Politologs novērtējis Saūda Arābijas prasības pret Krieviju naftas jautājumā

© Sputnik / Alexey Malgavko / Pāriet pie mediju bankasНефтяные станки-качалки
Нефтяные станки-качалки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijai ir svarīgi noslēgt vienošanos, kas to apmierinās. Tai būs jēga tikai gadījumā, ja visas puses vienprātīgi vērtēs situāciju un vienlīdz uzņemsies noteiktus izdevumus.

RĪGA, 8. aprīlis — Sputnik. Maskava nepakļausies Rijādas prasībām samazināt naftas ieguvi, norādīja Krievijas Starptautiskā humanitāro un politisko pētījumu institūta eksperts politologs Vladimirs Bruters, vēsta RIA Novosti

"Kad visi grib panākt vienošanos, veidojas ultimāts. Vienošanās ir rezultāts, nevis iepriekšējs noteikums," Bruters atzīmēja sarunā ar portālu Ura.ru.

Президент РФ В. Путин принял участие в церемонии начала поставок российского газа в КНР по восточному маршруту - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ķīna palīdzēs Krievijai uzvarēt naftas karā

Viņš konstatēja, ka Krievijai ir svarīgi noslēgt vienošanos, kas to apmierinās. Tai būs jēga tikai gadījumā, ja visas puses vienprātīgi vērtēs situāciju un vienlīdz uzņemsies noteiktus izdevumus.

Bruters atzīmēja, ka pagaidām nekas tamlīdzīgs nav noticis. Pēc viņa domām, ASV un Saūda Arābija vēlas piespiest Krieviju piekāpties, un viņu gatavība izšķirties par kompromisu ir atkarīga no Maskavas stabilitātes un konsekventās pozīcijas. Pagaidām, politologs ir pārliecināts, Krievija gaida no ASV prezidenta Donalda Trampa garantijas, ka ASV samazinās naftas ieguvi līmenī, kas apmierinās Maskavu. Tomēr pagaidām ASV nevēlas ierobežot ražošanu, atzīmēja eksperts.

6.martā OPEC+ valstīm neizdevās vienoties ne par naftas ieguves samazināšanas darījuma parametriem, ne par tā tālāku pagarināšanu. Rezultātā no 1.aprīļa tika atcelti naftas ieguves ierobežojumi agrākās alianses dalībvalstīs. Līdz ar koronavīrusa pandēmiju tas radīja kritumu naftas tirgū.

Naftas cenas turpināja kritumu. 3.aprīlī Krievijas prezidents Vladimirs Putins uzsvēra, ka cenu krišanos radījusi gan pandēmija, gan Saūda Arābijas izstāšanās no OPEC+ darījuma, valsts lēmums palielināt ieguvi un nodrošināt atlaides pircējiem.

Станок-качалка - Sputnik Latvija
Bloomberg: Krievija atteikusies palielināt naftas ieguvi

Pie tam Krievijas prezidents V.Putins un enerģētikas ministrs Aleksandrs Novaks paziņoja, ka naftas tirgus prasa kopīgas darbības. Krievijas uzņēmumi ir gatavi kompromisam, taču tikai kopā ar OPEC+ un tādām lielām naftas ieguves valstīm, kā ASV.

Darījuma dalībnieki varētu samazināt naftas ieguvi par 10 miljoniem barelu diennaktī no pirmskrīzes perioda pirmā ceturkšņa rādītāja, atzīmēja Krievijas valsts v;adītājs. Taču ASV un citu lielo naftas ražotāju gatavība atbalstīt OPEC+ pūliņus pagaidām nav skaidra, tāpat kā skaidra nav arī vienprātība jautājumā par tirgus atbalsta pasākumiem pašā aliansē.

Ziņu lente
0