SVF: Baltijas valstu vidū Latvijas ekonomika cietīs visvairāk

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Pāriet pie mediju bankasТабличка с логотипом Международного валютного фонда на стене здания МВФ
Табличка с логотипом Международного валютного фонда на стене здания МВФ - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saskaņā ar SVF prognozēm, Latvijai būs vislielākais ekonomikas kritums Baltijas valstu vidū, taču nākamgad tā atgriezīsies pie izaugsmes, turklāt tā būs visstraujākā.

RĪGA, 15. aprīlis – Sputnik. Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) būtiski mainījis prognozi attiecībā uz Latvijas šī gada iekšzemes kopproduktu (IKP), raksta Press.lv.

Jaunākajā pasaules ekonomikas perspektīvu pārskatā World Economic Outlook SVF prognozē, ka Latvijas ekonomikas kritums šogad sastādīs 8,6%, kamēr iepriekš tika prognozēts kāpums par 2,6%. Nākamgad SVF prognozē Latvijai IKP izaugsmi par 8,3% - lielāko Baltijas valstu vidū.

Учеба - Sputnik Latvija
Deviņi tūkstoši pusotra mēneša laikā: Latvijā notiek kolektīvās atlaišanas

Patērētāju cenas Latvijā šogad samazināsies, tātad būs deflācija 0,3% apmērā, savukārt nākamgad atgriezīsies inflācija 3% apmērā.

Bezdarbs Latvijā šogad sastādīs 8%, nākamgad tas samazināsies līdz 6,3%, jeb līdz 2019. gada līmenim.

Tāpat SVF prognozē, ka maksājumu bilances tekošais konts šogad būs ar deficītu 2,2% apmērā no IKP, savukārt nākamgad samazināsies līdz 1,5% no IKP.

Otrais lielākais kritiens Baltijas valstu vidū gaidāms Lietuvā – par 8,1%, tikmēr nākamgad SVF prognozē tai izaugsmi 8,2% apmērā. Iepriekšējā Lietuvas IKP izaugsmes prognoze šim gadam sastādīja 2,7%.

Deflācija Lietuvā šogad sastādīs 0,3%, savukārt nākamgad būs inflācija 1,7% apmērā. Bezdarba līmenis Lietuvā šogad palielināsies līdz 8,9%, salīdzinot ar 6,3% pērn, savukārt nākamgad pazemināsies līdz 8,1%.

Igaunijai SVF šogad prognozē ekonomikas kritumu par 7,5%, nākamgad gaidāma izaugsme par 7,9%. Iepriekš Igaunijai tika prognozēta ekonomikas izaugsme šogad par 2,9%.

Рабочий - Sputnik Latvija
"Kā kara situācijā": Latvijas eksports ir krities par ceturto daļu. Vai Āzija palīdzēs

Inflācija Igaunijā šogad un nākamgad sastādīs attiecīgi 1,5% un 2%. Savukārt bezdarbs , saskaņā ar SVF prognozēm, šogad Igaunijā sastādīs 6%, nākamgad samazināsies līdz 4,7%.

Eiro zonā SVF kopumā prognozē IKP kritumu 7,5% apmērā, savukārt nākamgad gaidāma ekonomikas izaugsme par 4,7%.

Pasaules ekonomikai fonds šogad prognozē kritumu par 3%, nākamgad – izaugsmi par 5,8%.

Iepriekš Latvijas prezidents Egils Levits pauda viedokli, ka Latvija ir starp tām nedaudzajām pasaules valstīm, kuras spēs ātrāk nekā pārējās iziet no šī brīža krīzes. Tas kļūs iespējams pateicoties Latvijas iedzīvotāju pacietībai, kā arī valdības politikas pareizībai.

Ziņu lente
0