Lietuva gatava pārvadāt mazutu no Krievijas par 35% no parastās cenas

© Sputnik / Vitaliy Ankov / Pāriet pie mediju bankasРабота базы нефтепродуктов. Архивное фото
Работа базы нефтепродуктов. Архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuva cenšas sameklēt papildu kravas pārvadājumiem pa savu dzelzceļu. Martā "LG Cargo" noteica atlaides 61-65% apmērā mazuta pārvadājumiem no Krievijas.

RĪGA, 25. aprīlis – Sputnik. Kravu pārvadāumu kompānija "LG Cargo", Lietuvas valsts dzelzceļa kompānijas "Lietuvos gelezinkeliai" meitas uzņēmums, marta vidū ieviesusi atlaides Krievijas mazuta pārvadājumiem pa dzelzceļu Lietuvas teritorijā. Tā kompānija cenšas atrast papildu kravas, vēsta cenu aģentūra Argus.

Pērn mazuts pārkraušanai Klaipēdas ostā netika piegādāts pa dzelzceļu, ņemot vērā grūtības ar šādu piegāžu saskaņošanu ar Krievijas dzelzceļu, atzīmēja aģentūra.

Контейнерный терминал в Рижском порту - Sputnik Latvija
Ideoloģiski nepareiza nozare: Latvija iznīcina tranzītu krievu dēļ

"Argus" dati liecina, ka atlaide pārvadājumiem savās un nomātās cisternās uz Klaipēdas ostu caur Stasilas un Ķenas stacijām uz Lietuvas un Baltkrievijas robežas, kā arī caur Roķišķu staciju uz Latvijas robežu sastāda 65%. Pārvadājumiem ar pašas "LG Cargo" vagoniem atlaide sastāda 61%.

Mazuts pārsvarā no Baltkrievijas rūpnīcām un Mažeiķu naftas pārstrādes rūpnīcas nonāk "Klaipedos Nafta" terminālī Klaipēdā. Pagājušajā gadā šī produkta pārkraušanas apjoms saruka līdz 2,9 milj.tonu (2018.gadā – 3,6 milj.t). Apjoma samazināšanās radusies, ņemot vērā Baltkrievijas rūpnīcu slodzes lejupslīdes rezultātā 2019.gada otrajā ceturksnī.

Dažādu pa dzelzceļu pārvadāto kravu apstrādes kopapjoms Lietuvas teritorijā 2019.gadā samazinājās par 1,6 miljoniem tonnu salīdzinājumā ar 2018.gadu – līdz 55,2 miljoniem tonnu.

Tranzīta pārvadājumi minētajā periodā samazinājušies par 1,9 milj. tonnu līdz 11,6 milj. tonnu.

Kompānija "LG Cargo" prognozē, ka koronavīrusa krīzes un citu nelabvēlīgu faktoru iespaidā pārvadājamo kravu apjomi šogad samazināsies par 7-12%. Kompānija prognozē, ka pārvadājumi samazināsies gandrīz visos segmentos. Gaišo naftas produktu parvadājumi otrajā un trešajā ceturksnī var kristies gandrīz par 11%, minerālmēslu – gandrīz par 16%, metālu – par 18%, savukārt būvdarbu apjoma krišanās rezultātā mazināsies cementa, šķembu un citu materiālu pieprasījums, un šī iemesla dēļ parvadājumi var samazināties gandrīz par 6%.

Тепловоз на железнодорожных рельсах, фото из архива - Sputnik Latvija
Kravu tranzīts caur Latviju krities vairāk nekā divkārt – un tās vēl nav krīzes beigas

Šī gada triju mēnešu laikā "LG Cargo" pārvadājusi 12,084 miljonus tonnu kravu – par 12% mazāk nekā šajā periodā pērn. Tikai martā, salīdzinājumā ar 2019.gada martu, kravu plūsma kritusies par 6,7% - līdz 4,332 miljoniem tonnu.

Uzņēmuma vadītājs Egidijs Lazausks konstatēja, ka martā kravu plūsmu stimulēja graudaugu un minerālmēslu pārvadājumi no Baltkrievijas.

"Vērā ņemama daļa pārvadājamo graudaugu, jo tie tik un tā uzkrājas. Tāpat mēs vērojam minerālmēslu apjoma pieaugumu no Baltkrievijas salīdzinājumā ar janvāri, kad tie netika pārvadāti gandrīz nemaz. Tie ir divi būtiski faktori," atzina Lazausks.

"Mēs fiksējam nelielu atdzīvošanos, un maijā redzēsim reālo situāciju, kā mēs noslēgsim šo gadu. Pagaidām līknes rāda, ka mes tiekam ārā no lielas bedres," viņš piebilda.

Ziņu lente
0