Pašizolācija Latvijā: iedzīvotājus izsekos pēc mobilā telefona atrašanās vietas

© Sputnik / Владимир Песня / Pāriet pie mediju bankasМужчина со смартфоном
Мужчина со смартфоном - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
IeM gatavo lietotni viedtālruņiem, kas kontrolēs, vai iedzīvotāji ievēro prasību par atrašanos 14 dienu izolācijas un karantīnas režīmā.

RĪGA, 7. aprīlis – Sputnik. Jau 17. martā, pirms valdība ieviesa stingrākus aizliegumus un ierobežojumus saistībā ar ārkārtējo situāciju, iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) paziņoja, ka uzņemas iniciatīvu ieviest "Covid-19 lietotni", kura spētu palīdzēt kontrolēt to, vai cilvēki, kuriem tas ir nepieciešams, patiešām ievēro 14 dienu pašizolācijas noteikumu. Šonedēļ ministrs apstiprināja žurnālistiem: notiek aktīvs darbs, raksta BВ.lv.

Ārkārtējās situācijas laikā pēc Slimību profilakses un kontroles centra pieprasījuma Valsts policija var pieprasīt komersantiem, kuri sniedz elektronisko sakaru pakalpojumus, sniegt informāciju par konkrētās personas telefona numuru un abonenta atrašanās vietu, ja viņam ir piešķirts inficētā vai kontaktpersonas statuss.

Мужчина с бейсбольной битой - Sputnik Latvija
Vardarbībai patīk klusums: Čakša pastāstīja par pašizolācijas sekām

Tāda pati kārtība par mobilā telefona atrašanās vietu pastāvēja arī pirms krīzes, ko izraisīja Covid-19, kad policijai, piemēram, bija jāatrod mežā pazuduši cilvēki vai jāveic izmeklēšana.

Atgādināsim, ka tagad Administratīvo pārkāpumu kodekss par ierobežojumu vai aizliegumu pārkāpšanu, kas ir noteikti valdība izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā, privātpersonām paredz naudas sodu no 10 līdz 2000 eiro, juridiskajām personām – no 140 līdz 5000 eiro.

Turpmāk policija varēs saukt pie administratīvās atbildības arī personas, kuras nesniedz informāciju par savu slimību, kontaktēšanu ar inficētiem cilvēkiem un citus datus, kas ir saistīti ar Covid-19. Sods par šādu pārkāpumu sastāda no 10 līdz 2000 eiro.

Savukārt Krimināllikums par ārkārtējās situācijas laikā noteikto ierobežojumu vai aizliegumu pārkāpumiem, kas noveduši pie būtiskiem zaudējumiem, paredz cietumsodu uz laiku līdz 3 gadiem, piespiedu darbu vai naudas sodu. Ja minētās darbības ir novedušas pie īpaši smagām sekām, Krimināllikumā paredzēts cietumsods uz laiku līdz 8 gadiem.

Ziņu lente
0