Drīkst, bet uzmanīgi: PVO atļāva koronavīrusa slimniekiem lietot ibuprofēnu

© Sputnik / Алексей Куденко / Pāriet pie mediju bankasЛекарства
Лекарства - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
PVO nepiedāvā ārstēt koronavīrusu ar ibuprofēnu, bet tikai norāda, ka zāles nepasliktina slimības attīstību organismā.

RĪGA, 20. marts – Sputnik. Pasaules Veselības organizācija (PVO) atrisināja strīdu par to, vai drudzi mazinošais un pretsāpju viela ibuprofēns kaitē COVID-19 slimniekiem.

Pagājušajā nedēļā Francijas veselības ministrs Olivjē Verāns brīdināja par ibuprofēna un kortizona lietošanas bīstamību koronavīrusa saslimšanas gadījumā, jo tie varot sarežģīt slimības norisi.

Savukārt Latvijas Veselības ministrijas vadītāja Ilze Viņķele aicināja Latvijas iedzīvotājus atturēties no "Ibumetin" lietošanas (aktīvā viela – ibuprofēns). Pēc viņas sacītā, šādi medikamenti "iespējo to vīrusu".

Видеооператор возле памятника Свободы в Риге 16 марта 2020 года - Sputnik Latvija
Antiseptiskais līdzeklis, maskas, analīzes: kā Latvija cīnās ar deficītu

Otrdien PVO preses sekretārs Kristians Lindmeiers paziņoja brīfingā, ka ibuprofēnu nav ieteicams lietot, lai ārstētos no jaunā koronavīrusa. Tā vietā PVO piedāvāja dzert paracetamolu – citu izplatītu drudzi mazinošu līdzekli.

Efekts bija tūlītējs – Francijas un Šveices varasiestādes ierobežoja paracetamola pārdošanu aptiekās. Tagad vienā reizē iespējams nopirkt ne vairāk par vienu paracetamolu saturošo zāļu iepakojumu.

Taču nedēļas beigās PVO paguva pārdomāt. Organizācija atzina, ka nekādu zinātnisku datu par ibuprofēna lietošanu COVID-19 saslimšanas gadījumos nav, nav arī nekādu paziņojumu no ārstiem par ibuprofēna lietošanas negatīvajām sekām COVID-19 ārstēšanas laikā. Tādējādi PVO atsauc iepriekš izplatīto paziņojumu.

Viņķele publicēja PVO paziņojumu savā Twitter un paziņoja, ka tagad arī neiebilst pret ibuprofēna lietošanu.

Vērts atzīmēt, ka PVO nepiedāvā ārstēt koronavīrusu ar ibuprofēnu, bet tikai norāda, ka šī aktīvā viela nepasliktina slimības norisi.

Ziņu lente
0