Teterevu fonds piešķīra līdzekļus koronavīrusa izpētei

© Sputnik / Sergey MelkonovРижский университет имени Паула Страдыня во время "Ночи науки"
Рижский университет имени Паула Страдыня во время Ночи науки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas zinātnieki izpētīs faktorus, kas ietekmē Covid-19 klīniskās izpausmes, un ārstu pasargāšanas veidus no inficēšanās.

RĪGA, 22. aprīlis – Sputnik. Borisa un Ināras Teterevu fonds piešķīra 50 tūkstošus eiro vīrusa SARS-CoV-2 izpētei, kurš izraisa Covid-19 saslimšanu, tiek ziņots fonda mājaslapā.

"Manam vīram vienmēr bijis svarīgi, lai mūsu darbība padarītu pasauli par nedaudz labāku vietu. Šodien, kad pandēmija skar pilnīgi ikvienu, ir pašsaprotami, ka Fonds arī sniedz savu artavu cīņai pret bīstamo vīrusu. Boriss bija ārsts, un Rīgas Stradiņa universitāte bija viņa augstskola. Boriss veltījis daudz tās izaugsmes veicināšanai, un viņš būtu lepns, zinot, ka tur tiek meklēti līdzekļi, kā pasargāt Latvijas mediķus un iedzīvotājus no šī koronvīrusa," saka mecenāte Ināra Tetereva.

Pirmo atbalstu saņems divi Rīgas Stradiņa universitātes pētījumi.

Вирусолог Виктор Зуев - Sputnik Latvija
Virusologs paskaidroja, kā ģenētiskie faktori ietekmē Covid-19 slimības gaitu

Pirmā pētījuma ietvaros, izmantojot kvalitatīvi paņemtu Covid-19 pacientu materiālu, tiks veikts darbs saistībā ar cilvēka imunoloģisko un ģenētisko faktoru un apkārtējās vides faktoru noskaidrošanu, kas ietekmē Covid-19 klīnisko izpausmi. Tas ir īpaši svarīgi, lai gūtu iespēju prognozēt slimības gaitu pacientiem no dažādām riska grupām. Rezultāti var tikt izmantoti piemērotas ārstēšanas metodes izvēlei.

Sadarbībā ar Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centru, vadošajām Latvijas slimnīcām un citām zinātniskajām iestādēm izveidoto pacientu materiālu biobanku varēs izmantot turpmākiem vīrusa mutāciju pētījumiem, kas tiks atklātas Latvijā, kā arī citiem nākotnes Covid-19 pētījumiem valstī un starptautiskā līmenī.

Otrā pētījuma mērķis ir veltīt īpašu uzmanību ārstu aizsardzībai. Ar virtuālās realitātes simulācijas palīdzību tiks uzlabota pareiza individuālo aizsarglīdzekļu izmantošana slimnieku ārstēšanā un novērošanā, kas samazinās medicīniskā personāla inficēšanās iespēju darba vietā. Turklāt šī pētījuma rezultāti tiks operatīvi pielietoti Latvijas un citās slimnīcās.

Iepriekš fonds piešķīra finanšu atbalstu Kuldīgas novada pensionāriem, lai viņi varētu audzēt savos mazdārziņos svaigus augļus un dārzeņus.

Borisa un Ināras Teterevu labdarības fonds tika izveidots pirms desmit gadiem. Fonda mērķis ir atbalstīt izcilas un sabiedrībai noderīgas labdarības iniciatīvas Latvijā un citās valstīs. Fonds atbalsta Latvijas kultūru, kopienu attīstības, dzīvnieku aizsardzības organizācijām, kā arī palīdz maznodrošinātiem cilvēkiem.

Ziņu lente
0