Somija ir apturējusi svārstu: igauņus vairs nelaidīs strādāt

© Sputnik / Владимир Родионов / Pāriet pie mediju bankasСенатская площадь в Хельсинки
Сенатская площадь в Хельсинки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Svārsta migrācija starp Somiju un Igaunija tiek apturēta, Somijas būvniecības nozare gatavojas strādnieku trūkumam.

RĪGA, 21. marts – Sputnik. No svētdienas Somija aizliegs svārsta migrāciju – strādnieku iebraukšanu, kuru pastāvīgā dzīvesvieta ir Igaunijā, raksta ERR.

Somijas valdības Krīzes komisijas lēmums skars visus cilvēkus, kuru pastāvīgā dzīvesvieta ir reģistrēta Igaunijā, taču darbavieta atrodas Somijā. Tagad šādiem darba migrantiem nāksies izvēlēties – palikt Somijā, lai turpinātu darbu, vai arī atgriezties Igaunijā uz nenoteiktu laiku.

Šis lēmums stāsies spēkā 22. martā, plkst. 00:00. Sākot ar šo laiku, Igaunijas iedzīvotāji nevarēs iebraukt Somijā pat ja viņiem ir noslēgts darba līgums ar darba devēju Somijā.

Пустые полки магазина Максима в Риге. Рижане выкупают макароны, крупы и мясные консервы - Sputnik Latvija
Histērija – tā ir norma: psihologi ar to, kā pārvarēt paniku koronavīrusa dēļ

Igaunijas pilsoņi, kuru pastāvīgā dzīvesvieta ir reģistrēta Somijā, joprojām varēs iebraukt Somijā arī pēc 22. marta, taču viņiem nāksies 14 dienas pavadīt mājas karantīnā.

Igaunijas ĀM vadītājs Urmass Reinsalu ikdienas iestāžu preses konferences laikā paskaidroja, ka aizliegums neattieksies uz veselības aprūpes un glābšanas dienestu darbiniekiem, sirmgalvju aprūpētājiem, kravas mašīnu šoferiem, transporta nozares darbiniekiem, diplomātiem, kā arī gadījumos, kad ieceļošana ir nepieciešama objektīvu ģimenes apstākļu dēļ.

Jautājums par svārsta migrācijas regulēšanas kārtību, kuras ietvaros Somijā strādā desmitiem tūkstošu cilvēku no Igaunija, radās ārkārtas stāvokļa režīma apstākļos, ko abas valstis ieviesušas koronavīrusa dēļ.

Šis lēmums draud novest pie nopietnām problēmām Somijas būvniecības nozarei – Somijas būvlaukumos strādā aptuveni 20-25 tūkstoši ārzemju celtnieki (pārsvarā no Igaunijas, Polijas un Krievijas).

Iepriekš Krievijas saskārās arī ar savām svārsta migrācijas problēmām – izrādījies, ka ievērojama daļa pierobežas uzņēmumu strādnieku dzīvo Latvijā. Taču pēc Valgas apriņķa vecākā vēršanās pie Igaunijas valdības, šo jautājumu izdevās atrisināt.

Igaunijā patlaban COVID-19 vīruss ir diagnosticēts 306 cilvēkiem, Somijā – 503 cilvēkiem.

Ziņu lente
0