Bailes izgaiņās cilvēkus pa mājām: Zaiceva novērtēja epidēmijas seku mērogus

© Фото из архива автораНезависимый эксперт-аналитик Евгения Зайцева
Независимый эксперт-аналитик Евгения Зайцева - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Galvenā problēma ir tā, ka Latvijas iedzīvotājiem nav naudas iekrājumu, lai pārdzīvotu visu karantīnas periodu, paskaidroja ekonomiste Jevgēņija Zaiceva.

RĪGA, 18. marts – Sputnik. No 17. marta līdz 14. aprīlim Latvija apturējusi visus starptautiskos pasažieru pārvadājumus ar gaisa, dzelzceļa, jūras un sauszemes transportu, ņemot vērā ārkārtas stāvokli koronavīrusa izplatīšanās rezultātā. Tāpat ieviesti ierobežojumi izklaides, kultūras, sporta un reliģisko iestāžu darbā un aizliegums organizēt sabiedriskos pasākumus.

Valdībai ir jāpalīdz biznesam izdzīvot tādos apstākļos, turklāt karantīna diezin vai aprobežosies ar vienu mēnesi, sarunā ar Sputnik Latvija norādīja neatkarīgā ekonomiste Jevgēņija Zaiceva.

Лаборатория инновационных медицинских технологий в Долгопрудном - Sputnik Latvija
Viedoklis
Koronavīruss izgudrots Latvijā? Kāpēc gan ne?

"Visā pasaulē pašlaik būs grūti gan izklaides sektoram, gan tūrisma biznesam, viesnīcām, sabiedriskās ēdināšanas jomai un pasažieru pārvadājumiem. Visām šīm kompānijām nākas atlaist darbiniekus – ja paturēt cilvēkus darbā, ja nav ienākumu, tu nevarēsi izmaksāt algu. Biznesa pašsaglabāšanās sistēmas pamatā ir princips: kad nav ienākumu, samazinās izdevumi, bet viens no lielākajiem izdevumu posteņiem ir darbinieku uzturēšana," paskaidroja Zaiceva.

Viņa piezīmēja, ka galvenā problēma ir tā, ka cilvēkiem nav naudas iekrājumu, lai pārdzīvotu visu karantīnas periodu.

"Tā taču nav viena mēneša problēma. Runa ir par to, ka ārkārtas stāvoklis Latvijā var ilgt līdz trīs mēnešus... Iespējams, jūnijā Latvija varēs atcelt karantīnu, taču tas nenozīmē robežu tūlītēju atvēršanu. Nav zināms, kas notiks pie kaimiņiem, vai Polija tiks galā ar pandēmijas izplatīšanos valsts iekšienē, bet aiz viņas jau Vācija, Austrija, Čehija, Slovākija," atzīmēja Zaiceva.

Katrai valstij vispirms ir jāuzvar vīruss iekšienē, un robežas atvērsies tikai tad, kad būs atcelta karantīna, atgādināja ekonomiste.

"Tad sāksies cietušo nozaru atjaunošanas process. Vispirms mēģinās atjaunot sporta un izklaides pasākumus, pasažieru satiksmi. Tūrisma biznesu atjaunos pēdējo. Labākajā gadījumā tas sāks atdzīvoties ap Ziemassvētkiem un Jauno gadu. Bailes tagad izgaiņās cilvēkus pa mājām, viņi baidīsies aizbraukt, baidīsies ceļot tik brīvi, kā to darīja līdz šim," brīdināja Zaiceva.

Jaunākie dati liecina, ka Latvijā konstatēti 60 jaunā koronavīrusa gadījumi. COVID-15 pandēmija aptvērusi 155 valstis, tiek ziņots par 185 067 inficētajiem, 7330 letāliem gadījumiem un 80 237 izārstētiem pacientiem. Patlaban mirstības līmenis pārsniedz 3,95%, lai arī 2020. gada sākumā tas veidoja ne vairāk kā 2%.

Ziņu lente
0