Viedoklis

Koronavīruss uzbrūk Rietumu flotēm un armijām

© REUTERS / Mike BlakeАвианосец "Рональд Рейган"
Авианосец Рональд Рейган - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielais skaits Covid-19 infekcijas gadījumu ASV un citu NATO valstu Jūras spēkos un sauszemes bruņotajos spēkos liecina par kolektīvo Rietumu vājo medicīnisko apgādi un militāro organizāciju.

ASV Aizsardzības ministrijas dati par 9. aprīli liecina, ka aviācijas bāzes atomkuģa "Theodore Roosevelt" ekipāžā ar koronavīrusu inficējušies 286 jūrnieki. Kuģis noenkurojies pie Guamas salas Klusā okeāna rietumu daļā, no 4800 ekipāžas locekļiem 1700 cilvēki ir karantīnā. Faktiski, aviācijas bāzes kuģis ir izsists no ierindas, rezerves ekipāžas mēdz būt tikai stratēģiskajām zemūdenēm.

Iepriekš vēstīts, ka divi ar Covid-19 inficēti cilvēki fiksēti aviācijas bāzes atomkuģa "Ronald Reagan" ekipāžā, kas atrodas Jokosukā (Japāna) un vēl ilgi neizies jūrā. Inficēto skaits noteikti ir pieaudzis, jo kara jūrnieki dzīvo un strādā ierobežotajās kuģa telpās. Atsevišķas kajītes nav pat visiem vecākajiem oficieriem.

Международные военные учения Saber Strike в Латвии - Sputnik Latvija
Latvijā notiks NATO mācības, neraugoties uz koronavīrusu

6. aprīlī ASV armijā ar Covid-19 inficēti bija 1100 karavīri. Lielākais saslimušo skaits – 431 cilvēks – ir ASV Jūras spēkos. Nacionālajā gvardē (Pentagona rezerve, kas pakļauta federālajam centram un dislokācijas štatam) koronavīruss izsitis no ierindas vairāk nekā 300 cilvēkus.

Satraucoša situācija izveidojusies uz Francijas jūras spēku aviācijas bāzes kuģa "Charles de Gaulle" – 40 kara jūrnieki no 1760 ekipāžas locekļiem, iespējams, inficējušies. Šis kuģis komandēja daudzfunkcionālo grupu Atlantijā ar misiju "Foch", taču, ņemot vērā visas ekipāžas inficēšanās risku, priekšlaicīgi atgriežas jūras kara bāzē Tulonā. Misija nav izpildīta.

Nīderlandes Jūras spēku "Dolphin" tipa zemūdene marta beigās pārtrauca dežūru Ziemeļu jūrā koronavīrusa uzliesmojuma rezultātā (saslimuši 15 jūrnieki). Pēc atgriešanās Heldera bāzē visa ekipāža nokļuva karantīnā. Dežūra nav pabeigta.

Vēl viena Pērlhārbora

No militārā viedokļa, minētie fakti nav nejauša notikumu ķēdīte, tā ir Jūras spēku zemās noturības izpausme miera laikā. Spriediet paši: divi amerikāņu aviācijas bāzes kuģi noenkuroti – tas nozīmē mīnus divas aviācijas bāzes trieciena grupas ASV Jūras spēkos. Katra no tām ietver aviācijas bāzes kuģi un desmit trieciena kuģus un zemūdenes (kopējais ekipāžu skaits sasniedz 9000 cilvēkus). Tātad, līdz ar ilgstošu "Theodore Roosevelt" un "Ronald Reagan" cīņasspējas zudumu ASV zaudē iespējas demonstrēt spēku Klusā okeāna zonas svarīgākajos reģionos.

Faktiski, koronavīruss un pašreizējā situācija "izslēgusi" 20 trieciena kuģu potenciālu: tūkstoš jūras bāzes spārnotās raķetes "Tomahawk", 180 kara lidmašīnas (klāja aviācija) un 18 tūkstoši kara jūrnieku. Tā taču ir īsta Pērlhārbora. Pie tam Pentagons cenšas maksimāli slēpt ziņas par koronavīrusa nokļūšanu bruņotajos spēkos, lai neapdraudētu operatīvo drošību. Iespējams, reālais stāvoklis ASV JS ir daudz sliktāks.

Высадка десанта во время военных учений НАТО Baltops 2019 в Лиласте, 12 июня 2019 года - Sputnik Latvija
NATO pārskatīja visu militāro mācību programmu koronavīrusa dēļ

Francijas aviācijas bāzes kuģa pirmstermiņa atgriešanās bāzē izjaukusi ļoti svarīgo misiju "Fozh", kuras mērķis bija būtiski paplašināt aviācijas bāzes grupas operatīvo telpu un daudzfunkcionālo iznīcinātāju Rafale cīņas iespējas, pateicoties jaunajai tālā darbības rādiusa mērķu identifikācijas elektroniskajai sistēmai (TALIOS). Tā ir nopietna izgāšanās.

