Skandāls: Klaipēdas hospisā gandrīz visi ir saslimuši ar koronavīrusu

CC BY-SA 2.0 / World Wide Gifts / Клайпеда - вид города
Клайпеда - вид города - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Paliatīvās aprūpes iestāde saņēmusi atļauju tikai vienai gultasvietai, kamēr pacientu skaits bijis gandrīz 40 – gandrīz visi viņi ir inficējušies ar koronavīrusu.

RĪGA, 21. aprīlis – Sputnik. Privātajā Klaipēdas hospisā "Klaipedos hospisas" ar koronavīrusu inficējušies 10 darbinieki un 33 pacienti no 38, viens saslimušais nomira, vēsta Sputnik Lietuva.

В Латвийском центре инфектологии развернута мобильная лаборатория для сдачи анализов на коронавирус - Sputnik Latvija
No koronavīrusa eiropiešus glābj sievietes vecumā virs 50 gadiem

Situāciju apgrūtina tas, ka, pēc vietējo speciālistu sacītā, mediķi atteicās strādāt hospisā, jo baidās no inficēšanas. Patlaban vēlmi strādāt hospisā pauduši deviņi cilvēki – tā ir medmāsa, četri medmāsas palīgi un vēl četri cilvēki, kuri pildīs palīgpersonāla funkcijas. Grūtāk ir atrast ārstu. Klaipēdas universitātes slimnīcas galvenais ārsts Vinss Janušonis pastāstīja, ka aprunājās ar visiem reģiona medicīnas iestāžu vadītājiem, un viņam neizdevās atrast personālu hospisam.

Klaipēdas republikas slimnīcas galvenais ārsts Darjus Steponks arī apstiprināja, ka ārsti atsakās strādāt hospisā. Taču pie medicīnas iestādes vērsās akadēmiskās sabiedrības pārstāvji no citām pilsētām, kuri varētu konsultēt hospisu attālināti.

Ko lai dara, ja situācija hospisā netiks atrisināta un pacientus nāksies pārvest uz citām medicīnas iestādēm, pagaidām nav skaidrs.

"Mūsu plāns paredz rezerves slimnīcu, pirmām kārtām Klaipēdas republikas slimnīcas ēku un nelielu Šilutes slimnīcas korpusu. Es runāju ar Šilutes slimnīcu, viņi kategoriski atsakās kaut ko darīt līdz brīdim, kamēr Klaipēdas republikas slimnīca netiks izmantota atbilstoši plānam: gan pašvaldība atsakās, gan darbinieki. Pārvietot viņus uz kaut kādiem citiem reģioniem, manuprāt, neizdosies, šis perēklis ir jālokalizē tur, kur tas ir. Ir absolūti nepareizi to pārcelt," pastāstīja Janušonis.

Художник с кошкой в маске в Газе  - Sputnik Latvija
Lietuvā vīrietis bez sejas aizsargmaskas centās aizbēgt no policijas peldus

Veselības ministrijas vadītājs Aurēlijs Veriga nosauca situāciju Klaipēdas hospisā par "skandalozu".

"Aktuālākā informācija, kas mums šobrīd ir no "Klaipedos hospisas", es teiktu, mazākajā gadījumā ir skandaloza. Nacionālā sabiedriskās veselības centra speciālisti, kuri tur vērtēja situāciju, noskaidroja, ka iestādei bijusi higiēniskā pase hospisa pakalpojumu sniegšanai tikai vienai gultasvietai. Patiesībā tur bija 38 vietas, un, diemžēl, no šiem 38 pacientiem daļa ir inficēta," sacīja viņš.

Pēc ministra sacītā, nākotnē var tikt uzstādīts jautājums par "noteiktu personu atbildību".

Pašlaik Lietuvā ar koronavīrusu ir saslimuši 1350 cilvēki, 298 cilvēki ir atveseļojušies, 37 miruši.

Ziņu lente
0