Viedoklis

Ķīnu gaida "atmaksa par vīrusu"

© Sputnik / Сергей Пятаков / Pāriet pie mediju bankasКоронавирус
Коронавирус - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Diezin vai vienkāršos eiropiešus un amerikāņus izdosies pārliecināt, ka visas problēmas ar koronavīrusa pandēmiju radušās ķīniešu iedomātās noslēgtības dēļ.

Laikmetā, kas noslēdzās līdz ar koronavīrusa pandēmijas sākumu, Krievija bija savdabīgi unikāla valsts, no kuras pastāvīgi pieprasīja miljardiem lietas reparācijas un kompensācijas, publisku grēku nožēlošanu, teritoriju atdošanu un pelnu kaisīšanu uz galvas, portālā RIA Novosti atzīmēja Ivans Daņilovs.

Bez mazākajām grūtībām atmiņā ataust aicinājumi un pat prasības samaksāt un nožēlot grēkus par Otro pasaules karu, par Sarkanās armijas vācu upuriem, par "Polijas sadalīšanu", par "golodomoru", par Krimu, par Boeing, par Kuriļu salām, par "ķīmisko ieroču pielietojumu Lielbritānijas teritorijā" (tas ir, par "Skripaļu lietu"), par JUKOSu, par globālo sasilšanu (Krievijas naftas un gāzes dēļ), par "Ziemeļu straumi", par Donbasu, kā arī par iejaukšanos vēlēšanās un referendumos, kas notikuši ASV, Lielbritānijā, Melnkalnē, Madagaskarā un Dievs zina, kur vēl.

Президент РФ В. Путин принял участие в церемонии начала поставок российского газа в КНР по восточному маршруту - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ķīna palīdzēs Krievijai uzvarēt naftas karā

Koronavīruss situāciju ir mainījis. Tikai ne uz labo pusi. Vienkārši valstu klubs, no kurām attīstītā Rietumu pasaule (un tās satelīti) pieprasa triljoniem dolāru kompensācijās un reparācijās, pēkšņi ir paplašinājies – tagad Krievijai līdzās nostājusies Ķīna, - no tās jau sāk prasīt triljoniem dolāru, kompensācijas par ekonomiskajiem zaudējumiem un dzīvībām, ko aiznesis koronavīruss,  - to Donalds Tramps tīši un konsekventi dēvē par "ķīniešu vīrusu".

Apsūdzību pamatā ir tāds spriedelējums: "Ja Ķīna būtu laikus pastāstījusi rietumvalstīm, ka atrasts jauns, briesmīgs vīruss, civilizēto Rietumu valstis būtu sagatavojušās, un epidēmijas nebūtu. Bet Ķīna visu noslēpa, ar cenzūru apklusināja taisnību mīlošos ārstus, un vispār – tai tagad jāatbild par visu ekonomisko kaitējumu un Rietumu pasaules pilsoņu dzīvībām, kuri miruši Pekinas darbību dēļ."

Prasība ne absurda, taču vienīgi pavisam naivs cilvēks (kurš piedevām nepārzina Rietumu domāšanas īpatnības) nodomās, ka absurds (nerunājot jau par imidža apsvērumiem) apturēs mēģinājumus piespiest Ķīnu maksāt un nožēlot grēkus.

Viena no britu vadošajām avīzēm, "The Daily Mail" savā svētdienas izlaidumā "Mail on Sunday" izklāstīja mērķus un metodes cīņā par Ķīnas naudu:

"Ķīna mums ir parādā 351 miljardu sterliņu mārciņu (433 miljardus ASV dolāru – red.). Lielbritānijai ir jāsāk vajāt Pekina starptautiskajās tiesās kompensācijas saņemšanai par koronavīrusu, apliecina nopietni pētnieki. Piecpadsmit ietekmīgi Konservatīvās partijas locekļi aicina "pārskatīt" Lielbritānijas attiecības ar Ķīnu. Kopš epidēmijas sākuma pasaules vadošās ekonomikas cietušas zaudējumus 3,2 triljonu sterliņu mārciņu (3,95 triljoni ASV dolāru – red.) apmērā. Pētījums rāda, ka no tā bija iespējams izvairīties, ja Ķīna būtu bijusi godīgāka."

Отель-казино Нью-Йорк-Нью-Йорк - Sputnik Latvija
Viedoklis
"X štamms": noskaidrojies, kas un kā glābs pasauli no epidēmijas

Autoritatīvais pētījums, uz ko atsaucas "Mail on Sunday", ir smadzeņu centra "Henry Jackson Society" slēdzieni, kuros par epidēmiju vainotas Ķīnas valdības darbības.

