Latvija izglābs pasauli no koronavīrusa? Akadēmiķis – par zāļu ražošanas iespējām

© Sputnik / Sergey MelkonovПрофессор Иварс Калвиньш
Профессор Иварс Калвиньш - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija spēj operatīvi organizēt cīņai pret koronavīrusu paredzēto zāļu ražošanu, taču patlaban tas būtu bezjēdzīgi, pastāstīja akadēmiķis Ivars Kalviņš.

RĪGA, 10. aprīlis — Sputnik. Atrasti jau trīs medikamenti, kas apliecinājuši savu efektivitāti cīņā ar Covid-19. Vismaz divi uzņēmumi Latvijā spēj ātri noorganizēt viena šāda preparāta ražošanu. Taču šim nolūkam vajadzīgs valsts pasūtījums. Par to žurnālā "Freesity" pastāstīja pazīstamais latviešu zinātnieks akadēmiķis Ivars Kalniņš.

Latvija izglābs pasauli?

- Vai Latvija var ieguldīt savu artavu vakcīnas izstrādē? Piemēram, nesen Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra zinātnieku komanda paziņoja, ka strādā pie vakcīnas pret koronavīrusu Covid-19.

- Protams, mūsu zinātnieki varētu sniegt savu ieguldījumu. Desmitiem gadu viņi ražo dažādas vakcīnas. Mūsu izstrādāto vakcīnu īpatnība - olbaltumvielas, kas atrodas uz vīrusa virsmas, tiek savākti vīrusveida daļiņā.

Вакцинация от кори, архивное фото - Sputnik Latvija
Izmēģinājuma afrikāņi. Francijā izcēlies skandāls saistībā ar vakcīnu pret vīrusu

Tātad, tās nav vienkārši kaut kādas olbaltumvielas. Vispirms tiek radīta nekaitīga vīrusa "lodīte", bet pie tā virsmas piestiprina olbaltumvielas, pret kurām zinātnieki gribētu radīt imunitātes atbildes reakciju. Organisms labāk identificē tādas "lodītes", jo olbaltumvielas izvietotas tāpat kā dabiskajā vīrusā.

Pie mūsu nekaitīgā vīrusa "lodītes" piestiprina vienu no specifiskajiem proteīniem no vīrusa SARS-CoV-2 virsmas. Rezultātā iznāk vakcīna, kas pati par sevi nav lipīga un nav bīstama.

Mūsu zinātnieki sadarbojas ar šveiciešiem, un līdz šim sekmīgi strādājuši pie hepatīta un citu slimību vakcīnām.

Taču es uzskatu, ka patlaban ir diezgan bezjēdzīgi izstrādāt vakcīnu pret koronavīrusu, vai, pareizāk sakot, pret SARS-СoV-2, jo šis vīruss pieder pie RNS-vīrusiem. Tas nozīmē, ka vīruss visai ātri mainīsies. Laikā, kamēr vakcīna tiks testēta un ieviesta apgrozījumā, tas, visdrīzāk, jau būs pavisam cits koronavīrusa tips.

Zāles palīdz

- Tātad mūsu nākotne ir atkārtota inficēšanās? Koronavīruss var kļūt par sezonālu slimību, tāpat kā gripa?

- Kopš pirmā SARS parādīšanās pagājuši 17 gadi. Izaugusi jauna paaudze! Tāpēc nav vērts skatīties tik tālu uz priekšu un baidīties.

Биологические исследования в лаборатории - Sputnik Latvija
Krievijā sākuši izmēģināt vakcīnu pret koronavīrusu

Un tomēr Kaiser Permanente Washington Research Institute ASV jau sākti jaunā tipa koronavīrusa vakcīnas klīniskie izmēģinājumi...

Tiek testētas ne tikai vakcīnas. Ir arī zāles, kas palīdz pret Covid-19. Tās atļautas lietošanai jau pirms mēneša ASV un Ķīnā.

Uzņēmumam "Fujifilm", visiem labi pazīstamajam fotoaparātu ražotājam, ir meitasuzņēmums "Fujifilm Toyama Chemical", kas jau 2014. gadā izstrādāja medikamentu (favipiravir, pazīstams ar nosaukumu T-705, jeb Avigan).

Šis preparāts izpētīts kā zāles pret gripu, taču, izrādījās, nebija īsti piemērots. Ķīnieši veica klīniskos izmēģinājumus ar nelielu pacientu grupu – 70 cilvēkiem un pierādīja, ka koronavīrusa gadījumā preparāts darbojas.

Šīs zāles fiksētas kā pirmais preparāts pret koronavīrusu. Amerikāņi šo faktu atzina un atļāva ārstēt savā valstī.

Turklāt ir vēl divi medikamenti – viens pretvīrusu preparāts, kas jau tika izmantots Ebolas un Zikas vīrusam (Remdesivir). Pētījuma rezultāti vēl nav publicēti, taču zinātnieku aprindās jau zināms, ka preparāts ir efektīvs pret koronavīrusu.

Биологические исследования в лаборатории - Sputnik Latvija
Atrasta jauna metode cīņā ar koronavīrusu

Vēl ir preparāts pret malāriju, kas tāpat izmēģināts jaunā koronavīrusa ārstēšanai. Tātad ir vismaz trīs medikamenti, kas demonstrējuši zināmu efektu.

Ķīnā jau īstenoti 14 klīniskie pētījumi ar šo medikamentu kombinācijām terapeitiskā ārstēšanā. Fakts, ka Ķīnā strauji krītas saslimušo skaits, domājams, ir arī medicīnisko preparātu lietošanas rezultāts.

Tomēr ir nianse

Visiem šiem preparātiem, tāpat kā gadījumā ar gripu ir viena nianse: tie ir iedarbīgi, ja jūs tos lietojat saslimšanas pirmajā dienā vai pat pirms pirmo simptomu parādīšanās (piemēram, ja mājās jau ir cits slimnieks ar apstiprinātu diagnozi). Galējais termiņš – otrā diena.

Ja preparāts tiek izmantots 4.-5. dienā, efekts būs mazāks, tāpat kā ar remantadīnu un tamiflu.

- ASV paziņoja, ka jau radies medikamentu deficīts, kuri tiek uzskatīti par potenciālu līdzekli koronavīrusa ārstēšanai. Cik ilgi būs jāgaida, lai šīs zāles nokļūtu masās? Vai tās var ražot Latvijā?

- Ja strādāt pēc kara laika noteikumiem, bet ārkārtas situācija tieši to nozīmē, var palūgt Latvijas farmaceitiskās firmas, kas spēj ražot atbilstoša līmeņa medikamentus (tādu pie mums ir vismaz divas), nopirkt ražošanas licenci no "Fujifilm Toyama Chemical".

Protams, paies mēnesis, kamēr izdosies ieviest procesu. Ja vajag, tas ir izdarāms! Ja valstij ir vēlēšanās un būs pasūtījums, varu jums teikt, ka mūsu ķīmiķi ļoti ātri organizēs ražošanu, vismaz pirmo zāļu laišanu klajā, kuru sintēze nav sarežģīta.

Ziņu lente
0