Čakša: ja MPL aparātu pietrūks, ārstēs tos, kam lielākas izredzes

© Sputnik / Владимир Смирнов / Pāriet pie mediju bankasАппарат ИВЛ
Аппарат ИВЛ - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā pagaidām nav liels skaits smagu Covid-19 saslimšanas gadījumu, taču, ja situācija kļūs nekontrolējama, kā Itālijā, vispirms ārstēs perspektīvākos pacientus, paziņoja Anda Čakša.

RĪGA, 1. aprīlis — Sputnik. Ja situācija koronavīrusa izplatības jomā valstī kļūs nekontrolējama, ārstiem nāksies izmantot kara medicīnas algoritmus: vispirms glābt tos, kam ir lielākās izredzes izdzīvot, radio  Baltkom ēterā paziņoja bijusī veselības ministre Anda Čakša.

Politiķe konstatēja, ka patlaban smagi slimu koronavīrusa pacientu skaits valstī nav liels, mākslīgas plaušu ventilācijas aparātu deficīts nav vērojams. Ja slimība pletīsies plašumā tā, kā tas notika Itālijā, veselības aprūpes sistēma var netikt galā, un nāksies izvēlēties, kam vispirms sniegt palīdzību.

В Латвийском центре инфектологии развернута мобильная лаборатория для сдачи анализов на коронавирус - Sputnik Latvija
Ar koronavīrusu Latvijā inficējušies gandrīz četri simti cilvēku

"Un tad mediķi izdara izvēli, raksta algoritmu, lai saprastu, kuriem pacientiem palīdzēt pirmām kārtām. Tā ir kara medicīna, kad saslimušos atlasa pēc tā, kam vairāk izredžu izārstēties, galvenokārt palīdzot perspektīvākajiem pacientiem," skaidroja Čakša.

Patlaban ar koronavīrusu Latvijā saslimuši 398 cilvēki. Otrdien slimnīcās ārstējās 27 cilvēki, viņu vidū trim slimības gaita ir smaga.

Ar Covid-19 valstī inficējušies 14 medicīnas darbinieki. Iepriekš SPKC Infekcijas slimību profilakses un risku analīzes departamenta vadītājs Jurijs Perevoščikovs atzīmēja, ka infekcijas gadījumu skaits veselības aprūpes sistēmas darbinieku vidū liecina: tā ir viena no galvenajām riska grupām.

Viņš aicināja informēt mediķus par apstākļiem, kādos iespējama inficēšanās ar Covid-19, piemēram, neslēpt nesenus braucienus uz ārzemēm.

Ziņu lente
0