Viedoklis

Krievijas Su-35 pārtvēris ASV izlūklidmašīnu pie Sīrijas krastiem: ko meklē amerikāņi?

© Sputnik / Дмитрий Виноградов / Pāriet pie mediju bankasАвиабаза Хмеймим в Сирии
Авиабаза Хмеймим в Сирии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV kara izlūkošanas lidmašīnu biežie lidojumi pie suverēnās Sīrijas robežām un lidaparātu pārtveršana ar Krievijas iznīcinātāju spēkiem atspoguļo ASV nodomus saglabāt militāri politisko ietekmi Tuvo Austrumu reģionā.

Protams, Krievijas armijas bāzu Hmeimimā un Latākijā drošība un cīņasspēja nav savietojamas ar "atklātu debesu" režīmu ASV un NATO izlūklidmašīnām pie Sīrijas krastiem Vidusjūrā, norāda militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.

Krievijas Su-35 šonedēļ jau vairākkārt pārtvēruši ASV izlūklidmašīnas P-8A Poseidon. Daiļrunīgs fakts. Kopš 2015.gada operatīvais stāvoklis reģionā ir būtiski mainījies, un pārmaiņas nenāk par labu Pentagonam. Objektīvā realitāte un Krievijas stratēģiskā ilgtermiņa militārā klātbūtne kaitina Rietumus.

 Самолет дальнего радиолокационного обнаружения и управления (ДЛРО) А-100 Премьер - Sputnik Latvija
Viedoklis
"No tāda nenoslēpsies": Krievija atradusi iespēju pieskatīt NATO

Spriežot pēc ASV Jūras spēku 6.flotes preses dienesta sniegtās informācijas, 19.aprīlī Vidusjūras gaisa telpā Krievijas Su-35 nolidoja 25 pēdu (7,62m) attālumā ASV izlūklidmašīnas P-8A Poseidon priekšā. "Poseidon" ekipāža nereaģēja uz signālu nekavējoties, tāpēc tika pārtverta divas reizes 100 minūšu laikā un sajuta turbulenci. Tamlīdzīga situācija fiksēta divas reizes četru dienu laikā.

Iepriekš ASV jau pauda savu neapmierinātību Krievijai, kad 15.aprīlī iznīcinātājs Su-35 nolidoja 8 metru attālumā no amerikāņu izlūklidmašīnas starptautiskajā gaisa telpā virs Vidusjūras. Amerikāņu Poseidon it kā nekādi neesot provocējis negatīvu reakciju, Krievijas lidotāja bezatbildīgās darbības un Su-35 radīto turbulenci. Tamlīdzīgas tikšanās "karstajā" reģionā nepārprotami kļuvušas biežākas. Kas par lietu? Kas vainīgs.

Pentagons aicina Krievijas GKS pilotus ievērot 1972.gadā noslēgto vienošanos "Par incidentu novēršanu atklātā jūrā un tās gaisa telpā". Krievijas Aizsardzības ministrija informēja, ka Su-35 pacēlies gaisā no aviobāzes Hmeimimā, ņemot vērā amerikāņu lidmašīnas bīstamo pietuvošanos Krievijas jūras kara objektu Tartusā.

Krievijas AM jau vairākkārt ir atzīmējusi, ka tās aviācijas lidojumi stingri atbilst starptautiskajiem gaisa telpas lietošanas noteikumiem. Krievijas GKS piloti neatļaujas "huligānismu" gaisā. Iznīcinātāja Su-35 manevri norāda ASV izlūklidmašīnai, kurp doties nevajag. Tā ir parastā pavadīšanas prakse. Amerikāņu pilotiem ir lieliski zināmi "bīstamo manevru" iemesli Vidusjūras gaisa telpā. Marta sākumā ASV iznīcinātāji četras stundas pavadīja Krievijas tālā darbības rādiusa pretzemūdeņu lidmašīnu Tu-142 virs neitrālajiem ūdeņiem netālu no Aļaskas.

Mērķi un līdzekļi

Militāri politiska realitāte ir vienkārša: reģionā, kur šodien riņķo amerikāņu izlūklidmašīna, rīt var parādīties spārnotās raķetes Tomahawk (to skaits Pentagona arsenālā sasniedz aptuveni 5 tūkstošus). Sīrijā tādas lietas jau ir pieredzētas (2017.gada aprīlī). Krievijas GKS dežurējošie iznīcinātāji rīkojās precīzi atbilstoši noteikumiem.

ASV izmanto pandēmiju, lai palīdzētu kaujiniekiem Sīrijā - Sputnik Latvija
Video
ASV izmanto pandēmiju, lai palīdzētu kaujiniekiem Sīrijā

Boeing P-8A Poseidon dēvē gan par patruļas, gan pretzemūdeņu lidaparātu, taču tā iespējas ir daudz plašākas – Vidusjūras gaisa telpā lidmašīna var sekmīgi sākt uz sauszemes izvietoto militāro objektu radiotehnisko izlūkošanu (radiotehniskās izlūkošanas sistēma Raytheon AN/APY-10). Nesen "Poseidon" tika aprīkots ar radaru Advanced Airborne Sensor (divpusējais aktīvais fazētais režģis), kas ļauj visapkārt meklēt mērķus uz zemes. Daudzfunkcionālais radiolokators Raytheon AN/APS-137D "zīmē" detalizētas apkaimes kartes, fiksē mērķus gaisā un virs ūdens. 

