Latvijā pieaug bezdarbnieku skaits, zaudējumus novērtēs aprīlī

© Pixabay / niekverlaanКнопка на клавиатуре "Найти работу"
Кнопка на клавиатуре Найти работу - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Martā vakanču skaits samazinājies par 2 449, līdz 28 301; bezdarbnieku skaits palielinājies par 2 557 cilvēkiem.

RĪGA, 30. marts – Sputnik. Kopš marta sākuma bezdarbnieku skaits Latvijā palielinājies par 2 557 cilvēkiem. Patlaban bezdarbnieku skaita pieaugums ir mērens, un to vēl nevar saukt par krīzi, taču reāla situācija būs redzama tikai aprīļa vidū, kad paies mēnesis kopš ārkārtas situācijas izsludināšanas, paziņojas Latvijas Radio intervijā Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) vadītāja Evita Simsone.

Pēc Simsones sacītā, patlaban bezdarbnieka statuss Latvijā ir 60 804 iedzīvotājiem. Tāpat ir zināms, ka 16 darba devēji paziņojuši par kolektīvo atlaišanu, kopumā plānots atlaist 3 156 darbiniekus. Par gaidāmo reorganizāciju paziņoja transporta kompānijas, uzņēmumi, kuri sniedz uzglabāšanas pakalpojumus, administratīvie un apkalpošanas dienesti, naktsmītnes sniegšanas un sabiedriskās ēdināšanas kompānijas, vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības uzņēmumi, atkritumu apsaimniekošanas kompānijas, pārstrādes rūpniecības uzņēmumi, nekustamā īpašuma, mākslas, izklaides un atpūtas tirgus pārstāvji, kā arī profesionālo, zinātnes un tehnisko pakalpojumu sniedzēji.

Вид из иллюминатора - Sputnik Latvija
Lidsabiedrība airBaltic lūdz savus darbiniekus pasēdēt gadu bez algas

Simsone atgādināja, ka NVA šobrīd strādā ar klientiem attālināti, taču iedrošināja, ka neviens nepaliks bez pakalpojumiem. Brīvu darbavietu dotajā brīdī ir samērā daudz – aptuveni 28 tūkstoši – un darba tirgus nav apstājies – vakances aizpildās, un to vietā parādās citas. Kopš krīzes sākuma darbu atraduši 3000 cilvēku, sacīja Simsone.

Tāpat viņa atzīmēja, ka darba tirgū notikušas izmaiņas – nozares, kurās vēl nesen bija liels darbaroku deficīts, darbiniekus vairs nemeklē. Visvairāk darbaspēka patlaban trūkst pārtikas rūpniecībā un zivju pārstrādes uzņēmumos.

Pēc NVA vadītājas sacītā, saprast, cik lielā mērā valstī pieaugs bezdarba līmenis saistībā ar koronavīrusa epidēmijas izraisīto krīzi, varēs tikai aprīļa vidū, kad beigsies valdības noteiktais ārkārtas situācijas termiņš.

"Šobrīd mēs atturamies no jebkādām prognozēm," sacīja Simsone.

Iepriekš ziņots, ka šī gada februāra beigās reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā sastādīja 6,3% no kopējā ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,1% mazāk, nekā janvārī.

2020. gada februāra beigās NVA kopumā tika reģistrēti 58 247 bezdarbnieki, kas ir par 585 cilvēkiem mazāk, nekā janvārī (58 832).

Darbinieki, kuri zaudēs darbu, astoņu mēnešu garumā varēs saņemt bezdarba pabalstu, kas, visticamāk, ir pietiekams termiņš, lai valstī beigtos ārkārtas situācijas režīms. Taču cilvēkiem, kuri šobrīd saņem pabalstu priekšpēdējo vai pēdējo mēnesi, ir izrādījušies daudz neizdevīgākā situācijā. Tas nozīmē, ka viņiem pabalstu izmaksāšana tūlīt būs beigusies, un viņi paliks bez iztikas līdzekļiem, izņemot pašvaldības sniegto palīdzību trūcīgajiem.

Ziņu lente
0