Covid-19 pandēmija nav pamats nodokļu celšanas atcelšanai: premjers paziņoja termiņus

© Sputnik / Sergey MelkonovПремьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш
Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Finanšu ministrs Jānis Reirs līdz aprīļa beigām prezentēs piedāvājumus par izmaiņām Latvijas nodokļu sistēmā, paziņoja premjers Krišjānis Kariņš.

RĪGA, 22. aprīlis – Sputnik. Koronavīrusa Covid-19 pandēmijas izraisītā krīze nav pamats nodokļu izmaiņu atlikšanai Latvijā, paziņoja Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" valsts premjerministrs Krišjānis Kariņš.

Pēc valdības vadītāja domām, krīze ir parādījusi nodokļu sistēmas netaisnīgumu – daudzi nemaksāja sociālās apdrošināšanas iemaksas un tādēļ tagad nevar saņemt atbalstu. Lielāka taisnīguma sasniegšanai ir jāpanāk, lai visi Latvijā maksā proporcionāli vienādus nodokļus, paziņoja valdības vadītājs.

Служба госдоходов Латвии - Sputnik Latvija
VID atskaitījās par dīkstāves pabalstu izmaksāšanu kopš krīzes sākuma

Viņš pavēstīja, ka mēneša beigās finanšu ministrs Jānis Reirs prezentēs piedāvājumus par nodokļu izmaiņām.

Iepriekš premjerministrs Krišjānis Kariņš paziņoja, ka politiskajā līmenī diskusijas par nodokļu reformu ir praktiski noslēgušās. Vasaras sākumā lēmumiem par izmaiņām nodokļu sistēmā jau ir jābūt apstiprinātiem Saeimā, lai valsts iedzīvotāji zinātu, kas viņus sagaida 2021. gadā.

Atgādināsim, ka 2018. gadā Latvijā stājās spēkā nodokļu reforma. Spēkā stājās grozījumi Iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN) likumā, kuri paredzēja diferencēto nodokļa likmju ieviešanu. Iepriekš IIN likme Latvijā sastādīja 23%, savukārt kopš 2018. gada 1.. janvāra nodokļa likmes ir diferencētas atkarībā no ienākumu apmēra: ienākumiem līdz 20 tūkstošiem eiro gadā nodokļa likme sastāda 20%, ienākumiem no 20 līdz 55 tūkstošiem eiro – 23%, virs 55 tūkstošiem eiro – 31,4%.

Būtiskas izmaiņas bija paredzētas arī likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu" – sociālās iemaksas palielinājās par 1%, kā arī tika ieviesti obligātie maksājumi autortiesību honorāriem.

Подпись документов - Sputnik Latvija
Četri pārkāpēji uz 500 pārbaudēm: epidēmijā pilnā sparā strādā tikai birokrāti

Minimālā alga tika palielināta līdz 430 eiro līdzšinējo 380 eiro vietā, palielinājās degvielas, cigarešu un alkohola akcīzes, sāka darboties konceptuāli jauns uzņēmumu ienākumu nodokļa samaksas režīms, kā arī stājās spēkā virkne izmaiņu mikrouzņēmumu darba kārtībā.

Jānis Reirs, kurš Finanšu ministrijas vadītāja amatā nomainīja Danu Reiznieci-Ozolu, uzstājas par jaunu nodokļu grozījumu izstrādi. Pēc viņa sacītā, Latvijā ir jāsamazina nodokļu režīmu skaits un jāliek maksāt sociālo nodokli visiem uzņēmumiem.

"Mums 600 tūkstoši darbinieku strādā vispārējā režīmā un maksā visus nodokļus, savukārt 270 tūkstoši izmanto atvieglotos režīmus. Es uzstājos par to, lai valsts nodokļu sistēmā būtu mazāk visādu uzņēmēju nodokļu nomaksas formu. (…) Ja mēs vienkāršotu mūsu nodokļu režīmu, tas novestu pie Valsts ieņēmumu dienesta aparāta samazināšanas," paziņoja Reirs.

Ziņu lente
0