Latvijā gaida Covid-19 saslimšanas apogeju, jauni ierobežojumi nav ieviesti

© Sputnik / Sergey MelkonovОхранник в Латвийском центре инфектологии
Охранник в Латвийском центре инфектологии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saskaņā ar epidemiologu un infektologu prognozēm, 25. aprīlī Latvijā ir gaidāms Covid-19 saslimšanas pīķis, nekādus jaunus ierobežojumus netiek plānots ieviest, taču arī esošie ierobežojumi netiks mazināti.

RĪGA, 15. aprīlis – Sputnik. Latvijas valdība neplāno ieviest jaunus ierobežojošos pasākumus saistībā ar koronavīrusa pandēmiju, paziņoja premjerministrs Krišjānis Kariņš, vēsta LSM.

Viņš atzīmēja, ka Covid-19 ir viltīgs vīruss, un zinātnieki pagaidām maz ko zina par to, kā ar to cīnīties, tādēļ vienīgais veids, kā ierobežot slimības izplatību ir ievērot distanci un mazgāt rokas. Valdības vadītājs aicināja Latvijas iedzīvotājus nopietni izturēties pret valstī ieviestajiem ierobežojumiem, taču atzīmēja, ka jauni pasākumi pagaidām netiek plānoti.

Savukārt veselības ministre Ilze Viņķele paziņoja, ka, lai arī pēdējā laikā samazinājies Covid-19 testēšanu skaits un ir maz jaunu inficēšanās gadījumu, runāt par koronavīrusa epidēmijas pārvarēšanu Latvijā pagaidām ir pāragri.

Запуск производства тканевых масок - Sputnik Latvija
NVD iepirks individuālos aizsarglīdzekļus 10 miljonu eiro vērtībā

"Es vēršu gan sabiedrības, gan mediķu uzmanību uz to, ka šī faktiski ir nenormāla situācija, jo ir maldīgs priekšstats, ka, mazāk testējot, mēs drīzāk nonāksim pie epidēmijas ierobežojumu atcelšanas. Gluži pretēji – jo mazāk testējam, jo situācija ir neskaidrāka," paziņoja Viņķele.

Viņa uzsvēra, ka testu trūkuma nav, un tagad nosūtīt uz analīžu nodošanu var arī ģimenes ārsti. Tostarp tuvākajā laikā plānots uzsākt tirdzniecības nozares darbinieku testēšanu – ar ģimenes ārstu vai pašu darba devēju nosūtījumu.

Ministre uzsvēra, ja pagaidām netiek runāts par epidemioloģisko ierobežojumu atcelšanu.

"Ja jūs dzirdat, ka austrieši vai spāņi kaut ko grasās samazināt, lūdzu, paturiet prātā, ka tie ierobežojumi, kas piemēroti viņu valstīs, ir ļoti drastiski. Lai arī joprojām smagi slimu un stacionētu cilvēku skaits Latvijā ir neliels – 46 slimnīcā, no kuriem trīs smagā stāvoklī, bet miruši no Covid-19 pieci cilvēki – no sirds aicinu apzināties, ka vieta optimismam jāsaglabā ļoti piesardzīga," ieteica ministre, atzīmējot, ka tas, vai cīņas rezultāti ar Covid-19 turpinās būt labi, ir atkarīgs no sabiedrības.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, 7. aprīlī Latvijas valdība pagarināja ārkārtējās situācijas režīmu līdz 12. maijam, taču nepastiprināja karantīnas prasības. Latvijas iedzīvotāji joprojām drīkst iziet ārā bez ierobežojumiem, taču ir jāievēro sociālās distancēšanās noteikumi.

Ziņu lente
0