Lidsabiedrība airBaltic lūdz savus darbiniekus pasēdēt gadu bez algas

© Sputnik / Sergey MelkonovВид из иллюминатора
Вид из иллюминатора - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lidsabiedrības airBaltic prezidents Martins Gauss sola atgriezt darbā visus atlaistos viena gada laikā, bet tikmēr – vai nu neapmaksāts atvaļinājums, vai arī atlaišana ar vienas-divu algu izmaksu.

RĪGA, 30. marts – Sputnik. Latvijas nacionālā lidsabiedrība airBaltic plāno samazināt darbinieku skaitu par aptuveni 700 cilvēkiem, taču līdz ar attīstības atjaunošanu atkal ir gatava pieņemt viņus darbā, paziņoja lidsabiedrības izpilddirektors Martins Gauss. Kolektīvā atlaišana notiks arī Rīgas lidostā, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "De facto".

airBaltic lūdz darbiniekus pasēdēt bez algas

Lidsabiedrības airBaltic vadības mērķis ir samazināt darbinieku skaitu līdz 1000 cilvēku, lai kompānija spētu funkcionēt un atgriezties uz attīstības sliedēm, kolīdz tas būs iespējams, paziņoja Gauss. "Šobrīd mums ir jāsamazina darbinieku skaits, citādi mēs pārāk ātri zaudējam ļoti daudz naudas," sacīja lidsabiedrības vadītājs.

Женщина смотрит из окна Costa Adeje Palace hotel на Тенерифе - Sputnik Latvija
airBaltic lidmašīna devusies uz Ķīnu pēc sejas maskām

Lidsabiedrības airBaltic lēmumu samazināt pilotu, lidmašīnu apkalpes un tehniskā personāla skaitu atbalsta galvenais akcionārs – Satiksmes ministrija. "Mēs pilnībā atbalstām visus soļus, ko veic aviokompānijas vadība, lai ieziemotu uzņēmumu," paziņoja ministrijas vadītājs Tālis Linkaits.

Par atlaišanām ir brīdināti Nodarbinātības valsts aģentūra un arodbiedrības. Atlaistajiem darbiniekiem piedāvā dažādus variantus – aiziet neapmaksātā atvaļinājumā vai izbeigt darba attiecības ar atlaišanas pabalstu par vienu vai diviem mēnešiem.

Pēc Gausa sacītā, pagaidām vienošanās ar arodbiedrību par darbinieku atlaišanu nav panākta.

Aviācijas arodbiedrība uzskata, ka darbiniekiem, kas nostrādājuši airBaltic daudzus gadus, ir tiesības uz lielāku atlīdzību. Tāpat arodbiedrība apsūdz lidsabiedrības vadību tajā, ka nekādi citi strīdu noregulēšanas varianti attiecībā uz kolektīvo atlaišanu, pēc būtības, nemaz netiek apspriesti.

Arī lidostai cilvēki nav vajadzīgi

Kolektīvā atlaišana tiek plānota arī Rīgas lidostā – kritiskā reisu skaita samazināšanās apstākļos un, attiecīgi, ar pasažieru plūsmas kritumu darbiniekiem vienkārši nav ko darīt darbā. "Mēs esam izanalizējuši situācijas attīstību uz priekšu, gan ņemot vērā starptautisko ekspertu pieredzi, gan pieredzi no citām valstīm, ka situācija stabilizēsies pakāpeniski. Noteikti vismaz divus gadus tas darbinieku skaits, kas bija nepieciešams 7,8 miljoniem pasažieru, nebūs nepieciešams," paziņoja lidostas valdes loceklis Artūrs Saveļjevs.

Председатель правления авиакомпании airBaltic Мартин Гаусс - Sputnik Latvija
Koronavīruss piespieda airBaltic prezidentu atteikties no algas

Plānots, ka izdevumi personālam tiks samazināti par 40%. "Kopumā šis process aizņems divus-trīs mēnešus. Aptuveni darba attiecību izbeigšana varētu notikt jūnijā. Mēs izmaksāsim visus pabalstus. Taču paziņojumu par konkrēto amatu atlaišanu mēs plānojam tuvākajās dienās," sacīja Saveļjevs.

Patlaban gaisa ostā strādā aptuveni 1200 cilvēku. Cik cilvēku var pazaudēt darbu Rīgas lidostā, pagaidām nav zināms.

Tiek samazinātas arī investīcijas lidostas teritorijas attīstībai. Starptautiskās lidostas "Rīga" paplašināšanas projekta sestā kārta, jaunais terminālis un Rail Baltica stacija – tas viss ir zem jautājuma zīmes.

"B" termināļa darbs ir apturēts. Tajā līdz minimumam samazināts elektrības, ūdens, apkures patēriņš. Tas pats tiek darīts ar visām ēkām un infrastruktūras objektiem, kur darbs nenotiek pilnā apjomā. Mēs taupām visur, kur vien tas ir iespējams. Apgaismojumu maksas stāvvietā samazinājām. Mēs pilnībā pārskatām visus iespējamos izdevumus," pastāstīja Saveļjevs.

Ziņu lente
0