Latvijai draud sociālais sprādziens: koronavīruss atklājis iedzīvotāju bēdīgo stāvokli

© Sputnik / Sergey MelkonovКолючая проволока
Колючая проволока - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kāpēc ārkārtas situācijā nevar pievērst uzmanību tikai biznesa atbalstam un kādas problēmas Latvijas ekonomikā atklājusi koronavīrusa epidēmija.

RĪGA, 18. marts — Sputnik, Jevgēņijs Ļeškovskis. Valsts ieņēmumu dienesta un Finanšu ministrijas prioritārais uzdevums ir steidzami izsludināt nodokļu brīvdienas veselām biznesa nozarēm, kas cietušas no izsludinātās koronavīrusa karantīnas, ir pārliecināts sabiedriskās organizācijas "Tautas varas fronte" prezidents Valentīns Jeremejevs. To starpā ir tūrisms, izklaides un sporta nozares, kā arī izglītība. Daudzi uzņēmēji jau gatavojas savu firmu bankrotam, jo naudas plūsma karantīnas laikā ir krasi samazinājusies. Pagaidām VID plāno dāvāt nodokļu brīvdienas tikai individuālā kārtībā, - ņemot vērā to, kā uzņēmums maksājis nodokļus agrāk.

Пустые карманы - Sputnik Latvija
Bezdarbnieku armija, tukša kase un sirmgalvji bez pensijām: kas sagaida Latviju

"Tāpat Finanšu ministrijai ir jāpadomā, kā steidzami piešķirt palīdzību tiem, kas karantīnas dēļ zaudēs algas ne tikai par mēnesi, bet arī par dienām un nedēļām. Citādi drīz pēc karantinas beigām sāksies briesmīgs sociālais sprādziens, un tad valdība būs spiesta risināt daudz nopietnākas un dziļākas problēmas, nekā īslaicīga un diezgan smieklīga aizsardzība no vīrusa," uzskata Valentīns Jeremejevs.

Sabiedriskās organizācijas "Par atbildību" vadītājs, uzņēmējs Arnolds Babris sarunā ar Sputnik korespondentu teica: "Protams, nodokļu brīvdienas – tas ir pareizi un labi, taču tad valsts acumirklī zaudēs ienākumus, uz kuru rēķina cita starpā uztur arī policiju un medicīnu. Tāpēc tagad valdībai un parlamentam ir jārisina vesels ļoti nopietnu problēmu komplekss.

Latvija ir nabadzīga valsts un gadiem ilgi neko īsti nav darījusi, lai atrisinātu finansiālās problēmas. Tagad koronavīruss ir atklājis, cik bēdīgā stāvoklī ir Latvijas iedzīvotāji," teica Arnolds Babris.

"Pirmkārt, jau tuvākajā laikā valdībai ir jāpieņem lēmums un jāatbalsta ar nodokļu brīvdienām uzņēmējus, kuri, piemēram, strādā viesmīlības, sporta un izglītības biznesā, kā arī visus sporta klubu īpašniekus un vadītājus, kuri bija spiesti slēgt durvis, ņemot vērā ārkārtas stāvokli valstī.

Независимый эксперт-аналитик Евгения Зайцева - Sputnik Latvija
Bailes izgaiņās cilvēkus pa mājām: Zaiceva novērtēja epidēmijas seku mērogus

Brīvdienām jābūt arī visu koronavīrusa dēļ slēgto veikalu īpašniekiem, kā arī darbiniekiem tirgos, kas tāpat ir slēgti. Un vispār, valdības pienākums ir atbalstīt arī vienkāršos cilvēkus, kuri cietuši valstī saceltās panikas dēļ, pretējā gadījumā būs spēcīgs sociālais sprādziens. Protams, par šo problēmu jādomā gan VID, gan Finanšu ministrijai, gan parlamentam. Jāatbalsta ne tikai atsevišķi veikali, bet arī veselas nozares, bet arī vienkāršākos cilvēkus, kuri saņēma, piemēram, maksu par stundām, piemēram, tirgos un iznomātos veikalos – tirdzniecības vietās hipermārketos.

Tagad karantīnas dēļ daudzi ir zaudējuši eksistences līdzekļus, pat minimālos. Galu galā, tas nav gluži pareizi – atbalstīt tikai biznesu," Sputnik teica publicists, politologs un Latvijas nākotnes institūta prezidents Normunds Grostiņš.

Ziņu lente
0