ASV aģentūras Bloomberg projekts publicēja pētījumu, kas rāda juridiskās perspektīvas prasībām pret Pekinu starptautiskās tiesās. Tās aprakstīja advokāts, speciālists šāda veida prasībās. Viņš sausi konstatēja, ka process jau sācies: "Tikai ASV vien jau iesniegtas divas kolektīvās prasības pret Ķīnu par informācijas slēpšanu par vīrusu (epidēmijas – red.) agrīnā stadijā un kompensāciju miljardiem dolāru apmērā par koronavīrusa uzliesmojuma radītajiem zaudējumiem."

Ja tā turpināsies, līdzīgas prasības tiks iesniegtas arī dažādās tiesās Eiropā un starptautiskajās tiesu instancēs.

Paturot prātā ASV prezidenta administrācijas attieksmi pret Ķīnu un tās radītajiem "draudiem", var pieņemt, ka tamlīdzīgi soļi gūs maksimālu politisko atbalstu, turklāt tādējādi pašu kļūdas var piedēvēt ārējam ienaidniekam – tā ir pazīstama politiskā taktika, ko amerikāņi (un ne jau tikai viņi vien) sekmīgi izmantoja pret Krieviju (un ne jau tikai viņu vien).

Starp citu, Krievijas pieredze rāda, ka tāda veida apsūdzību juridiskā pamata šaubīgums nekādi neietekmēs prasību perspektīvas (to esam jau vairākkārt pieredzējuši), nerunājot jau par to, ka Lielbritānijas valdība var vērst pret Pekinu savu slepeno ieroci, kas, pēc britu pārliecības, nivelē jebkādu aizstāvības taktiku. Tas ir kaujas highly likely – tā pati burvju formula, kas atbrīvo Krievijas ģeopolitiskos oponentus Londonā no nepieciešamības uzrādīt kaut nelielus saprātīgus pierādījumus.

Nelolosim ilūzijas: Rietumos jau ir atrasts (vai kuru katru mirkli atradīs) gan savu "Ķīnas Brauderu", gan "Ķīnas Hodorkovski", pat reālus epidēmijas upurus un ārstus no Uhaņas, kuri cietuši Ķīnas reģionālo ierēdņu kļūdu rezultātā. Un viņus ciniski izmantos "pēc nāves", lai izkratītu no dzīvajiem triljoniem dzīvu dolāru.

Павел Фельдман - Sputnik Latvija
Eksperts: Ķīnai ir zīmīgs arguments par labu tam, ka ASV ir koronavīrusa avots

Tiesa, izredzes patiešām izsist no Pekinas triljoniem dolāru ir pavārgas. Taču lieta tāda, ka Eiropas Savienības un ASV vienkāršie iedzīvotāji ir jāatbrīvo no neapmierinātības par to, ka epidēmija Rietumu pasaulē izvērsusies līdz katastrofālam mērogam ar katastrofālām sekām ekonomikā. Lai kā pūlētos mediji, diezin vai vienkāršos eiropiešus un amerikāņus izdosies pārliecināt, ka visas problēmas ar koronavīrusa pandēmiju radušās ķīniešu iedomātās noslēgtības dēļ.

Tomēr visi šie vienkāršie iedzīvotāji vairākas nedēļas Rietumu medijos skatījas reportāžas par soļiem, ko ĶTR valdība spēra cīņā ar epidēmiju, ieskaitot dzīvojamo kompleksu bloķēšanu, produktu piegādi ar droniem, vispārēju testēšanu, uzņēmumu apturēšanu, pat ceļu likvidāciju starp reģioniem. To visu demonstrēja kā Pekinas valdības "autoritārisma" un racionalitātes trūkuma pierādījumus.

Tagad, atsaucoties uz šīm pašāk reportāžām, var pajautāt tiesu prasību autoriem, kādas vēl uzskatāmas un šokējošas darbības (ne vārdi, bet darbi) bija vajadzīgas, lai Boriss Džonsons un Donalds Tramps noticētu, ka lieta ir nopietna. Prasības pret Ķīnu būs bezjēdzīgas pat kā reklāmas kampaņa. Toties tās ļoti labi noderēs ekonomisko sankciju ieviešanai pret Ķīnu.

Šķiet, sankciju labad tas viss jau ir iecerēts.

Ziņu lente
0