Vecāki jau ir krituši izmisumā: Šuplinska pastāstīja par attālinātām mācībām

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirmās neklātienes mācību nedēļas ziņas: skolas kopumā ir tikušas galā, vecākiem klājies grūti, taču Izglītības un zinātnes ministrija viņiem nekādā veidā nevar palīdzēt.

RĪGA, 27. marts – Sputnik. Pirmajā neklātienes mācību nedēļā Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) nesaņēma izmisuma zvanus no skolu direktoriem un skolotājiem, taču ir izmisumā kritušie vecāki, paziņoja Latvijas Radio izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska.

Яков Плинер на съезде партии Русский союз Латвии - Sputnik Latvija
Pliners: jēga no tālmācības nav liela, taču citas izejas nav

No 13. marta līdz 14. aprīlim Latvijā ir izsludināts ārkārtas situācijas režīms: atcelti masveida pasākumi, slēgta starptautiskā pasažieru satiksme, savukārt skolas no 23. marta uzsāka attālinātās mācības. Izglītības un zinātnes ministrija plāno nodrošināt tās līdz 14. aprīlim.

Šuplinska paskaidroja, ka pirmās nedēļas pamatuzdevums bija palaist tālmācību procesu, savukārt spriest par to, cik kvalitatīvi tas bija, viņa neņemas.

Saskaņā ar skolu direktoru aptaujas datiem, 97% ir pietiekošs tehniskais aprīkojums attālinātām mācībām. Ir jautājumi ar skolēnu tehnisko nodrošinājumu (aptuveni 3% Latvijas skolēnu mājās nav nedz datora, nedz viedtālruņa ar Interneta pieslēgumu), taču tie tiek risināti – tostarp, palīdzību sniegs Latvijas mobilo sakaru operatori.

Taču 17% skolu paziņoja, ka trūkst saskaņotu skolotāju darba plānu, un tas uztrauc Šuplinsku.

Мальчик с девочкой за ноутбуком - Sputnik Latvija
Katram skolēnam pa datoram: kā Igaunijā organizē mācības no mājām

IZM ir zināms arī ar par sākumskolas skolēnu grūtībām (acīmredzot, tieši tas arī izraisa vecākos izmisumu), tādēļ tiek izskatīti nestandarta risinājumi. Piemēram, ja to izdosies paveikt, tad no 6. aprīļa vienā no ētera telekanāliem varētu parādīties speciāls mācību raidījums pamatskolas klasēm. Iepriekš Šuplinska runāja, ka translācijas varētu notikt LTV7 ēterā.

Ministre nespēja neko ieteikt strādājošajiem vecākiem, kuriem ir vairāki skolas vecuma bērni. Pēc Šuplinskas sacītā, šie jautājumi savā starpā jākoordinē vecākiem un skolām, IZM nevar iejaukties šajā procesā.

Ziņu lente
0