Tramps paziņoja par PVO finansēšanas apturēšanu

© REUTERS / Jonathan ErnstДональд Трамп
Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV prezidents Donalds Tramps ir zaudējis uzticēšanos Pasaules Veselības organizācijai koronavīrusa pandēmijas dēļ.

RĪGA, 15. aprīlis – Sputnik. ASV pārstāja finansēt Pasaules Veselības organizāciju (PVO), vēsta RIA Novosti.

"Es apturu Pasaules Veselības organizācijas finansēšanu, kamēr viņi izmeklē kļūdas reaģēšanā un koronavīrusa izplatības slēpšanu," paziņoja trešdien žurnālistiem ASV prezidents Donalds Tramps.

Посольство России на Висконсин-Авеню в Вашингтоне, США - Sputnik Latvija
KF vēstniecība ASV atbildēja uz Pentagona apsūdzībām pret RT un Sputnik

Pēc viņa sacītā, PVO nesniedza informāciju savlaicīgi, kā arī nepaziņoja patiesību pasaules sabiedrībai, un tai ir jāatbild par savām kļūdām. Viņš apsūdzēja organizāciju tajā, ka tā neizmeklēja uzticību pelnījušās ziņas no Uhaņas, kas bija pretrunā ar Ķīnas varasiestāžu oficiālo informāciju.

"Bija uzticību nopelnījusī informācija par iespēju nodot vīrusa no cilvēka cilvēkam 2019. gada decembrī, kam bija jāmudina PVO veikt izmeklēšanu un darīt to nekavējoties," turpināja Tramps.

Pēc viņa sacītā, PVO bezdarbības rezultātā tika pazaudēts daudz laika. Ja uz Ķīnu savlaicīgi būtu nosūtīti PVO speciālisti situācijas novērtēšanai, tad no vīrusa uzliesmojuma, liela upuru skaita un ekonomiskajām sekām būtu bijis iespējams izvairīties, pārliecināts ASV prezidents. Turklāt PVO uzstāja, ka nav nepieciešamības apturēt aviosatiksmi.

"Amerika un pasaule nolēma uzticēties PVO par precīzas un savlaicīgas informācijas sniegšanu, lai dotu svarīgas rekomendācijas un pieņemtu lēmumus par veselības aizsardzību. Ja mēs nevaram tam uzticēties, un tas ir tas, ko esam saņēmuši no PVO puses, mūsu valsts būs spiesta meklēt citus variantus strādāt ar pārējām valstīm, lai sasniegtu mērķus veselības aprūpes jomā. Mums nav citas izvēles," sacīja Tramps.

Путешественники в очереди возле железнодорожной станции Ханькоу, Китай - Sputnik Latvija
ĶTR prognozē jaunu Covid-19 vilni

Arī ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo paziņoja, ka PVO Covid-19 gadījumā neizpildīja savu darbu.

"Mums ir nepieciešamas atbildes uz jautājumiem, mums ir nepieciešams caurspīdīgums… Mums ir nepieciešams, lai PVO pilda savu darbu, īstenojot savu pamatfunkciju – lai pasaulei ir precīza, savlaicīga, efektīva, patiesa informācija par to, kas notiek globālajā veselības aprūpes jomā. Un šajā gadījumā viņi to neizdarīja," sacīja Pompeo intervijā telekanālam Fox News.

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Guterešs paziņoja, ka šobrīd nav laiks samazināt resursus, kas tiek piešķirti PVO vai jebkurai citai humanitārajai organizācijai, kas cīnās ar vīrusu.

​"Kā jau iepriekš teicu, šobrīd ir pienācis laiks vienotībai un tam, lai starptautiskā sabiedrība kopīgiem spēkiem un solidāri strādātu pie tā, lai apturētu šo vīrusu un tā postošās sekas," piebilda ANO ģenerālsekretārs.

ASV apsūdzības pret PVO ir mēģinājums pārlikt atbildību par epidemioloģisko situāciju valstī, uzskata KF ĀM.

"Straujās jaunās koronavīrusa infekcijas izplatības fonā pasaulē izraisa uztraukumu. Atsevišķās valstīs vērojami mēģinājumi pārlikt atbildību par pasliktinošos epidemioloģisko situāciju savu robežu ietvaros uz citiem. Uzskatām, ka tieši tā ir jāvērtē nesenās skaļās apsūdzības no Amerikas vadības puses pret Pasaules Veselības organizāciju, kura it kā "palaida garām" bīstamo slimību, savukārt pandēmijas attīstības gaitā nepamatoti daudz uzmanības veltīja Ķīnai, radot zaudējumus citām valstīm," teikts iestādes paziņojumā Facebook.

Krievijas ĀM nosauca šādu pozīciju par nekonstruktīvu, savukārt šāda veida paziņojumus – par nesavlaicīgiem un neproduktīviem.

"Uzskatām par ārkārtīgi svarīgu izvairīties no situācijas politizācijas saistībā ar pandēmiju, kas rada globālu izaicinājumu visai starptautiskajai sabiedrībai un prasa sakārtotas visu valstu darbības," atzīmēja iestādē.

Tāpat ĀM atgādināja par notikumu hronoloģiju, kas saistīti ar infekcijas atklāšanu un izplatību, kā arī par to lomu, ko pandēmijas apkarošanā spēlē PVO.

Ziņu lente
0