Viedoklis

Eiropa un ASV gatavojas bada dumpjiem

© Sputnik / Stringer / Pāriet pie mediju bankasЛюди в костюмах чумных докторов на улице Львова, Украина
Люди в костюмах чумных докторов на улице Львова, Украина - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Miljoniem cilvēku, kuri visā pasaulē spiesti sēdēt mājās – karantīnā, izsīkst nauda un pacietība.

Pārtikas produktu trūkums loģistikas ķēdīšu sarāvuma rezultātā spēj radīt masu nekārtības par bagātās valstīs. sociālie konflikti jau briest Eiropā un ASV. Kas sagaidāms tālāk? Par to portālā RIA Novosti stāsta Maksims Rubčenko.

Bada spēles

"Covid-19 pandēmija lielā mērā ietekmējusi miljoniem cilvēku dzīvi. Neefektīvi politiskie lēmumi izprovocēs pārtikas krīzi, un tas novedīs pie plaša mēroga humanitārās katastrofas," pagājušajā nedēļā paziņoja Apvienoto nāciju Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas ģenerāldirektors Cju Dunju.

Политолог, руководитель экспертного совета Фонда стратегического развития Игорь Шатров - Sputnik Latvija
Politologs: ES un ASV vēlas saņemt Krievijas palīdzību, bet tā, lai par to neviens nezina

Viņš atzīmēja, ka koronavīrusa uzliesmojums līdz ar to saistītajiem karantīnas pasākumiem radījusi lielas problēmas loģistikas jomā. "Pasaulē ir pietiekami daudz pārtikas, lai paēdinātu visus, - akcentēja FAO vadītājs. – Taču ļoti liels risks, ka produktu kādā konkrētā vietā var nebūt."

FAO aicina veikt "globālus koordinētus un konsekventus pasākumus", kas minimizētu piegāžu traucējumus. Un pats galvenais: Cju Dunju uzskata par nepieļaujamu pārtikas eksporta ierobežošanu.

"Tādi ierobežojumi novedīs pie nopietniem traucējumiem pasaules tirgū, cenas pieaugs, un pārtika daudziem nebūs pieejama," viņš secināja. Tādā stāvoklī plaši sociālie konflikti iespējami pat bagātās valstīs.

FAO satraukums ir attaisnots. Vjetnama, viens no lielākajiem rīsa eksportētājiem pasaulē, apturējis tā eksportu. Kazahstāna aizliegusi kviešu miltu, griķu un dārzeņu, arī sīpolu, burkānu un kartupeļu eksportu.  Krievija nepārdod uz citām valstīm griķus un rīsus, Baltkrievija – griķus, sīpolus un ķiplokus.

Rietumu eksperti ar šausmām apspriež, kas notiks, ja Krievija – lielākais kviešu eksportētājs – pārtrauks labības piegādes. Nav nekads brīnums, ka Čikāgas preču biržā kviešu cena pieaugusi par 11%.

"Mēs esam uz sliekšņa"

Robežu slēgšanas dēļ vērojams katastrofāls darba roku trūkums lauksaimniecības kompleksa zemākajā posmā, kas tradicionāli pieder darba migrantiem. Trūkst cilvēku, kuri varētu novākt ražu fermās, gandrīz neviena nav kautuvēs un gaļas kombinātos. Grūtības rada pat produktu pārvadāšana.

Статуя Свободы в Нью-Йорке - Sputnik Latvija
Tūkstošiem nāvju. Kāpēc ASV ir tik daudz koronavīrusa upuru

Lai izvairītos no kolapsa lauksaimniecībā, Eiropas Savienība, neskatoties uz epidēmijas pastiprināšanās risku, atļāvusi iebraukšanu "kritiski svarīgiem darbiniekiem", ieskaitot sezonas strādniekus ražas novākšanai un kravas automašīnu vadītājus.

Tomēr tas nepalīdzēs iedzīvotājiem ar naudu. Nesen vadošie Rietumu mediji izplatīja ierakstu no sociālajiem tīkliem, kurā Palermo iedzīvotājs stāsta: pēc trim karantīnā pavadītām nedēļām viņam vairs nav ne centa, viņa meitai, "tāpat kā daudziem bērniem pilsētā", ir pēdējais gabals maizes.

"Cilvēki ieslēgti jau 15-20 dienas, viņi ir uz robežas, - vīrietis brīdināja. – Jūs to vēl nožēlosiet, mums būs revolūcija."

Palermo mērs Leoluka Orlando konstatēja, ka masu nekārtību risks Dienviditālijā ir ļoti augsts, jo pilsoņu neapmierinātību plāno izmantot kriminālās struktūras, kas vēlas "destabilizēt sistēmu".

"Jo vairāk laika paiet, jo mazāk ir resursu. Cilvēku nelielie ietaupījumi izsīkst. Drīz radīsies sociāli ekonomiskās grūtības," ir pārliecināts Orlando.

Здание МИДа Украины - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ukraiņi nostādījuši uz bada sliekšņa bijušo impēriju

Itālijas dienvidu reģionu ministrs Džuzepe Provencano arī atzīmēja nacionālās spriedzes pieaugumu un civilo nekārtību risku valsts nabadzīgajos reģionos. "Es baidos, ka lielas iedzīvotāju daļas satraukums par veselību, ienākumiem un nākotni drīz pārvērtīsies par dusmām un naidu," viņš konstatēja intervijā avīzei La Repubblica.

