Eksperts pastāstīja, kura Baltijas valsts visvairāk cietīs no Covid-19

© Foto : mk.gov.lv / Valsts kancelejaФлаги Балтийских стран на башне
Флаги Балтийских стран на башне - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Meževičs atgādināja, ka neatkarības gadu laikā visas trīs Baltijas republikas daļēji ir zaudējušas agrārās rūpniecības potenciālu, kā dēļ tām sekas būs nopietnākas.

RĪGA, 12. aprīlis – Sputnik. Baltijas valstu vidū visspēcīgāk koronavīrusa pandēmijas izraisītā krīze ietekmēs Igauniju, jo tā vairāk, nekā pārējās, ir atkarīga no tūrisma nozares un pārtikas produktu importa, paziņoja portālam RuBaltic.ru Krievijas Baltijas pētījumu asociācijas prezidents, ekonomikas zinātņu doktors, Sanktpēterburgas Valsts universitātes profesors Nikolajs Meževičs.

Пустой кошелек - Sputnik Latvija
Apgrozījums krities desmitkārt, eksports – par 20%. Ekonomikā gaidāmas šausmas

Eksperts atgādināja, ka neatkarības gadu laikā visas trīs Baltijas republikas daļēji ir zaudējušas agrārās rūpniecības potenciālu. Tieši tāpēc, kā uzskata Meževičs, tām "dubultais trieciens no epidemioloģiskās un ekonomiskās krīzes puses būs visnopietnākais".

Lietuva atrodas izdevīgākā situācijā, jo "pateicoties savai vēsturei, būdama iepriekš agrāra valsts, ir saglabājusi šo mentalitāti un tradīcijas un tai ir pietiekami liela daļa lauku iedzīvotāju", paskaidroja eksperts.

Savukārt Igaunijai klājas sliktāk – valsts pērk pat tos pārtikas produktus, kurus padomju laikos pati ražoja citām republikām.

"Turklāt tūrisma sektors Igaunijā – tā ir galvenā nodarbinātības nozare valstī. Tallinā vispār no trim nodarbinātajiem divi strādā tūrisma sektorā un valsts pārvaldē," paskaidroja Meževičs.

Viņš atzīmēja, ka paliek atvērts jautājums, kas notiks ar tūrisma sektoru, jo rudenī vai ziemā cilvēki, visticamāk, atteiksies no braucieniem naudas trūkuma un "psiholoģiskā stresa dēļ, kas ir saistīts ar pārvietošanos Eiropā".

Baltijas valstis pandēmijas dēļ ir slēgušas savas robežas ārzemniekiem. Saskaņā ar aktuālākajiem datiem, Lietuvā ir 1053 saslimušie, Latvijā – 651, savukārt Igaunijā – 1309.

Аналитик Центра общественно-политических исследований Русская Балтика Александр Носович - Sputnik Latvija
Ekonomists: pēc diviem mēnešiem Latvijas ekonomika var sabrukt

Lietuvas Finanšu ministrija pastāstīja, ka katru nedēļu karantīnas dēļ IKP samazinās par aptuveni 0,5%. Iepriekš Lietuvas Banka prognozēja, ka atkarībā no notikumu attīstības scenārija valsts IKP var samazināties par 3,4 līdz 20,8%.

Pasaules Veselības organizācija 11. martā pasludināja jaunās koronavīrusa infekcijas Covid-19 uzliesmojumu par pandēmiju. Saskaņā ar aktuālākajiem datiem, pasaulē ir reģistrēti jau vairāk nekā 1,78 miljoni inficēšanās gadījumu, vairāk nekā 109 tūkstoši cilvēku ir miruši.

Ziņu lente
0