Žurku skrējiens un rindas: Latvijas valstpiederīgo evakuācija "militārā" noslēpuma aizsegā

© Sputnik / Sergey MelkonovAirbaltic
Airbaltic - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tiem, kas nepaspēja pusstundas laikā rezervēt biļeti airBaltic reisam no Londonas, atliek vienīgi atjaunināt lidsabiedrības mājaslapu cerībā ieraudzīt jaunu informāciju; viņiem nav nekādas iespējas izplānot savus resursus, savukārt materiālo palīdzību viņi nesaņem.

RĪGA, 20. marts – Sputnik, Jūlija Granta. Biļetes uz airBaltic repatriācijas reisu no Londonas 20. martā tika izpārdotas mazāk nekā 30 minūtēs, informāciju par turpmākajiem reisiem lidsabiedrība un Satiksmes ministrija nesniedz.

Pasažieri, kuri vēlas evakuēties, gaidīja savienojumu ar kompānijas mājaslapā norādīto telefonu dzīvās rindas kārtībā. Kad zvanu kļuva pārāk daudz, ar numuru vairs nebija iespējas savienoties. Bet kad tā atkal parādījās, lielākā daļa uzzināja, ka vietu reisā vairāk nav, un viņiem jāgaida turpmākā informācija, kura parādīsies pēc nevienam nezināma laika.

Пассажиры в масках в аэропорту Рига - Sputnik Latvija
Nācās atdot tūkstošiem eiro: airBaltic repatriācijas reiss latviešiem izmaksāja dārgi

Taču gan pati lidsabiedrība, gan Ārlietu ministrija ievāca visus Latvijas valstpiederīgo anketas datus un kontaktus, kuriem ir nepieciešama evakuācija.

Ņemot vērā, ka visa informācija jau bija zināma, būtu loģiski izveidot potenciālo pasažieru sarakstus pēc prioritātes principa (ģimenes ar bērniem, vecāka gadagājuma cilvēki), noteikt nepieciešamo reisu skaitu katrā virzienā un uzreiz saņemt satiksmes ministra apstiprinājumu to izpildīšanai (kā tas noteikts evakuācijas procedūrā), un pēc tam izsūtīt rēķinus lidojuma apmaksai (vienā virzienā biļete līdz Londonai vai atpakaļ maksā 205 eiro).

Tā vietā ĀM un lidsabiedrība rīko žurku skrējienu un veido rindas, izraisot stresu saviem līdzpilsoņiem.

"Man piezvanīja dienu iepriekš un pavaicāja, vai es vēlos lidot un kas lidos ar mani. Es apstiprināju, ka gaidu informāciju. Uz manu jautājumu, vai es saņemšu paziņojumu par nozīmēto reisu, atbildēja izvairīgi: varbūt, būs, bet, varbūt, arī nē. "Sekojiet līdzi informācijai airBaltic mājaslapā," bija atbilde. Un lūk jau diennakti es, kā uz adatām sēžot, atjaunoju šo portālu. Kad parādījās šī ilgi gaidītā informācija, vien pēc pusstundas man izdevās sazvanīt kādu pa norādīto tālruni, tad izrādījās, ka visas vietas 20. marta reisā jau tika izpirktas," pastāstīja jaunā māmiņa Eva A.

Самолет Airbus A220-300 (Bombardier CS300) авиакомпании airBaltic в аэропорту Рига - Sputnik Latvija
Vajadzētu izvairīties no šīs "lieliskās" kompānijas! NBA zvaigzne kritizē airBaltic

Nav skaidrs arī iemesls, kādēļ ĀM nepublicē informāciju par evakuāciju gaidošo pasažieru skaitu pēc valstīm, lai cilvēkiem būtu vismaz teorētiska iespēja aprēķināt, kad pienāks viņu kārta izlidot, un izplānot savus resursus. Jo šajos apstākļos viņi nesaņem nekādu materiālo palīdzību, savukārt izsludinātajiem evakuācijas reisiem ir spilgti izteikts komerciāls raksturs.

Pie tam, lidsabiedrība brīdina, ka var atteikt iekāpšanu pasažierim, ja kāds viņa veselību uzskatīs par bīstamu, lai atgrieztos dzimtenē pat mūmijas veidā, kas ir ietīta dezinfekcijas līdzekļos no kājām līdz ausīm. Un kas būs ar šāda pasažiera apmaksāto biļeti, mājaslapā netiek ziņots.

Ziņu lente
0