Virusologs: tuvākajās nedēļās valstis sāks atcelt pandēmijas radītos ierobežojumus

© Фото из личного архива Анатолия Альштейна Анатолий Альштейн, вирусолог, доктор медицинских наук, член Нью-Йоркской академии наук
 Анатолий Альштейн, вирусолог, доктор медицинских наук, член Нью-Йоркской академии наук - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Koronavīrusa epidēmijas samazināšanas gaidāma pēc 20.aprīļa, taču ārkārtas situācijas režīma atcelšana ir politisks lēmums, kas ņem vērā gan ekonomisko stāvokli, gan medicīniski bioloģisko faktoru, konstatēja virusologs Anatolijs Alšteins.

RĪGA, 9. aprīlis – Sputnik. Latvijas valdība 7.aprīlī pieņēma lēmumu par ārkārtas situācijas režīma un ar to saistīto pārvietošanās un masu pasākumu ierobežojumu pagarināšanu līdz 12.maijam. Prognozes par to, cik ilgi iedzīvotāji būs spiesti paciest ar Covid-19 izplatības ierobežošanu saistītos ierobežojumus, izteica veselības ministre Ilze Viņķele. Viņa pauda cerību, ka valstij izdosies pārvarēt Covid-19 līdz Līgo svētkiem, tātad Lieldienu priekus nāksies atlikt līdz vasarai.

Пустой кошелек - Sputnik Latvija
Apgrozījums krities desmitkārt, eksports – par 20%. Ekonomikā gaidāmas šausmas

"Tā ir centrālās valdības prerogatīva (pieņemt lēmumus par epidēmiskās situācijas atcelšanu – red.). Es, kā virusologs, to īpaši neatbalstu, taču tas ir politisks lēmums," sarunā ar Sputnik Latvija teica medicīnas zinātņu doktors, Ņujorkas Zinātņu akadēmijas loceklis Anatolijs Alšteins. Pēc viņa domām, dažas valstis, kurās epidēmijas attīstība nav īpaši vētraina, piemēram, Austrumeiropā var pakāpeniski sākt samazināt ierobežojošos pasākumus tuvākajās nedēļās.

Alšteins paskaidroja arī to, ka vīrusam nav izdevīgi iznīcināt cilvēka organismu, jo tādējādi tam tiek liegtas iespējas vairoties.

"Grūti teikt, cik ātri šis jaunais koronavīruss pielāgosies cilvēku populācijai. Es domāju, runa var būt par vienu vai diviem gadiem, kā arī ilgstošāku laika sprīdi," konstatēja eksperts.

Ziņu lente
0