Izdevums informēja, ka policija Palermo un Neapolē bija spiesta sākt apsargāt lielveikalus pēc dažiem incidentiem ar marodierismu. Sociālajos tīklos pat izskan ierosinājumi piedalīties uzbrukumā kādam veikalam.

Laika jautājums

Amerikāņu eksperti nešaubās: situācija ASV drīz veidosies pēc "Itālijas scenārija". To veicina vismaz trīs faktori. Pirmais – finanses. Divu nedēļu laikā jaunu bezdarbnieka pabalsta pieteikumu skaits pietuvojies desmit miljoniem. Vispārējais viedoklis liecina, ka aprīlī šis rādītājs augs vēl trīs vai četras reizes.

Vienlaikus, saskaņā ar analītiskās kompānijas GOBankingRates aptaujas rezultātiem, decembrī 69% amerikāņu kontā bija mazāk nekā tūkstoš dolāri, no viņiem 45% atzina, ka viņiem nav ietaupījumu un viņi dzīvo no vienas algas līdz otrai. Skaidrs, ka, epidēmijai sākoties, viņi nevarēja parūpēties par pirmās nepieciešamības produktiem un precēm, un tagad daudzi zaudējuši ienākumus un palikuši tukšā.

Нефтяная качалка - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Milzīgas ciešanas": slānekļa industrija zaudē pamatus zem kājām

Avīze DailyMail vēsta, ka tikai Losandželosā vien bezpajumtnieku bezmaksas ēdnīcas Skid Row apmeklētāju skaits trīskāršojies. "Labdarības organizācijas ir pārslogotas ar palīdzības lūgumiem, to finansiālie resursi izsīkst," atzīmēja izdevums.

Tātad drīz vien miljoniem amerikāņu būs spiesti meklēt jaunas iespējas paēdināt ģimenes un paēst pašiem. Ne vienmēr tās būs likumīgas.

Otrs faktors – produktu deficīts. Pārtikas veikaliem ASV nav izdevies atjaunot krājumus pēc ažiotāžas martā, un runa nav tikai par trakajiem, kuri pirka simtiem ruļļu tualetes papīra.

Parasti 36% amerikāņu ēd ārpus mājām – kafejnīcās, ēstuvēs, restorānos. Taču karantīnas dēļ sabiedriskās ēdināšanas iestādes ir slēgtas, visi gatavo ēdienu mājās, tātad pērk produktus lielveikalos. Tam tirdzniecības sistēma valstī vienkārši nebija gatava.

Visbeidzot, epidēmija radījusi traucējumus vairāku valsts dienestu darbā. To starpā ir arī likumsargi. Simtiem policistu Ņujorkā, Detroitā, Lonsandželosā un citās pilsētās ir inficēti. Lai izvairītos no jauniem slimības gadījumiem, vietējās varasiestādes ierobežo iemeslu sarakstu, kuru dēļ policijas nodaļas izbrauc uz izsaukumiem.

В Нью-Йорке введён режим ЧС в связи с коронавирусом - Sputnik Latvija
Miljoni uz ielas: ASV pārņēmis rekordliels bezdarba līmenis

Piemēram, Cincinati policisti neieradīsies, ja cilvēku sakodis suns, nozagtas numura zīmes, notikusi uzmākšanās pa telefonu, sabojāts īpašums. Uzmanība netiks pievērsta arī ziņām par vardarbību mājās vai zādzību, ja "nav iespējas nekavējoties aizturēt noziedznieku". Nav nekāds brīnums, ka veikali un restorāni visā valstī aiznaglo vitrīnas, bīstoties no nelūgtiem viesiem.

Savukārt vienkāršie amerikāņi gatavojas aizsargāties paši. Populārākie jautājumi Google martā – "kur nopirkt patronas" un "kā nopirkt patronas internetā".

FIB ziņo, ka šaujamieroču pārdošanas apjomi ASV martā pieauguši par 33% - amerikāņi nopirkuši par 91,1% vairāk pistoļu, par 73,6% vairāk šauteņu un bišu nekā pirms gada. Galvenais bestsellers – Ketas Elisas grāmata "Izdzīvošanas instrukcija Covid-19 pandēmijas laikā". Liela tās daļa veltīta norādēm, "kā sagatavoties iespējamiem uzbrukumiem jūsu mājām un aizsargāt īpašumus".

Директор аналитического департамента ИК Регион Валерий Вайсберг - Sputnik Latvija
Pasaules ekonomiku sagaida trīs ļoti smagi mēneši, brīdina analītiķis

"Tas ir tikai laika jautājums, – kad masveida karantīna novedīs pie nemieriem un vardarbīgiem noziegumiem, - ir pārliecināta amerikāņu žurnāliste un rakstniece Deizija Lutera. – Cilvēki, kam būs aizdomas, ka jums, iespējams, ir pārtika, parādīsies pie jūsu durvīm. Sākumā viņi lūgs, pēc tam pieprasīs. Ne tikai jums, arī vietējam biznesam. Pēc tam sāksies zādzības un vardarbība, un tad cilvēki ar ieročiem rokās nostāsies savu māju un uzņēmumu sardzē. Galu galā būs pilsoņu karš, karastāvoklis un totalitārisms – tas, ko mēs savā valstī vēl nekad neesam redzējuši."

Ziņu lente
0