BelAES ir gatava kodoldegvielas ievešanai pirmā energobloka palaišanai

© Sputnik / Виктор Толочко / Pāriet pie mediju bankasСтроящаяся БелАЭС
Строящаяся БелАЭС - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Stacija ir izgājusi mērķa pārbaudi, kuras laikā tika izpētīti simtiem dokumentu, kuri apliecina iekārtu tehnisko gatavību un objekta personāla gatavību.

RĪGA, 23. marts – Sputnik. Baltkrievijas AES ir gatava kodoldegvielas ievešanai, lai palaistu stacijas pirmo energobloku, vēsta Sputnik Lietuva ar atsauci uz paziņojumu Baltkrievijas Ārkārtas situāciju ministrijas Kodola un radiācijas drošības departamenta mājaslapā.

"Gosatomnadzor" paziņoja, ka BelAES ir izgājusi mērķa pārbaudi. Komisija ir pārliecinājusies, ka atomstacija var nodrošināt drošu kodoldegvielas uzņemšanu un izvietošanu savā platformā.

"Gosatomnadzor" komisija izskatīja vairāk nekā 230 dokumentus, kuri apstiprina iekārtu un sistēmu tehnisko gatavību, kā arī stacijas personāla gatavību droši apieties ar svaigu kodoldegvielu.

Ņemot vērā SAEA prasības, komisija noteikusi stacijas vadībai virkni prasību un piedāvājumu, kuri ir jāīsteno pirms degvielas ievešanas stacijas objekta platformā.

Strīdi saistībā ar Baltkrievijas AES palaišanu

Baltkrievija ar Krievijas korporācijas "Rosatom" palīdzību būvē  atomelektrostaciju Grodņas apgabalā, aptuveni 50 kilometru attālumā no Viļņas. Lietuvas valdība ir ļoti neapmierināta ar vietas izvēli AES izvietošanai.

XIV Всероссийский форум-выставка Госзаказ - за честные закупки - Sputnik Latvija
Lietuva aicina ES ieviest sankcijas pret Krievijas koncernu "Rosatom"

Jau kopš projekta pastāvēšanas sākuma Lietuva pret to kategoriski iebilst, apsūdz Minsku par "nedrošu celtniecību" un ziņo, ka BelAES apdraud Baltijas republiku.

Turklāt Viļņa iebilst pret objekta ražotās enerģijas eksportu. Šoziem Lietuvā tika pieņemts likums, kas paredz: elektrība no BelAES nevar nonākt republikas tirgū.

Lietuvas varasiestādes pastāvīgi aicina kaimiņu republikas nepirkt enerģiju no "nedrošās stacijas" un visās starptautiskās platformās cenšas pievērst uzmanību problemātiskajai stacijai.

Daudzi eksperti norādīja, ka Viļņas asā pretošanās BelAES jautājumā nav saistīta ar jautājuma tehniskajiem vai ekoloģiskajiem aspektiem vai arī ar drošību, bet gan ar "apvainošanos" sakarā ar Ignalinas AES zaudēšanu.

Ziņu lente
0