Holandiešu zemūdene "Dolphin" ar inficēto ekipāžu pameta dežūras rajonu divas nedēļas pirms tās beigām. Tā ir plaisa NATO jūras aizsardzības sistēmā. Nav iespējams operatīvi aizvietot zemūdeni ar ekipāžu, reisi tiek plānoti mēnešiem uz priekšu (budžets, sagāde, jūrnieku sagatavošana). Tā nu hipotētiskais pretinieks uz divām nedēļām saņēmis rīcības brīvību Ziemeļu jūrā. Kauna lieta Nīderlandes flotei.

Visos minētajos gadījumos, ņemot vērā smago pandēmiju, ekipāžām vajadzētu aizliegt nokāpt krastā divas vai trīs nedēļas pirms iziešanas jūrā (banāla karantīna). Tiesa, koronavīruss tikai izgaismojis Pentagona un NATO izturības nepietiekamo rezervi.

"Klīstošā holandieša" gars

Īpašu uzmanību pelnījusi aviācijas bāzes atomkuģa "Theodore Roosevelt" komandiera Breta Krozjē atlaišana, kurš novēloti pauda raizes par viņam uzticētās ekipāžas likteni un lūdza palīdzību ASV JS centrālajā aparātā. Dienesta vēstulē Krozjē lūdza komandierus veikt stingrus pasākumus koronavīrusa uzliesmojuma apturēšanai. Tobrīd pozitīvs tests bija 200 jūrniekiem, aviācijas bāzes kuģis bija netālu no Guamas salas, un ekipāžas glābšana nešķita sarežģīta. Taču Pentagona vadītājs Marks Espers sākotnēji atteicās evakuēt jūrniekus. Droši vien tāpēc Krozjē satrauktās ziņas nokļuva medijos.

Mobilā laboratorija koronavīrusa analīžu nodošanai - Sputnik Latvija
Viedoklis
Koronavīruss samaitājis Pentagona un NATO plānus Eiropā

ASV Jūras spēku ministrs Tomass Modlijs ļoti aizvainojoši atsaucās par kuģa komandieri, kurš uzdrošinājies "atkailināt amerikāņu flotes problēmas ķīniešu draudu priekšā". Viņš atbrīvoja kapteini Krozjē no amata par profesionālo neatbilstību. Pēc tam no amata atstādināja pašu JS ministru. Petīciju par Krozjē atjaunošanu amatā parakstīja vairāk nekā 253 tūkstoši amerikāņu.

Šis stāsts liecina par Pentagona problēmām, par nepārprotami nicīgo attieksmi pret jūrnieku – JS elites veselību. Tas nekādi nepalielina Savienoto Valstu militāro varenību, kā arī to sabiedroto un partneru drošību.

Šobrīd divi ASV aviācijas bāzes kuģi atrodas netālu no Persijas līča, - tie "savalda" Irānu. Ja "Roosevelt" un "Reagan" ekipāžas neatveseļosies, pēc dažiem mēnešiem nebūs maiņas līcī. ASV JS ierindā paliek seši aviācijas bāzes kuģi, ieskaitot arī tos, kuri patlaban ir remontā vai uzlādē reaktorus. Ar trīs grupu potenciālu visā Pasaules okeānā nepietiek, turklāt pandēmija vēl nav sasniegusi savus kalngalus.

Kad NATO galvenajā mītnē Beļģijā tika fiksēti pieci koronavīrusa infekcijas gadījumi, tika apturēta virkne alianses programmu un mācību, arī "Defender Europe 2020". Covid-19 diagnosticēts Polijas un Filipīnu ģenerālštābu priekšniekiem, Itālijā deviņi ģenerāļi nonākuši karantīnā. Cietuši arī Lielbritānijas un Grieķijas karavīri. Satraucoša situācija veidojas NATO daudznacionālajos bataljonos Latvijā un Lietuvā.

НАТО отменяет военные учения из-за коронавируса - Sputnik Latvija
Video
Koronavīruss iedragājis kaujas gatavību: NATO atceļ mācības pandēmijas dēļ

Savukārt Krievija ir saglabājusi konkrētu virusoloģiskās (epidemioloģiskās) drošības sistēmu, struktūras, kontroles instrumentus un Radioloģiskās, ķīmiskās un bioloģiskās aizsardzības spēkus. Krievijas Aizsardzības ministrija neatceļ bruņoto spēku manevrus. Krievijas Bruņotajos spēkos ir saformētas 49 mobilās sanitāri epidemioloģiskās grupas vīrusa pārnēsātāju identifikācijai. Iepriekš Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu konstatēja, ka Covid-19 infekcijas gadījumi Krievijas armijā nav konstatēti.

Ziņu lente
0