VDD: priekš kam krievu izlūki centās piekļūt dzeramā ūdens ņemšanas vietām Latgalē

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasПогранзастава "Западная" в акватории Калининградского залива
Погранзастава Западная в акватории Калининградского залива - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Valsts drošības dienests atskaitījās par pērn padarītajiem darbiem, uzskaitot visus draudus, ar kuriem izdevās tikt galā, pateicoties modrībai un nepārtrauktai kontrolei.

RĪGA, 19. marts – Sputnik. Latvijas Valsts drošības dienests (VDD) sagatavoja publisku atskaiti par savas darbības rezultātiem pērn. Dokuments 50 lappusēs ir pieejams iestādes mājaslapā.

Березы зимой - Sputnik Latvija
Strīdi par VDD ēku: "gribat redzēt, ka cilvēki ķēdējas pie kokiem?"

Tā, "vislielākos draudus Latvijas drošībai pretizlūkošanas jomā 2019. gadā turpināja radīt Krievija un Latvijai naidīgo valstu specdienesti". No šīs frāzes var secināt, ka Krievija nav Latvijas ienaidnieks, taču diez vai tā tas ir, kas top skaidrs turpmākas dokumenta izpētīšanas laikā. Lai vai kā tur nebūtu, Latvijai naidīgo valstu specdienesti atskaites gadā interesējās par sociālā protesta potenciālu Latvijā, par pašvaldību lietām (visticamāk, šeit ir runa par protestiem saistībā ar tām uzspiežamo reģionālo reformu) un Latvijā izvietotajiem NATO spēkiem.

Novēroja un noklausījās

Tālāk tiek apgalvots, ka tomēr vislielāko draudu pretizlūkošanas jomā turpināja radīt Krievija, kura lielākoties īstenoja izlūkošanu pret Latviju no savas un citu NVS valstu teritorijas. Te, protams, arī rodas zināmi jautājumi. Iznāk, ka Krievijas izlūki lielākoties novēroja un noklausījās Latviju no savas teritorijas. Kāda viltība. Skaidrs, ka viņiem nevar aizliegt to darīt.

Латвийская полиция готовится к параду - Sputnik Latvija
"Pirmā Baltijas kanāla" retranslatora ofisu apmeklējuši VDD darbinieki

Pret Latviju un tās iedzīvotājiem aktīvi darbojās visi kaimiņvalsts specdienesti – FDD, GIP, Ārējās izlūkošanas dienests. Joprojām Latvijas pretizlūkošanas dienesta darbiniekiem nedeva mierīgi gulēt krievu hakeri un kiberizlūkošanas speciālisti.

Atskaitē tiek minēta arī Ķīnas interese par Latvijas specdienestu. Taču tās pamatā, lielākoties, ir ĶTR interešu lobēšana.

Pie robežām nav mierīgi

Atsevišķa vieta ziņojumā ir veltīta Latvijas un Krievijas pierobežas sadarbībai. Izrādās, ar KF pierobežas Latvijas teritoriju varasiestādes bieži rīkojas naivi, turpinot veidot savstarpēji izdevīgu pierobežas sadarbību. Tas rada būtiskus draudus.

Viens no instrumentiem, kuru Krievijas specdienesti var izmantot savas izlūkdarbības ērtībām, ir tā saucamie pierobežas "sadarbības" projekti ar KF subjektiem. Šeit ir runa gan par divpusējām programmām, gan arī par, kas ir īpaši ciniski, par projektiem, kurus līdzfinansē ES fondi. Savā vairākumā šādi projekti ir saistīti ar kultūras, sporta un tūrisma nozarēm. Latvijas reģioni skaidro savu interesi par tiem ar iespēju piesaistīt finansējumu infrastruktūras izveidošanai un uzturēšanai.

Военнослужащий на пункте управления огнем во время тактических артиллерийских учений на полигоне Молькино в Краснодарском крае - Sputnik Latvija
Latvija joprojām uzskata, ka interesē Krieviju: VDD atskaitījies par draudiem

Neraugoties uz to, VDD ik gadus identificē šādus projektus, kas saistīti ar riskiem. Tas kļūst iespējams tādēļ, ka vietējās varasiestādes ne līdz galam saprot riskus, kuri nāk no Krievijas un citu NVS valstu puses, savukārt atsevišķos gadījumos arī nevēlas tos saprast. Kas ļauj naidīgo valstu specdienestiem īstenot video novērošanu Latvijas teritorijā un ievākt ziņas par tās iedzīvotājiem, ievākt informāciju par kritiski svarīgas infrastruktūras objektiem, sistēmām un drošības tehnoloģijām.

Dabas ainavu novērošana

Pērn, ziņo VDD, dienests atklāja trīs šādus gadījumus. Pirmajā runa bija par savstarpēju dabas resursu video monitoringa projektu, ko tika plānots īstenot ar Pleskavas apgabala administrāciju un ar ES fondu līdzfinansējuma piesaistīšanu.

Latvijas Drošības policija - Sputnik Latvija
"Varbūt uzreiz VDK?". Sociālajos tīklos skan joki par DP jauno nosaukumu

Tā īstenošanai Latvijas pašvaldības teritorijā bija nepieciešams uzstādīt Krievijas ražojuma videokameras kāda ezera apkaimē. Savukārt nofilmētajam materiālam bija jāglabājas KF teritorijā. Pēc VDD iejaukšanās projekts tika atcelts.

Otrajā gadījumā Latvijas pašvaldība iecerēja vides labiekārtošanas projektu, ko grasījās īstenot ar vairākām Krievijas teritoriālajām administrācijām. Tā ietvaros bija plānots izveidot atpūtas vietas pie dabas un uzstādīt video novērošanas sistēmu.

Goda vārds, spiegi

Trešajā gadījumā VDD redzeslokā izrādījās Latvijas un Krievijas pierobežas sadarbības projekts "Pure Water for Programme Regions", kurā piedalījās vairākas Latgales pašvaldības, savukārt galvenais partneris no Krievijas puses bija Pleskavas "Gorvodokanal". Nav skaidrs, vai šis uzņēmums gadījumā nav GIP struktūra, taču skan draudīgi.

Starp citu, "Gorvodokanal" grasījās uz vietas izpētīt ūdens ņemšanas vietas Latgalē un izpētīt vietējo ūdens piegādes uzņēmumu darbu, kuri, kā zinām, ir svarīgi valsts drošības objekti. Tie tostarp piegādā arī dzeramo ūdeni. Pateicoties VDD arī šie draudi tika novērsti.

Ziņu lente
0