ANO ģenerālsekretārs uzskata: 2020.gadā pasaule var zaudēt simtiem tūkstošu bērnu

© Sputnik / Григорий Сысоев / Pāriet pie mediju bankasГенеральный секретарь Организации Объединённых Наций (ООН) Антониу Гутерреш
Генеральный секретарь Организации Объединённых Наций (ООН) Антониу Гутерреш - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ANO ģenerālsekretārs nāca klajā ar ziņojumu par riskiem, ar kādiem var sadurties bērni pašreizējos apstākļos.

RĪGA, 17. aprīlis – Sputnik. ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutjerrešs uzskata, ka koronavīrusa radītās globālās recesijas apstākļos 2020.gadā pasaule var saskarties ar simtiem tūkstošu bērnu nāvi, vēsta RIA Novosti.

Ceturtdien ANO ģenerālsekretārs nāca klajā ar ziņojumu par riskiem, ar kādiem var sadurties bērni pašreizējos apstākļos.

Сотрудница научно-исследовательской лаборатории - Sputnik Latvija
Koronavīrusa dēļ miljoniem bērnu var palikt bez potes pret masalām

"Globālās recesijas padziļināšanās apstākļos 2020.gadā var notikt simtiem tūkstošu bērnu nāves papildu gadījumu," Gutjerrešs atzina savā videouzrunā.

Viņš aicināja ģimenes un visu līmeņu politiskos līderus aizsargāt bērnus.

Ģenerālsekretārs atzīmēja, ka gandrīz visi skolēni patlaban neapmeklē skolas. "Dažas skolas piedāvā attālinātās mācības, taču tās nav pieejamas visiem. Bērni valstīs ar lēnu un dārgu internetu atrodas ārkārtīgi nelabvēlīgā stāvoklī," atgādināja Gutjerrešs.

Viņš konstatēja, ka 310 miljoni skolēnu – gandrīz puse bērnu pasaulē – rēķinās ar skolu kā vietu, kur ik dienas iespējams paēst. Gutjerrrešs piebilda, ka pat pirms pandēmijas pasaule saskārās ar nepieļaujamiem bērnu nepietiekama uztura un attīstības rādītājiem.

Politiķis norādīja, ka bērni ārpus skolām aizvien biežāk kļūst par vardarbības lieciniekiem un upuriem mājās.

"Pastāv arī risks, ka meitenes pametīs skolu, kā rezultātā pieaugs pusaudžu grūtniecības gadījumu pieaugums," viņš atzīmēja. "Mēs nedrīkstam ignorēt augošos riskus, ar ko saskaras bērni vardarbības, ņirgāšanās un ekspluatācijas dēļ internetā. Par viegli ievainojamu personu aizsardzību īpaši atbildīgi ir sociālie tīkli," ir pārliecināts ANO ģenerālrekretārs.

Продуктовая корзина - Sputnik Latvija
Produktu kartiņas Rīgā: kur, kam un par kādu summu

Veselības aprūpes jautājumā Gutjerrešs uzsvēra, ka pandēmija ietekmējusi vakcinācijas programmas. "Apturētas vakcinācijas kampaņas pret poliomietītu. Masalu vakcīnu kampaņas nedarbojas vismaz 23 valstīs. Veselības aprūpes sistēmas ir pārslogotas, tāpēc saslimušajiem bērniem aizvien grūtāk saņemt ārstēšanu," viņš paskaidroja.

Pēc politiķa domām, līderiem ir jādara viss iespējamais, lai mīkstinātu pandēmijas ietekmi. "Pārskatā iekļauts aicinājums valdībām un donoriem veltīt īpašu uzmanību visu bērnu izglītībai. Dokuments iesaka sniegt ekonomisko palīdzību, ieskaitot naudas pārskaitījumus ģimenēm ar zemiem ienākumiem, kā arī minimizēt traucējumus sociālo un medicīnisko pakalpojumu sniegšanā bērniem," viņš informēja.

"Prioritāra uzmanība jāvelta arī vieglāk ievainojamajām grupām – bērniem konflikta situācijās, bēgļu un pārvietoto personu bērniem, bērniem ar ierobežotām iespējām," konstatēja Gutjerrešs. 

Ziņu lente
0