Valdība nolēmusi, ka Latvijas mediķi nevar inficēties ar koronavīrusu

© Sputnik / Александр Гальперин / Pāriet pie mediju bankasВакцинация от кори, архивное фото
Вакцинация от кори, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas valdība atsakās uzskatīt inficēšanos ar Covid-19 par nelaimes gadījumu darba vietā un mediķu profesionālu slimību.

RĪGA, 16. aprīlis - Sputnik, Dmitrijs Oļeiņikovs. Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē ar sensacionālu paziņojumu nāca klajā Latvijas veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības valdes priekšsēdētājs Valdis Keris. Viņš pavēstīja deputātiem, ka valdība izslēgusi koronavīrusu no mediķu iespējamo profesionālo risku saraksta.

Valdis Keris informēja, ka Ministru kabineta rīkojums Nr. 161 no 7. aprīļa, kas papildina valdības 12.marta lēmumu par ārkārtas situācijas ieviešanu, ir nepatīkami pārsteidzis mediķu arodbiedrību. Viņš konstatēja, ka tajā iekļauts punkts, kas paredz: slimība Covid-19 netiek uzskatīta par nelaimes gadījumu mediķu darbā.

Viņš norādīja, ka kontekstā ar citiem likumdošanas punktiem šis valdības lēmums, pēc būtības nozīmē, ka Covid-19 netiek uzskatīta par veselības aprūpes darbinieku profesionālu slimību.

Arodbiedrības vadītājs atzīmēja, ka tā kā to nolemts neuzskatīt ne par nelaimes gadījumu, ne profesionālu slimību, tas faktiski nozīmē: risks inficēties ar Covid-19 nav riska faktors darba vietā. Šo lēmumu viņš atzina par pilnīgi absurdu un Pasaules veselības organizācijas un starptautisko darba organizāciju ieteikumiem neatbilstošu.

В Латвийском центре инфектологии развернута мобильная лаборатория для сдачи анализов на коронавирус - Sputnik Latvija
No koronavīrusa eiropiešus glābj sievietes vecumā virs 50 gadiem

Komisijas locekļi bez komentāriem uzklausīja mediķu arodbiedrības vadītāju, kurš pieprasīja nekavējoties labot normu, kas pārkāpj veselības aprūpes darbinieku tiesības pandēmijas apstākļos.

Valdības lēmuma ētiskā puse nav saprotama, toties motīvi ir skaidri. No juridiskā viedokļa šis grozījums nodrošinās medicīnas iestāžu vadību no atbildības (arī civilās), mediķiem saslimstot darba vietā, ja būs pierādīts, ka medicīnas iestāde nav nodrošinājusi darbiniekus ar visu aizsardzībai no Covid-19 infekcijas nepieciešamo.

Veselības ministre Ilze Viņķele sēdē informēja, ka valdība kopumā piešķīrusi resoram vēl 34,7 miljonus eiro cīņai ar koronavīrusu un ar to saistītajiem pasākumiem.

Jau pirms ārkārtas situācijas režīma 2,6 miljoni tika saņemti ar mērķi sagatavoties iespējamai epidēmijai un, piemēram, papildu plaušu mākslīgas ventilācijas aparātu iegādei, kuri patlaban jau esot nopirkti un "atrodas ceļā". Vēl 10 miljonus valdība piešķīra Veselības ministrijai 20.martā – nepieciešamo materiālu ātrākai piegādei. 9.aprīlī pieņemts lēmums par 14,1 milj.eiro piešķiršanu lielākajām klīniskajām slimnīcām, kam jānodrošina lielāka Covid-19 pacientu skaita uzņemšanas iespējas pandēmijas paplašināšanās gadījumā.

Сотрудница больницы - Sputnik Latvija
Pasaulei trūkst sešu miljonu medmāsu

Pie tam 27.martā tika pieņemts lēmums par 8 milj.eiro piešķiršanu piemaksām mediķiem, kuri strādā ar Covid-19 inficētajiem cilvēkiem. Pirmās piemaksas daļa veselības aprūpes iestāžu darbinieku jau saņēmuši vai saņems kopā ar aprīļa algu. Saskaņā ar valdības lēmumu pagaidām nolemts piemaksas izmaksāt par martu, aprīli un maiju.

Aprīļa sākumā ar koronavīrusu Latvijā inficējušies 27 mediķi. Lielākā daļa gadījumu – Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbinieku vidū. Slimības perēkļi fiksēti Stradiņa slimnīcā, Rēzeknes slimnīcā un atsevišķās stomatoloģijas klīnikās.

Ziņu lente
0