Lidmašīna spēj risināt plaša spektra uzdevumus, pateicoties mūsdienīgajam tēmēšanas un navigācijas kompleksam Smiths Aerospace. Karadarbības apstākļos "Poseidon" uzņem ne tikai dziļumbumbas vai torpēdas Mk.54, bet arī koriģējamās aviobumbas SLAM-ER, vadāmās pretkuģu raķetes AGM-84K Harpoon, "gaiss-zeme" tipa raķetes AGM-65 Maverick un pat vidēja darbības rādiusa "gaiss-gaiss" raķetes AIM-120 AMRAAM ar radiolokācijas tēmēšanas sistēmu, kas ļauj iesaistīties cīņā ar iznīcinātājiem. Ne velti amerikāņu autoritatīvais izdevums The National Interest piezīmēja: "Konflikta gadījumā šīs lidmašīnas pildīs ārkārtīgi svarīgus uzdevumus: meklēs un likvidēs pretinieka zemūdenes-laupītājus, kā arī kontrolēs kuģu pārvietošanos." Protams, "laupītājus" identificēs Vašingtona.

Бомбардировщик Су-24 ВКС России на авиабазе Хмеймим в Сирии - Sputnik Latvija
Krievijas pārstāvis ANO: Sīrijai ir tiesības likvidēt teroristus Idlibā

Šajā fonā amerikāņu sūdzības un protesti nepārprotami ir nevietā. Pret Krievijas armijas bāzēm uzsāktās militāras izlūkošanas pārtraukšana ar turbulences metodi P-8A Poseidon ekipāžai (deviņi cilvēki) ir mazākais ļaunums, kāds iespējams, tiekoties ar iznīcinātāju Su-35 kaujas dežūras zonā.

Ja Savienotās Valstis arī turpmāk centīsies ignorēt Krievijas intereses reģionā, nepatīkamas rendezvous debesīs, jūrā un uz sauszemes noteikti turpināsies. Reģionā zaudēto "amerikāņu izcilību" atgūt vairs neizdosies, lai arī Vašingtona pūlas labot stāvokli, demonstratīvi pārvietojot uz Jordāniju trieciena iznīcinātājus-bumbvedējus F-35A. Tā sakot, tuvāk Sīrijai.

Krievija – uzticams aizstāvis

Krievijas armijas bāzes Hmeimimā (GKS) un Latākijā (JKS) izvietotas leģitīmi. Šeit atrodas stratēģiski nozīmīgi Krievijas AM objekti, tiek izmantoti jaunākie bruņojuma un militārās tehnikas paraugi – lidmašīnas Su-35S, jūras bāzes spārnotās raķetes "Kalibr" un gaisa bāzes spārnotās raķetes "X-101", armijas mašīnas "Terminator", izmēģināti tanki T-14 "Armata". Sīrijā laiku pa laikam strādā arī NATO radariem neredzamie aviācijas kompleksi Su-57. Tas rada neliekuļotu un neveselīgu Rietumu stratēģu interesi. Viņus interesē ne tikdaudz tehniskais raksturojums, cik dislokācijas vietas, objektu koordinātes. Šie dati var noderēt arī iespējamam netiešam uzbrukumam (ar nelikumīgo bruņoto formējumu bezpilota lidaparātu starpniecību).

Зенитный ракетно-пушечный комплекс «Панцирь-МЕ» в экспозиции форума «Армия-2018» - Sputnik Latvija
Viedoklis
Baltijas flotes nākotne: pirmais Krievijas kuģis saņēmis PGA kompleksu "Pancirj"

Krievijas spēku un moderno tehnoloģiju koncentrācijas rajoni ir droši jāpiesedz no debesīm, jūras un sauszemes. Tāpēc Sīrijā pastāvīgi dežurē zenītraķešu sistēmas S-400 "Triumf" un zenītraķešu sistēmas S-300 "Favorit", zenītraķešu un lielgabalu kompleksi "Pancirj S1", kā arī iznīcinātāju aviācijas eskadriļas. Uz militārajiem draudiem un atklātu spēka demonstrāciju Vidusjūrā Krievija atbild simetriski. Vēlreiz atgādināšu: Krievijas spēki uzturas Sīrijā saskaņā ar republikas oficiālās valdības līgumu, bet ASV Jūras spēku 6.flotes kuģi un aviācija atrodas Vidusjūrā paši pēc savas iniciatīvas. Neviens nav lūdzis amerikāņu karavīrus uzturēties arī Sīrijā.

Ziņu lente
0