Latvijā vajā repatriantus: ārlietu ministrs lūdz nesaukt viņus par ienaidniekiem

© Sputnik / Алексей Филиппов / Pāriet pie mediju bankasМинистр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс
Министр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs lūdz pārtraukt no ārzemēm atbraukušo latviešu vajāšanu, jo viņi nav atbraukuši, lai visus inficētu ar koronavīrusu.

RĪGA, 19. aprīlis — Sputnik. Noskumušais Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs savā lapā Facebook vērsies pie iedzīvotājiem ar lūgumu neuzskatīt par ienaidniekiem cilvēkus, kuri atgriezušies Latvijā no ārzemēm.

Politiķis pievērsa uzmanību tam, ka medijos un sociālajos tīklos raisās sarunas par iedzīvotāju repatriāciju. Cilvēki uzskata, ka valstij nav jāpalīdz ārzemēs iestrēgušajiem, ka pēc atgriešanās repatrianti izraisīs jaunu infekcijas vilni, tātad – ārkārtas situācijas pagarināšanu.

Аэропорт Рига - Sputnik Latvija
Latvijā atgriežas pēdējie repatrianti

ĀM vadītājs atzina, ka cilvēku bažas viņam ir saprotamas. Cilvēkus biedē neziņa, jo nav saprotams, kā tālāk veidosies situācija ar Covid-19. Taču Rinkēviču skumdina ne pats skandālu fakts, bet gan netaisnīgums.

Viņš uzsver, ka "ir nepareizi uzskatīt, ka visi repatrianti ir inficēti un atbrauc tikai ar vienu mērķi – pārkāpt noteikumus un aplipināt citus".

Rinkēvičs atgādināja, ka repatrianti nav ne marsieši, ne ienaidnieki, bet līdzcilvēki, un viņu tiesības atgriezties Latvijā garantē Satversme.

Turklāt daudzi tautieši izrādījušies iestrēguši ārzemēs pretēji savai gribai un pielikuši pamatīgas pūles, lai atgrieztos.

Tiesa, politiķis vērsās arī pie pašiem repatriantiem. Viņš uzsvēra, ka nedrīkst ignorēt prasību pēc atbraukšanas stingri ievērot 14 dienu pašizolāciju un citus ierobežojumus.

Atgādināsim, ka ārkārtas situācijas laikā Latvijā atgriezušies aptuveni 4000 cilvēku. Pats Rinkēvičs ziņoja, ka ārzemēs ir tūkstošiem Latvijas valstspiederīgo, taču steidzama repatriācija vajadzīga tikai 312 cilvēkiem, kuri sen vēlas atgriezties dzimtenē. Trešdien, 15.arīlī ar repatriācijas reisiem Latvijā nogādāti 280 cilvēki no Amsterdamas un Frankfurtes. Vairāk nekā 20 atbraukušie tūlīt nodeva Covid-19 testu.

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) publicēja bukletus repatriantiem latviešu un krievu valodā. Tajos speciālisti atgādināja galvenos pašizolācijas noteikumus: karantīna ilgst 14 dienas, divreiz dienā jāmēra temperatūra, ar citiem cilvēkiem sazināties aizliegts. Ja nākas iziet uz ielas, jāievēro 2m distance, turklāt nepieciešams dezinficēt virsmas un regulāri mazgāt rokas ar ziepēm.

Ziņu lente
0