Katram igaunim atņems 250 eiro: kā glābs "Tallink"

CC BY 2.0 / pete / Romantika leaves StockholmПассажирский лайнер "Таллинк "
Пассажирский лайнер Таллинк  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baņķieris nosodījis kompāniju "Tallink" par nodomu paņemt kredītu no valsts. Viņš piedāvāja naudu ar citiem noteikumiem, tomēr tos kompānija nosauca par laupīšanu.

RĪGA, 19. aprīlis — Sputnik. Igaunijas valdība piešķirs lielu kredītu kuģniecības kompānijai Tallink, vēsta Postimees.

"Tallink Grupp" ir dārgākais uzņēmums Igaunijā, taču līdz ar koronavīrusa pandēmijas sākumu tas nonācis grūtībās. Piemēram, nesen noskaidrojās, ka uzņēmuma filiāle Latvijā sākusi kolektīvās atlaišanas procesu un plāno atlaist 550 darbiniekus. Pārsvarā darbu zaudēs personāls no kuģiem "Isabelle" un "Romantika", kuri apkalpo līniju Rīga-Stokholma.

Грузовик на пересечении белорусско-литовской - Sputnik Latvija
Autopārvadājumos katastrofa, bet palīdz airBaltic: bizness sašutis par valdības lēmumiem

16. aprīlī kļuva zināms, ka Igaunijas valdība plāno piedāvāt "Tallink" kredītu par summu 150 miljonu eiro apmērā, ko vēlāk būs iespējams noformēt uz valsts daļu kompānijā. Taču šim nolūkam nāksies grozīt likumu, kas tagad neļauj valstij piešķirt kredītu privātam uzņēmumam.

Šveicē dzīvojošais bankas "LHV" (tā ir ceturtā lielākā valstī) īpašnieks Rains Lihmuss painteresējās, kāpēc uzņēmums nevarētu paņemt kredītu bankā, piemēram, viņa bankā, bet tā vietā saņem nodokļu maksātāju naudu.

Pēc viņa vārdiem, tagad, domājams, nav uzņēmumu, kam veiktos labāk nekā agrāk, tāpat kā nav nevienas kompānijas vai uzņēmēja, kurš nevēlētos saņemt palīdzību no valsts.

"Taču valsts ir radīta, lai vadītu cilvēku rūpes, nevis risinātu izraudzītas sabiedrības problēmas," atgādināja Lihmuss.

Viņš uzskata, ka lielie uzņēmumi, tādi kā "Tallink" ir daudz labākā stāvoklī nekā nelielas kompānijas. Tāpēc viņš uzskata par nepareizu aizdot 150 miljonus eiro vienai izraudzītai lielai kompānijai laikā, kad tūkstošiem mazu firmu cieš un no valsts neko nesaņem. It īpaši jāņem vērā tas, ka valsts bez atļaujas paņems pa 250 eiro no visu strādājošo igauņu kabatas.

Uz prāmja klāja - Sputnik Latvija
Somija atteikusies atmaksāt naudu kompānijai Tallink

Baņķieris neslēpa arī personīgo interesi - arī "LHV" piedāvāja "Tallink" kredītu, taču piedāvājums kompāniju nepiesaistīja. 200 miljonus eiro lielā kredīta noteikumus, ko piedāvāja "LHV", uzņēmums nosauca par laupīšanu un norādīja, ka tie neatbilst lietišķajai ētikai.

"LHV cenšas radīt iespaidu, ka tā izteikusi ļoti cēlsirdīgu, labu, izdevīgu piedāvājumu. Starp daudziem piedāvātajiem noteikumiem, kuri kaitē akcionāru interesēm, izcelšu vienu: ja "Tallink" gribētu noslēgt līgumu ar "LHV" un šo privāto fondu, maksa par līguma noslēgšanu sastādītu 7 miljonus eiro," atklāja "Tallink" valdes priekšsēdētājs Pāvo Nīgene telekanālā ETV.

Viņš norādīja, ka "Tallink" nepārprotami atteiksies no šī piedāvājuma, bet "LHV" reputācijai nodarīts spēcīgs kaitējums, jo ir vienkārši zemiski tādā veidā pretendēt uz "Tallink" akcionāru aktīviem ar laupītāju cienīgiem noteikumiem.

Ziņu lente
0