Vardarbībai patīk klusums: Čakša pastāstīja par pašizolācijas sekām

© Pixabay / B_AМужчина с бейсбольной битой
Мужчина с бейсбольной битой - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Daudzām sievietēm Latvijā vardarbība ģimenē var izrādīties bīstamāka par koronavīrusu, uzskata bijusī ministre.

RĪGA, 6. aprīlis – Sputnik. Piespiedu pašizolācijas dēļ ģimenēs var pieaugt vardarbības līmenis, paziņoja radio Baltkom ēterā bijusī veselības ministre, Saeimas deputāte Anda Čakša.

"Mēs vienmēr sakām – vardarbībai patīk klusums. Un šis ir tāds laiks, kad cilvēki ir ieslēgti savās mājās, vardarbība var izpausties lielākos apjomos. Un tādēļ ir ļoti svarīgi, lai tie cilvēki, kuriem ir aizdomas, ka kas tamlīdzīgs notiek kaimiņos, ziņo par to policijai," sacīja Čakša.

Новорожденный  - Sputnik Latvija
Koronavīrusa pandēmija: drošības pasākumi grūtniecēm un zīdaiņu vecākiem

Pēc bijušās ministres teiktā, policijas izsaukumu skaits jau ir pieaudzis.

"Mēs dzirdam, ka šādās situācijā palielinās izsaukumu skaits. Šie cilvēki var zvanīt arī uz krīzes centriem, piemēram, "Skalbe" vai "Marta". Tur sniegs palīdzību telefoniski, vai ir pat varianti saņemt citu palīdzību," sacīja Čakša.

Tāpat viņa norādīja, ka Latvijas valdībai būs jāizdomā papildu pasākumi cilvēku aizsardzībai no vardarbības ģimenē.

"Ir skaidrs, ja pirms krīzes bijusi vardarbības tendence, tad šie apstākļi tikai pastiprinās to. Cilvēki atrodas mazā platībā, viņiem tā ir jauna pieredze. Francijā aptiekās var ziņot par vardarbības gadījumiem. Es uzskatu, ka mums arī būtu vērts padomāt, kā palīdzēt cilvēkiem, kuri cieš no vardarbības. Jāpadomā arī par bērniem. Mācības mājās – tas ir liels stress priekš viņiem," paziņoja Čakša.

Francijas iekšlietu ministrs Kristofs Kastanērs paziņoja, ka pēc ierobežojošo pasākumu ieviešanas policistu iejaukšanās skaits vardarbības ģimenēs gadījumos ir palielinājies par 36%, vēsta CNN.

Francijas valdība paziņoja, ka apmaksās 20 tūkstošus nakšu viesnīcu numuros vardarbības ģimenē upuriem un atvērs pagaidu konsultāciju centrus lielveikalos. Tāpat Francijas, Spānijas un Itālijas varasiestādes ieviesa jaunu palīdzības sniegšanas shēmu: ja upuris iet uz aptieku un nevar atklāti paziņot par savu problēmu, tam ir jānosauc farmaceitam atslēgas vārds "maska 19".

Всемирная организация здравоохранения - Sputnik Latvija
Inficētie pamostas ar briesmīgu pašsajūtu: PVO nosauca pirmo Covid-19 simptomu

Pagājušajās nedēļā šo iespēju izmantoja Nansī pilsētas iedzīvotāja Francijā. Viņas vīru arestēja policija.

Pēc koronavīrusa uzliesmojuma Austrālijā Google reģistrēja šajā valstī pēdējo piecu gadu laikā lielāko meklēšanas pieprasījumu skaitu par palīdzību vardarbības ģimenē gadījumos – to skaits ir pieaudzis par 75%. Rezultātā valsts valdība piešķīra 150 miljonus Austrālijas dolāru (92 miljoni ASV dolāru) sadzīves, ģimenes un seksuālās vardarbības upuru atbalstam.

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Guterešs koronavīrusa pandēmijas izraisītās masveida izolācijas fonā aicināja valdības pastiprināt vardarbības ģimenē apkarošanu.

​Viņš atgādināja, ka nesen aicināja izbeigt militārās darbības visos pasaules bruņotajos konfliktos, lai saliedētos cīņā pret Covid-19.

"Taču vardarbība nebeidzas cīņas laukā. Daudzas sievietes un meitenes sastop draudus tur, kur viņām būtu jābūt vislielākajā drošībā. Viņu pašu mājās. Tādēļ šodien es vēršos ar jaunu aicinājumu – lai ir miers mājās," sacīja Guterešs.

Мужчина в пустом офисе - Sputnik Latvija
Eksperti: atsevišķas profesijas pēc Covid-19 epidēmijas var kļūt nepieprasītas

Pēc viņa sacītā, pēdējo nedēļu laikā, ekonomiskajam un sociālajam spiedienam pieaugot, notiek "baiss globāls vardarbības ģimenē uzliesmojums". Atsevišķās valstīs sieviešu skaits, kuras vēršas pie atbalsta dienestiem, ir dubultojies.

"Es aicinu visas valdības iekļaut punktus par vardarbības novēršanu attiecībā pret sievietēm un zaudējumu atlīdzināšanu, kas sievietēm tiek radīts šādas vardarbības rezultātā, savos nacionālajos Covid-19 apkarošanas plānos kā vienu no to pamatdaļām," paziņoja ģenerālsekretārs.

Ziņu lente
0