Ja cīnies par tiesībām, esi gatavs sēdēt: Lindermans par krievu iebiedēšanu Latvijā

© Sputnik / Sergey MelkonovВладимир Линдерман
Владимир Линдерман - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vladimirs Lindermans uzskata, ka, ierosinot lietas pret krievu aktīvistiem, Latvijas specdienesti rāda, ka ir gatavi sodīt par jebkādiem soļiem krievu sabiedrības interešu labā.

RĪGA, 18. aprīlis – Sputnik. Latvijas Valsts drošības dienests izbeidzis krimināllietu pret Vislatvijas vecāku sapulces organizatoriem un dalībniekiem. Sapulcē 2018. gada martā tika apspriesta cīņas taktika par krievu izglītības saglabāšanu Latvijā. Lietas figuranti saņēmuši VDD vēstules, kas informē: lieta ir slēgta sakarā ar nozieguma sastāva trūkumu.

"Kad specdienesti iecerēja šo lietu, viņu galvenais uzdevums bija iebiedēt krievu sabiedrību Latvijā. Iespējams, sākumā viņi saskatīja arī tiesas perspektīvu, cerēja, ka izdosies noformēt reālu apsūdzību. Taču galu galā, domāju, viņi secināja, ka lieta izgāzīsies tiesā," sarunā ar Sputnik Latvija konstatēja bijušais "vecāku lietā" aizdomās turamais, tiesībsargs un publicists Vladimirs Lindermans.

Tiesībsargs informēja, ka lieta skāra ne tikai viņu vien, tajā figurēja septiņi vai astoņi cilvēki, arī profesors Aleksandrs Gapoņenko un EP deputāte Tatjana Ždanoka.

"Personīgi man inkriminēja divas epizodes: ekstrēmisms – it kā es savā uzrunā esot aicinājis uz vispārēju nepakļaušanos – un starpnacionālā naida kurināšana sakarā ar dalību demonstrācijā ar plakātu "Katram rusofobam – kārtīgu zārku". Paspēju divas nedēļas nosēdēt Rīgas Centrālcietumā, pēc tam drošības līdzekli mainīja. Pēc tam izmeklēšana nenotika, uz nopratināšanu neaicināja, un tagad lieta ir slēgta," atcerējās Lindermans.

Второе Вселатвийское родительское собрание в Риге - Sputnik Latvija
"Baltiem diegiem šūts": krievu skolu aizstāvju lietā pielikts punkts

Tiesībsargs uzsvēra, ka Latvijā pati lietas ierosināšana ir pārvērtusies par soda formu.

"Nonāks līdz tiesai, izdosies notiesāt – lieliski, nenonāks – arī labi: cilvēks pasēdēs zem drošības līdzekļa. Tomēr lietu politiskā jēga ir tāda: iebiedēt krievu sabiedrību Latvijā ar iespēju sodīt par jebkādu rīcību savu interešu aizsardzībai," paskaidroja Lindermans.

Varasiestādes konsekventi izspiež krievu valodu no izglītības jomas. Valstī notiekošā reforma paredz vidējās izglītības pilnu pāreju pie latviešu mācību valodas līdz 2021./22. mācību gadam. Latvijas Satversmes tiesa atzina, ka bilingvālās izglītības likvidācija ir likumīga. Lai arī krievu valodā runā līdz 40% valsts iedzīvotāju, valsts valodas statuss piešķirts tikai latviešu valodai.

Ziņu lente
0