Latvija pārvarējusi krīzi: maskas būs visiem ārstiem

© Sputnik / Виталий Тимкив / Pāriet pie mediju bankasПроизводство медицинских масок
Производство медицинских масок - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Individuālo aizsardzības līdzekļu deficītu izdevies pārvarēt, vismaz Latvijas veselības aprūpes iestādēs. Pirmās piegādes ir saņemtas, tālāk jautājumu risinās karavīri – viņi nodrošinas masku un citu līdzekļu piegādi un sadali civilajiem dienestiem.

RĪGA, 9. aprīlis — Sputnik. Par ārstiem un veselības aprūpes personālam nepieciešamo aizsarglīdzekļu pieejamību trešdien, 8.aprīlī informēja Nacionālais veselības dienests un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests savā kopīgajā konferencē, vēsta Mixnews.lv.

Pirms neilga laika medicīnas maskas Latvijā bija deficīts pat veselības aprūpes nozarē. Taču NVD vadītājs Edgars Labsvīrs konstatēja, ka situācija pamazām uzlabojas.

Запуск производства тканевых масок - Sputnik Latvija
Miljoniem masku un respiratoru netika piegādāti Latvijai noteiktajā laikā

Nesen tika saņemtas divas kravas – maskas un citi aizsarglīdzekļi, kas sadalīti pa slimnīcām un ģimenes ārstiem, kur pastāv liels risks sadurties ar Covid-10. Aizsarglīdzekļus saņēmuši arī sociālās aprūpes centri.

Tuvākajās dienās Latvija gaida vēl divas lidmašīnu kravas no ārzemēm. Tās tiks novirzītas citiem patērētājiem. Patlaban valstij (neskaitot pašvaldības) ir 98 organizācijas, kam nepieciešamas maskas vai citi aizsarglīdzekļi.

Kopumā Latvijai izdevies pārvarēt krīzi, konstatēja Labsvīrs. Slimnīcās un noliktavās atrodas aptuveni mēnesi ilgs patēriņa apjoms, taču tas nav pietiekams. Tāpēc iepirkumi turpināsies trīskāršā apjomā. Tomēr Labsvīrs ir noskaņots optimistiski.

NVD vadītājs norādīja, ka grūti iedomāties apstākļus, kuros slimnīcai pietrūktu masku.

Ar maskām nodarbosies karavīri

VUGD vadītāja vietnieks Mārtiņš Baltmanis aplēsa, ka Latvijai vajadzīgi vairāk nekā 600 tūkstoši medicīnas masku, 200 tūkstoši respiratoru, 100 tūkstoši aizsargkombinezonu nedēļā, kā arī citi aizsarglīdzekļi mazākā skaitā.

Viņš norādīja, ka patlaban individuālās aizsardzības līdzekļi tiek sadalīti saskaņā ar noteiktajām prioritātēm. Pirmajā vietā – veselības aprūpe. Otrajā – Labklājības ministrijas struktūras (sociālās aprūpes centri), pēc tam - pašvaldības.

Запуск производства тканевых масок - Sputnik Latvija
Lietuvā karantīnas laikā nelegālie strādnieki šuva medicīnas maskas

Veselības aprūpei nepieciešami aptuveni 40% individuālās aizsardzības un dezinfekcijas līdzekļu, Labklājības ministrijai – 37%.

Jau tuvākajā nākotnē individuālās aizsardzības līdzekļu sagāde tiks centralizēta Aizsardzības ministrijas paspārnē. AM valsts sekretārs Jānis Garisons informēja, ka 8.aprīlī parakstīti divi līgumi par medicīnas masku piegādēm Latvijai, bet 9.aprīlī, iespējams, Latvija saņems 1,5 miljonus sejas masku.

Ir grūti atrast piegādātājus, jo šīs produkcijas pieprasījums pieaug gandrīz visā pasaulē. Kad Latvija saņems minēto kravu, kā arī vēl vienu piegādi – 50 tūkstošus masku, līdz ar esošajiem krājumiem būs izveidota rezerve aptuveni pusotrai nedēļai.

Saskaņā ar valdības lēmumu visi sejas masku un citu aizsardzības līdzekļu iepirkumi, kas nonāk valsts organizācijās, tiks veikti caur AM Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centru.

Karavīri organizēs iepirkumus un preču transportēšanu uz Latviju, loģistiku valsts teritorijā un krājumu glabāšānu savās noliktavās.

Встреча с Джоржио Армани - Sputnik Latvija
Modes nams Armani šūs medicīnas halātus, savukārt Latvijas ieslodzītie – maskas

AM pārstāvis uzsvēra, ka situācija ar Covid-19 vēlreiz parādījusi dažādu dienestu savstarpējās koordinācijas lielo nozīmi, lai dažādas struktūras no vienas valsts nekonkurētu savā starpā pie viena piegādātāja.

Savukārt Ekonomikas ministrija tuvākajās dienās plāno vienkāršot sertifikācijas sistēmu vietējiem uzņēmumiem, kuri vēlēsies ražot un pārdot ķiruģiskās maskas iekšzemes tirgū.

Produkcijas standarti tuvākajā laikā tiks publicēti Investīciju un attīstības aģentūras mājaslapā, pastāstīja Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietniece Zaiga Liepiņa. Viņa norādīja, ka šīm precēm nebūs vajadzīgs trešo personu vērtējums, pietiks ar ražotāja apstiprinājumu, produkcijas paraugu un testu laboratorijas apstākļos. Viņa uzsvēra, ka produktiem jāatbilst ES un PTO kvalitātes prasībām.

Liepiņa atklāja, ka daži vietējie uzņēmumi jau apliecinājuši, ka ir gatavi un spēj sākt aizsargmasku un citu individuālās aizsardzības un dezinfekcijas līdzekļu ražošanu.

Iespējams, viņi palīdzēs tikt galā ar paaugstināto pieprasījumu no pašvaldību un valsts iestāžu, kā arī privātpersonu puses.

Nav kritiski

Atgādināsim, ka svētdien, 5.aprīlī ziņots, ka krava, kurā iekļauti 4,5 miljoni masku un 970 tūkstoši respiratoru, aizkavējusies, ņemot vērā loģistikas procesu pasliktināšanos pasaulē.

Tomēr NVD pārstāve Sintija Gulbe informēja, ka aizkavēšanās nav kritiska un pagaidām masku skaits valstī ir pietiekams.

Санитарно-карантинный контроль в аэропорту Шереметьево - Sputnik Latvija
Ģimenes ārstiem Latvijā trūkst medicīnas masku

Jāpiebilst, ka marta beigās Latvijā no Ķīnas ar aviokompānijas "airBaltic" speciālo reisu piegādāti 900 tūkst. medicīnas masku un 80 tūkst. respiratoru.

Aizvadītajā diennaktī Latvijā fiksēti 29 jauni Covid-19 infekcijas gadījumi, vēstīja Slimību profilakses un kontroles centrs. stacionāros ārstējas 39 pacienti, viņu vidū trim slimības gaita ir smaga, 36 – vidēji smaga.

Tomēr jāpiebilst, ka koronavīrusa pacientus, kuri ārstējušies slimnīcās, nav iespējams nogādāt mājās, jo pašvaldības nevar sadalīt savā starpā aizsargkostīmus.

Ziņu lente
0