Degi Karajevs: 1. septembrī krievu pirmklasniekus gaida šoks

© SputnikДэги Караев
Дэги Караев - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Būtu ieteicams uz ārkārtas situācijas laiku piebremzēt izglītības reformu: nākamie pirmklasnieki krievu ģimenēs sēž mājās karantīnā un runā dzimtajā valodā nevis mācās latviešu valodu bērnudārzos, atgādināja aktīvists Degi Karajevs.

RĪGA, 18. aprīlis – Sputnik. Koronavīrusa krīzes rezultātā pieņemto ārkārtas pasākumu fonā izglītības sistēmā veidojas patiesi traģiska situācija, sarunā ar Sputnik Latvija norādīja sabiedriskais aktīvists Degi Karajevs. Viņš pastāstīja, ka videokonferencē ar Latvijas Izglītības ministrijas pārstāvjiem ieminējies par nepieciešamību apturēt izglītības reformu ārkārtas situācijas apstākļos.

Ребенок за компьютером  - Sputnik Latvija
Skolas direktore: mācības tiešsaistē – tas ir ne tikai stress, bet arī izaicinājums

"Bērniem, kuri septembrī ies 1. klasē, tagad vajadzētu bērnudārzā intensīvi apgūt latviešu valodu. Jau no pirmās dienas viņus gaida mācības pārsvarā valsts valodā. Kā var sūtīt skolā nesagatavotus bērnus? Tagad viņi karantīnas dēļ sēž mājās, kur ģimene sarunājas dzimtajā krievu valodā. Šie bērni saņems šoku jau pirmajā dienā skolā," paskaidroja Karajevs.

Aktīvists norādīja, ka no Izglītības ministrijas pārstāvju puses nebija jūtama vēlme nākt pretī un sniegt atbalstu šajā jautājumā.

"Negatīvi tika uzsvērts arī mans otrs ierosinājums – dāvāt pedagogam tiesības izmantot informācijas avotus un didaktiskos materiālus dažādās valodās proporcijā, kas nodrošinās maksimālu apmācības līmeni. Atbildē izdzirdēju, ka neesot iespējams katram bērnam dāvāt maksimālu izglītības līmeni. Rodas iespaids, ka viņiem nav nekādas patiesi demokrātiskas attieksmes un cilvēkmīlestības," konstatēja Karajevs.

Aktīvists piebilda, Saeimas Izglītības, zinātnes un kultūras komisijas sēdē, kuras gaitā tika apspriesta latviešu plūsmas organizācija valsts bērnudārzos, ikviens arguments par labu bērniem no mazākumtautību ģimenēm sastapās ar kategorisku pretestību.

Студенты на лекции - Sputnik Latvija
Kādus eksāmenus šogad kārtos skolēni

Valdība plānveidīgi izspiež krievu valodu no izglītības sfēras. Pašreizējā reforma paredz vidusskolu pilnīgu pāreju pie mācībām latviešu valodā 2021./22. mācību gadā. Iepriekš valdība noteica, ka galvenā valoda rotaļu nodarbībās pirmsskolas izglītības iestādēs ir latviešu valoda. Tāpat tiek apspriesta iespēja ieviest latviešu grupas visos bērnudārzos, ieskaitot mazākumtautību izglītības iestādes.

Eksperti brīdina, ka, likvidējot izglītību mazākumtautību valodās, pasliktinās izglītības kvalitāti valstī. Arī Krievija atgādina, ka šāds solis neatbilst Baltijas valsts starptautiskajām saistībām cilvēktiesību jomā. Maskava apsolīja darīt visu iespējamo, lai panāktu krievvalodīgo tiesību ievērošanu Latvijā uz izglītību dzimtajā valodā.

Ziņu lente
0