Satiksmes ministrs prognozēja, kad Latvija atvērs robežas

© Sputnik / Sergey MelkonovСамолет Boeing 737-36Q авиакомпании airBaltic в аэропорту Рига
Самолет Boeing 737-36Q авиакомпании airBaltic в аэропорту Рига - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts satiksmes ministrs Tālis Linkaits uzskata, ka ārkārtas stāvoklis Latvijā tiks pagarināts, un regulāra aviosatiksme atjaunosies ne ātrāk kā vasarā.

RĪGA, 1. aprīlis — Sputnik. Tādu krīzi kā pašreiz transporta nozare nav piedzīvojusi kopš Otrā Pasaules kara, uzskata satiksmes ministrs Tālis Linkaits. Visvairāk cietuši starptautiskie pasažieru pārvadājumi, regulāri avioreisi varētu atjaunoties ne ātrāk kā jūlijā vai augustā, taču no krīzes iziet izdosies tikai gada laikā, uzskata nozares eksperti.

Linkaits paziņoja, ka krīze vissāpīgāk skārusi "aviāciju, taču tie ir arī jebkuri pasažieru pārvadājumi pāri robežām – tas ir starptautiskais tūrisms, starptautiskie autobusu pārvadātāji, dzelzceļa pārvadājumi, arī pasts". Atsevišķi segmenti, kuri šajā situācijā saņem papildu darbu, ir aviācijas un prāmja kravu pārvadājumi.

Служба госдоходов Латвии - Sputnik Latvija
Piga dīkstāves pabalsta vietā: kā ar viltīgiem filtriem atņemt cilvēkiem naudu
Politiķis uzskata, ka pandēmijas ietekme būs sajūtama arī pēc vīrusa izplatības beigām.

"Mēs nevaram prognozēt, cik ilgi šī situācija turpināsies, nevaram prognozēt kā rīkosies pasažieri, kravu pārvadātāji, aviokompānijas, kad šī vīrusa izplatība tiks lokalizēta un atsāksies pārvadājumi," teica ministrs un uzsvēra, ka paies vēl ilgs laiks, kamēr situācija atgriezīsies daudz maz normalizētā stāvoklī.

Iepriekš kļuva zināms, ka Ministru kabinets vienojies par nacionālā pārvadātāja "airBaltic" pamatkapitāla palielināšanu par 150 milj. eiro. Šāds solis ir nepieciešams, apgalvoja Linkaits.

Viņš norādīja, ka kompānija "airBaltic" ir labā finansiālā stāvoklī, taču redzams, ka situācija veidojas tā, ka, ārkārtas situācijas režīms, domājams, tiks pagarināts. Pēc politiķa domām, regulāri aviopārvadājumi atsāksies jūlija vidū, iespējams, augustā. Tā kā situācija veidojas tā, ka faktiski nav apgrozījuma līdzekļu kompānijas atbalstam, situācija ir jārisina un aviācijas nozarei jāpalīdz, teica ministrs intervijā Latvijas radio 4 programmai "Nianses".

Вид из иллюминатора - Sputnik Latvija
Lidsabiedrība airBaltic lūdz savus darbiniekus pasēdēt gadu bez algas

Savukārt Latvijas aviācijas asociācijas valdes loceklis Arturs Kokars paziņoja, ka asociācijas locekļu noskaņojums ir tāds: pašreizējie līdzekļi – dīkstāves izmaksas, nodokļu atlikšana, kredītu garantijas – var palīdzēt apmēram divus mēnešus. Ja situācija ievilksies garumā, ar pašreizējo paketi nepietiks.

Pēc viņa domām, būs vajadzīgi papildu lēmumi, papildu antikrīzes pasākumi.

Kokars norādīja, ka atjaunošanās pēc vīrusa pandēmijas, pasažieru plūsmas atjaunošana būs lēna – par to liecina Ķīnas pieredz.

Eksperts ir pārliecināts, ka cerība atjaunoties gada laikā ir ļoti optimistiska.

Ziņu lente
0