Autopārvadājumos katastrofa, bet palīdz airBaltic: bizness sašutis par valdības lēmumiem

© Sputnik / Viktor Tolochko / Pāriet pie mediju bankasГрузовик на пересечении белорусско-литовской
Грузовик на пересечении белорусско-литовской - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kravu plūsma ir stipri samazinājusies, palikušas tikai medicīnas preču un pārtikas produktu piegādes, taču arī tās samazinājušās par 50%, daudzas kompānijas vienkārši neizdzīvos, paziņoja "Latvijas auto" vadītājs Aleksandrs Pociluiko.

RĪGA, 15. aprīlis – Sputnik. Situācija kravu pārvadātājiem Latvijā ir katastrofiska, daudzas kompānijas nespēs pārdzīvot šo krīzi bez valsts atbalsta, bet to pagaidām saņēmusi tikai viņa transporta kompānija – airBaltic, paziņoja "Latvijas auto" asociācijas valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Pociluiko, vēsta Baltic Course.

Pēc Pociluiko sacītā, kravu apjomi ir stipri samazinājušies, dažas nozares ir pilnībā apstājušās, piemēram, nav mēbeļu, auto rezerves daļu pārvadājumu. Šobrīd tiek piegādāti tikai medikamenti un pirmās nepieciešamības preces, kuras vēl ir noliktavās.

Нефтеналивные терминалы в Вентспилсском свободном порту - Sputnik Latvija
Lētāk stāvēt ostā, nekā vest naftu: Ventspils ostas kravu apgrozījums krities par 42%

"Ja godīgi, pašlaik situācija kravu pārvadātājiem ir katastrofiska, citādi nevaru to aprakstīt. Situācija ir tāda, ka nestrādā rūpnīcas un uzņēmumi. Mēs esam tie, kas saņem preci vai kravu punktā A un nogādā to punktā B, taču šodien nestrādā nedz punkt A, nedz punkt B. (…) Transports – tā ir nozare, kur sekas tiek izjustas ar nelielu kavējumu. Skaidrāki rezultāti būs redzami dažu sekojošo nedēļu laikā," sacīja Pociluiko.

Pēc viņa sacītā, šāda situācija ir visā Eiropā, robežas ir daļēji slēgtas, pastāv papildu prasības.

"Ir valstis, kuras ir ieviesušas speciālus maršrutus, speciālus tranzīta koridorus, pa kuriem var braukt tikai ar konvoju, savukārt pie robežām pieprasa apstiprinājumu par šoferu veselības stāvokli. Taču ārpus Eiropas Savienības robežām situācija ir vēl smagāka. Piemēram, Turcijā nelaiž, ja pirms tam netika ievērota 15 dienu karantīna. Tadžikistāna un Uzbekistāna ir pilnībā slēgtas, Kazahstānā var iebraukt tikai pēc karantīnas. Iedomājieties – vadītāji 15 dienas dzīvo kravas mašīnā, jo pie robežām nav viesnīcu, bet ja arī ir, tad šoferis nevar pamest kravu," pastāstīja Pociluiko.

Viņš atzīmēja, ka transporta kompānijām tiek novērota arī darbaspēka problēma.

"Vidējais šoferu vecums ir 50+, tādēļ daudzi uztraucas par savu veselību un nevēlas braukt uz vīrusa skartākajām Eiropas valstīm. Daļa šoferu pašlaik atrodas karantīnā – tie ir tie, kam ir kaut kādi simptomi vai aizdomas par saslimšanu. Savukārt šoferi no trešajām valstīm ir aizbraukuši mājās un nevar atgriezties Latvijā, lai strādātu. Tādēļ problēmas ar darbaspēku šobrīd ir ļoti lielas," sacīja viņš.

Комбинированный контейнерный поезд из Европы в Китай - Sputnik Latvija
Sadarbība ar KF glābj tranzītu: Latvijai izbrauks cauri kilometru garš vilciens no Ķīnas

Pociluiko atzīmēja, ka šoferi var iesniegt pieteikumus dīkstāves pabalstam, nodokļu maksājumu atlikšanai, taču valsts noteiktos nosacījumus pabalsta saņemšanai izpildīt nav tik vienkārši.

"Pirmkārt, pārvadātāji nevar iekļauties nosacījumā par apgrozījuma samazināšanos martā 30% apmērā. Martā pārvadātāji vēl braukāja un izpildīja pasūtījumus, straujš apgrozījuma kritums transporta kompānijām sākās aprīlī. Dažas kompānijas ir iesniegušas pieteikumus, taču tas ir sarežģīts process," paskaidroja viņš.

Pēc Pociluiko domām, daudzas transporta kompānijas nepārdzīvos šo krīzi, pat stabilas kompānijas, kurām nebija parādu, nezina, kā tikt galā šodienas situācijā. Un šeit bez valsts palīdzības neiztikt, pārliecināts viņš.

"Tieši tagad krīze uzņem apgriezienus, un pēc mēneša šo vilni vairs nebūs iespējams apturēt. Ja valdība nepalīdzēs pārvadātājiem šodien, šaubos, ka pēc krīzes mums pietiks pārvadātāju, lai apmierinātu pat savas vajadzības. No valdības puses mēs pašlaik redzam attieksmi, ka vienīgais transporta nozares uzņēmums, kuram ir problēmas, ir airBaltic," sacīja Pociluiko.

Ziņu lente
0