Francijā sekmīgi izmēģinātas zāles pret koronavīrusu

© Sputnik / Максим Богодвид / Pāriet pie mediju bankasСотрудница научно-исследовательской лаборатории
Сотрудница научно-исследовательской лаборатории - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zinātnieki atzīmē: testa grupa bija ļoti neliela, un rezultātu apstiprināšanai vajadzīgi plaši klīniski izmēģinājumi, taču rezultāti iedveš optimismu.

RĪGA, 23. marts — Sputnik. Franču zinātnieki vēsta par sekmīgiem rezultātiem, ko devuši divu ārstniecisko preparātu – hidroksihlorokvīna un azitromicīna kombinācijas iedarbības pētījumi pret jauno koronavīrusu SARS-CoV-2, vēsta RIA Novosti.

Apraksts publicēts žurnālā International Journal of Antimicrobial Agents.

В Латвийском центре инфектологии развернута мобильная лаборатория для сдачи анализов на коронавирус - Sputnik Latvija
Infektologs: mēs nevaram eksperimentēt ar Latvijas iedzīvotājiem

Patlaban nav nekādu speciālu preparātu, kas būtu paredzēti COVID-19 ārstēšanai. Pie tam vairākos simtos klīnisko izmēģinājumu visā pasaulē tiek pārbaudīts, kā uz koronavīrusu SARS-CoV-2 iedarbojas esošie preparāti.

Pārsvarā pētījumi norit ar divu tipu preparātiem: remdesiviru – venozi ievadāmu ārstniecisku līdzekli ar plaša spektra pretvīrusu aktivitāti – tas ir vīrusa replikācijas inhibitors, pateicoties priekšlaicīgai RNS transkripcijas pārtraukumam, kā arī pretmalārijas preparātiem – hidroksihlorokvīnu un hlorokvīnu.

Visi trīs preparāti demonstrē aktivitāti pret SARS-CoV-2 laboratorijas apstākļos, turklāt hlorokvīns patlaban tiek izmantots kā ieteicamais pretvīrusu līdzeklis vīrusa ārstēšanai Ķīnā. Tomēr pirms šo preparātu izmantošanas praksē vajadzīgi klīniski pētījumi.

Franču zinātnieki veica hidroksihlorokvīna efektivitātes klīniskos izmēģinājumus atsevišķi un kopā ar azitromicīnu – antibiotiku. Pētījumi notika uz Marseļas universitātes Universitātes hospitāļa Infekciju slimnīcas Méditerranée Infection bāzes.

Pētījumos piedalījās 36 pieauguši pacienti, gan ar COVID-19 simptomiem, gan bez tiem (visiem apstiprināta SARS-CoV-2 pēc analīzes no mutes un deguna dobuma). No cilvēkiem, kuri nepiekrita lietot jaunus preparātus, izveidoja kontroles grupu. Šiem 16 cilvēkiem, tāpat kā iepriekš, parakstīja simptomātisku ārstēšanu un antibiotikas bakteriālās superinfekcijas novēršanai.

Президент Латвии Эгилс Левитс - Sputnik Latvija
Vīrusu pārvarēs tikai latvieši: sociālie tīkli izsmej prezidenta izteikumus

Pārējie 14 pacienti 10 dienas pielietoja 200 miligramus hidroksihlorokvīna sulfāta perorāli trīs reizes dienā. Seši no viņiem līdztekus hidroksihlorokvīnam superinfekcijas novēršanai pirmās divas dienas saņēma pa 500 miligramiem azitromicīna dienā, pēc tam četras dienas – pa 250 miligramiem dienā. Visi seši pacienti labi panesa hidroksihlorokvīna un azitromicīna kombināciju. Ik dienas viņiem veica elektrokardiogrammu, lai kontrolētu iespējamos blakusefektus miokarda darbībā.

Jau piektajā dienā visiem sešiem pacientiem koronavīrusa testi bija negatīvi, tas apstiprinājās vēlākajās pārbaudēs. Tātad visi COVID-19 pacienti testa grupā izārstējās piecu dienu laikā.

Interesanti, ka viena paciente, kas saņēma tikai hidroksihlorokvīnu un neizārstējās, astotajā pētījuma dienā sāka lietot azitromicinu, un jau devītajā dienā koronavīrusa tests bija negatīvs.

Zinātnieki atzīmē: testa grupa bija ļoti neliela, un rezultātu apstiprināšanai vajadzīgi plaši klīniski izmēģinājumi, taču rezultāti iedveš optimismu.

Ziņu lente
0