Ušakovs: alkohola tirdzniecību Internetā Latvijā atļāvuši ne vienkārši tāpat

© Sputnik / Алексей Куденко / Pāriet pie mediju bankasВодка
Водка - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas valdība nenolēma atļaut alkohola tirdzniecību Internetā tāpat vien – spriežot pēc visa, tas ir galvenais instruments cīņā ar gaidāmo ekonomisko krīzi, paziņoja bijušais Rīgas mērs Nils Ušakovs.

RĪGA, 21. aprīlis – Sputnik. Trīs nedēļu laikā aprīlī Latvijā darbu zaudējuši gandrīz astoņi tūkstoši cilvēku, reģistrēto vakanču skaits samazinās, savukārt tiem darbiniekiem, kurus kompānijas nav atlaidušas, bet gan aizsūtīja "dīkstāvē", valsts izmaksā vidēji ap 260 eiro. Šādā situācijā atļauju tirgo alkoholu Internetā var uzskatīt par valdības stratēģisko gājienu – citādi ar gaidāmo sociālo krīzi būs grūti tikt galā.

Кнопка на клавиатуре Найти работу - Sputnik Latvija
Latvijā pieaug bezdarbnieku skaits, zaudējumus novērtēs aprīlī

Saskaņā ar Latvijas Nodarbinātības valsts aģentūras datiem, kopš aprīļa sākuma bezdarbnieku skaits pieaudzis par 7942, patlaban bezdarbnieka statuss ir 69 469 cilvēkiem.

Laika posmā no 14. aprīļa bezdarbnieku skaits pieaudzis par 2432 cilvēkiem, savukārt no 6. aprīļa – par 5298.

Laika periodā kopš ārkārtējās situācijas izsludināšanas Latvijā (13. marts) par kolektīvo atlaišanu saistībā ar koronavīrusa epidēmijas izraisīto krīzi NVA paziņoja 29 kompānijas, kuras kopumā plāno atlaist 4575 darbiniekus.

Pie tam NVA reģistrēto vakanču skaits samazinās. Patlaban ir 17 738 vakances, kas ir par 491 mazāk, nekā 6. aprīlī. Kopš aprīļa sākuma reģistrētas 2283 jaunas vakances.

Tās kompānijas, kuras nolēma neatlaist darbiniekus, maz ko spēj viņiem piedāvāt – dīkstāves pabalsti, ko piedāvā valsts, izrādījušies ļoti zemi.

"Latvijas varasiestādes tagad vai nu noņems rozā brilles un paskatīsies patiesībai acīs, vai arī, kas ir maz iespējams, atzīs, ka apzināti maldinājušas mūs visus, stāstot pasakas par rekordlielo vidējās algas izaugsmi valstī. Kad lieta nonāca līdz tā dēvēto dīkstāves pabalstu izmaksāšanai, noskaidrojās, ka izmaksu vidējais apmērs nepārsniedz 248 eiro. Lūk arī viss veiksmes stāsts," apraksta situāciju radio Baltkom politiskais komentētājs, žurnālists Abiks Elkins.

Viņš paskaidroja - "vairumam Latvijas iedzīvotāju, kuri nestrādā valsts un pašvaldību pārvaldēs, oficiālie ienākumi ir stipri zem varasiestāžu noteiktajiem 1200 eiro pirms nodokļu nomaksas. Citādi gandrīz visi, kas kvalificējās dīkstāves pabalstam, saņemtu teju maksimālo šī pabalsta apmēru, kas ir 700 eiro".

Bijušais Rīgas mērs, Eiropas Parlamenta deputāts Nils Ušakovs uzskata, ka šādā situācijā Latvijai palīdzētu bāzisko minimālo ienākumu ieviešana vairākām Latvijas iedzīvotāju grupām, taču valdība, spriežot pēc visa, grasās samazināt sociālo spriedzi valstī, palielinot iedzīvotāju patērēto dzērienu grādus.

"Ziniet, cik lielus dīkstāves pabalstus šobrīd vidēji izmaksā Latvijā? Tiem veiksminiekiem, kuriem ir paveicies? 257,46 eiro darbiniekiem un 230,07 eiro pašnodarbinātajiem. Pabalstus mazākus par minimālo algu saņem 83-86%. Toties skaļi izbazūnētos pabalstus 700 eiro apmērā saņem tikai 4-6%. Un ziniet, ko es jums teikšu - iegādāties alkoholu internetā uz tā visa fona, kas patreiz notiek, atļāva ne vienkārši tāpat. Spriežot pēc visa - dzeršana būs galvenais instruments cīņā ar ekonomisko un sociālo krīzi," uzrakstīja Ušakovs savā Facebook lapā.

Ziņu lente
0