Līdaka: ir jāpalīdz medijiem, pirms nav par vēlu

© Sputnik / Sergey MelkonovЛатвийские газеты и журналы на прилавке магазина
Латвийские газеты и журналы на прилавке магазина - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Reklāmas nestie plašsaziņas līdzekļi ienākumi var kristies par 70%, viņiem vajadzīgs valsts atbalsts.

RĪGA, 26. marts — Sputnik. Medijiem jāsaņem valsts atbalsts tieši tāpat kā tūrisma vai viesnīcu biznesam, paziņoja Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) bijusī locekle Gunta Līdaka sarunā ar radio Baltkom.

Просмотр телевизора  - Sputnik Latvija
Mediju politika Latvijā sabrūk: žurnālisti kritizē LNT slēgšanu

Valdības sēdē 24. martā tika pieņemta virkne lēmumu ar mērķi sniegt ekonomisko un sociālo atbalstu nozarēm, kas cietušas Covid-19 krīzes rezultātā.

Līdaka uzskata, ka saraksts ir nepilnīgs – tajā jāiekļauj arī mediji.

Pēc viņas domām, mediji jāiekļauj starp visvairāk cietušajām nozarēm – krīzes situācijā mediju patēriņš iedzīvotāju vidū pieaug. Protams, viņa piezīmēja, tā ir cita krīze, salīdzinājumā ar uzņēmumiem, kuri neko nespēj ražot. Mediji strādā, taču nav saprotams, kādi būs ienākumi, jo, saskaņā ar dažādām prognozēm, reklāmas nestie ienākumi var sarukt par 70%, paskaidroja Līdaka.

Pēc viņas domām, patlaban žurnālisti strādā daudz vairāk nekā parasti.

Līdaka atgādināja, ka visiem vajadzīga informācija, un mediji, kuri izplata ziņas par ārkārtas situāciju un vīrusu Latvijā, ir visvieglāk ievainojami.

Ja medijiem netiks sniegta palīdzība, iedzīvotājiem zudīs iespēja saņemt informāciju. Līdaka atgādināja, ka pieaug radio, televīzijas un interneta patēriņš un to darbinieki strādā 2-3 reizes vairāk nekā parasti. Šī iemesla dēļ, pēc Līdakas pārliecības, finansiāls atbalsts ir vitāli nepieciešams.

Pie tam ar līdzekļiem, kas patlaban piešķirti komerciālajiem medijiem, nepietiks pilnvērtīgai palīdzībai.

Līdaka paskaidroja, ka patlaban piešķirtais atbalsts ir ļoti mazs, lielākā summa tiks atvēlēta valsts medijiem, kuri jau tāpat saņem valsts dotācijas. Komerciālajiem medijiem 70 tūkstoši neko lielu nedos, uzsvēra Līdaka. Pēc viņas domām, drīz būs redzams, kā krīze ietekmēs dažādus medijus.

Страница сайта Twitter на экране планшетного компьютера - Sputnik Latvija
Koronavīruss Latvijā: kas visvairāk biedē cilvēkus?

Daudzi izdevumi atzīmē, ka ar koronavīrusa pandēmiju saistītā pašizolācija bēdīgi ietekmēs preses izdzīvošanu – daudzās valstīs ieteikts slēgt tipogrāfijas, avīžu pārdošana un piegāde ir apgrūtināta, izdevumi tiek publicēti internetā – tas atvieglo izdošanu un saikni ar lasītājiem.

Mediju nozari gaida krīze, kas salīdzināma ar stāvokli 2008. gadā, kad avīzes un žurnāli zaudēja reklāmdevējus – viņi pārklāja pie digitālajām platformām un maksāja Facebook un Google.

Nozare cieta zaudējumus jau pirms pandēmijas. 2019. gadā izdevums Bloomberg atzīmēja, ka kadru samazināšana medijos ir kļuvusi vērienīgākā kopš 2008. gada.

Ziņu lente
0