Kaut nu tik internets izturētu: kā valstī rit attālinātās mācības

CC0 / pexels / Учеба
Учеба - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja visi skolēni Latvijā vienlaikus pieslēgsies pie interneta un skatīsies mācību nodarbības videokonferences formātā, tīkls neizturēs.

RĪGA, 23. marts — Sputnik. Skolām racionālo jānovērtē darba plāns, lai nenoslogotu izglītības tīmekļa platformas, norādīja Valsts izglītības un satura centra (VISC) vadītājs Guntars Catlaks radio Baltkom ēterā.

No 13.marta līdz 14.aprīlim Latvijā izsludināts ārkārtas situācijas režīms: atcelti masu pasākumi, slēgta starptautiskā pasažieru satiksme, skolas no šodienas sāk tālmacību. Izglītības un zinātnes ministrija plāno nodrošināt attālināto mācību procesu līdz 14.aprīlim.

Мальчик с девочкой за ноутбуком - Sputnik Latvija
Katram skolēnam pa datoram: kā Igaunijā organizē mācības no mājām

Skolu tālmācības plāni atšķiras: izmantot pieejamās elektroniskās platformas, organizēt macības videokonferences formātā vai izsūtīt mācību materiālus. Taču  Catlaks pievērsa uzmanību tam, ka tikla pārslodze var novest pie kolapsa.

Uzdevumu portālus un saziņas rīkus ar skolēniem un vecākiem skolas var izvēlēties pašas, bet būtu svarīgi par tiem vienoties skolas iekšienē, viņš uzsvēra.

"Tas ir īpaši svarīgi, lai šajā jau tā saspringtajā laikā cilvēkiem nebūtu jāstrādā ar ļoti daudziem un dažādiem rīkiem. Ir svarīgi vienoties arī par to, ka katrā skolā ir speciālists, kurš var palīdzēt kolēģiem un vecākiem neskaidrību gadījumā, kā labāk ar to rīkoties," stāstīja Catlaks

Viņš iesaka koncentrēties uz pašām svarīgākajām zināšanām un prasmēm, kas visvieglāk apgūstamas attālināti un ir kritiski svarīgākās atlikušajā mācību gadā. Tāpat svarīgi vienoties par uzdevumu plānu nedēļai. Skolēnam nebūs jāpavada visa diena pie datora kā skolas klasē, tādējādi datoru varēs dalīt arī starp vairākiem bērniem.

VISC piedāvā, ka iespējams, skolēni var nevis apgūt jaunu vielu, bet atkārtot lietas, kas ir nozīmīgas, vai arī strādāt pie projektiem, kā tas notiek projektu nedēļā.

День знаний в Рижской средней школе №88. Первоклассник плачет на торжественной линейке - Sputnik Latvija
Kvalitāte klibo: Latvijas iedzīvotāji neapmierināti ar izglītības sistēmu

VISC izstrādājis vadlīnijas, lai atvieglotu skolu darbu attālināto mācību plānošanai. Tajās aprakstīti gan principi, pie kuriem pieturēties, kā arī tehnoloģiskie risinājumi, kurus izmantot. Vadlīnijas pieejamas gan Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM), gan VISC mājaslapā.

Iepriekš noskaidrojās, ka 5 tūkstošiem skolēnu valstī nav mūsdienīgu telefonu, planšetdatoru vai datoru un piekļuves internetam, tātad viņi nevar mācīties attālināti. Patlaban IZM risina šo problēmu.

Igaunijā, kur tālmācība ieviesta no 16.marta, 3-7% skolēnu mājās nav pastāvīga interneta pieslēguma. Pilsoņi ierosinājuši iniciatīvu "Katram skolēnam - datoru!"

Interneta ātrums ir viena no svarīgākajām problēmām pandēmijas periodā, jo visiem bērniem ieviesta tālmācība, daudziem pieaugušajiem – attālināts darbs. Iepriekš kompānijas Netflix, YouТube, Facebook un Instagram paziņoja, ka mazinās video kvalitāti translācijām Eiropas Savienībā, lai izvairītos no interneta pārslodzes.

Ziņu lente
0