Latvijas zemnieki: mums vajadzīgas atvērtas robežas eksportam

© Pixabay / Myriams-FotosМолочные продукты
Молочные продукты - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bez iespējām eksportēt piena produkciju uz Rietumeiropu Latvijas zemnieki būs spiesti palielināt cenas.

RĪGA, 3. aprīlis — Sputnik. Latvijas lauksaimniekiem pašreizējos apstākļos nepieciešamas iespējas turpināt savas produkcijas eksportu, intervijā radio Baltkom pastāstīja biedrības "Zemnieku saeima" lauksaimniecības politikas eksperts Mārtiņš Trons.

Latvijas ražotāji jau vairākkārt norādījuši, ka spēj paēdināt valsti. Taču piena produktu cenas lielā mērā ir atkarīgas no iespējas pārdot tos citās valstīs, paskaidroja Trons.

Viņš norādīja, ka eksports ļauj Latvijas lauksaimniekiem saglabāt normālas piena produktu cenas vietējiem iedzīvotājiem.

Уборка пшеницы - Sputnik Latvija
Latvijas laukos nav kas strādā: cerību uz jauno paaudzi nav, 90% tehnikas salauzts

M.Trons konstatēja, ka eksports turpinās, lai arī vērojamas nelielas problēmas ar pienu. Lai cenas Latvijā būtu piemērotas, nepieciešams siera eksports, piemēram, uz Vāciju, Itāliju un Franciju, - šādā gadījumā būs peļņa, lauksaimnieki varēs maksāt nodokļus un piedāvāt pircējiem piena produktus par normālām cenām, viņš uzsvēra. Pie tam eksperts piebilda, ka siers no Latvijas Eiropā ir iecienīts.

"Zemnieku saeimas" eksperts atzīmēja, ka lauksaimnieki jau pašlaik saprot problēmas, ar kurām var saskarties nākotnē.

Pēc viņa domām, svarīgs jautājums ir par darba spēku, kā arī kredītiem – vai zemniekiem būs pietiekami līdzekļi degvielas iegādei. M.Trons norādīja, ka apgrozījuma līdzekļu ziņā ļoti svarīgs ir "Altum" atbalsts. Agrāk, pēc viņa vārdiem, zemnieki bija banku labākie klienti – viņi ņēma lielu skaitu kredītu, labi maksāja. Patlaban daudziem tempi samazināsies, lai arī darbs turpināsies.

Iepriekš "Zemnieku saeima" aicināja Zemkopības ministriju iejaukties situācijā tirgū un atbalstīt sadarbības līgumu noslēgšanu starp lauksaimniekiem un mazumtirdzniecības tīkliem – par vietējo dārzeņu un augļu piegādi. Pretējā gadījumā augļi un dārzeņi var aiziet eksportam, un vietējā tirgū būs jūtams to deficīts.

Ziņu lente
0