Bijušie koncentrācijas nometņu gūstekņi lūdz izmeklēt somu okupantu darbības Krievijā

© Sputnik / РИА Новости / Pāriet pie mediju bankasУзники концентрационного лагеря
Узники концентрационного лагеря - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijā pirmo reizi publicētas liecības par somu fašistu noziegumiem pret civilajiem PSRS iedzīvotājiem, ko atslepenoja Krievijas Federālā drošības dienesta Karēlijas pārvalde.

RĪGA, 24. aprīlis — Sputnik. Somu koncentrācijas nometņu Karēlijā bijušie gūstekņi vērsušies pie Krievijas Izmeklēšanas komitejas priekšsēdētāja Aleksandra Bastrikina ar lūgumu izmeklēt okupācijas varasiestāžu darbības Lielā Tēvijas kara gados, vēsta RIA Novosti.

Iepriekš aģentūra projekta "Bez noilguma termiņa" ietvaros publicēja liecības par somu fašistu noziegumiem pret civilajiem PSRS iedzīvotājiem, ko atslepenoja Krievijas Federālā drošības dienesta Karēlijas pārvalde. Pirmdien KF IK organizēja pārbaudi.

"Mēs, zemāk parakstījušies Petrozavodskas pilsētas koncentrācijas nometņu gūstekņi, somu okupantu nehumānās attieksmes dzīvie liecinieki, vēršamies pie Jums ar lūgumu izmeklēt somu okupācijas spēku komandieru un viņu līdzskrējēju noziegumu faktus un saukt pie atbildības par pastrādātajiem noziegumiem," teikts Valentīnas Mošņikovas, Tamāras Kardašas, Ļeņinas Makejevas un Gaļinas Čapurinas iesniegumā.

Iesnieguma autori atzīmēja, ka somu okupanti "noteica savu jauno kārtību civiliedzīvotājiem, dalot tos pēc nacionalitātes, pakļaujot viņus vardarbībai un likvidācijai", un tam "bija visas genocīda pazīmes".

В Международный день освобождения узников нацистских концлагерей посол России в Латвии Евгений Лукьянов и военный атташе Руслан Ушаков возложили цветы у мемориала Саласпилс - Sputnik Latvija
Latvijā pagodināja nacistu koncentrācijas nometņu gūstekņu piemiņu

Bijušie gūstekņi norādīja, ka okupācijas režīma vadība nav atbildējusi par noziegumiem pret Karēlijas iedzīvotājiem. Pie tam viņi piebilda, ka patlaban ir grūti nosaukt vārdā somu karavīrus un viņu komandierus, kuri pastrādājuši noziegumus pret civiliedzīvotājiem.

Karēlijas-Somijas PSR teritorijā, ko somi kontrolēja laikā no 1941. līdz 1944.gadam, bija izveidoti vairāki desmiti nometņu "nenacionālajiem" civiliedzīvotājiem. 1942.gada aprīļa sākumā tajās bija ieslodzīti aptuveni 24 tūkstoši cilvēki – aptuveni 30% iedzīvotāju okupācijas zonā. Atslepenoto arhīvu dati liecina, ka tajās bija ieslodzīti pārsvarā slāvi – krievi, baltkrievi un ukraiņi.

Vēsturnieki vērtē, ka nometņu pastāvēšanas laikā tajās bija ieslodzīti apmēram 50 tūkstoši cilvēku. Okupācijas periodā somu fašisti uzbūvēja 14 koncentrācijas nometnes, sešas no tām – Petrozavodskā.

Ziņu lente
0