Viedoklis

Koronavīruss izgudrots Latvijā? Kāpēc gan ne?

© Sputnik / Сергей Пятаков / Pāriet pie mediju bankasЛаборатория инновационных медицинских технологий в Долгопрудном
Лаборатория инновационных медицинских технологий в Долгопрудном - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mēs Latvijā sevi vērtējam zemu un jau iepriekš piekrītam – koronavīruss esot izgudrots kādā lielvalstī. Vai tad Latvijā nav talantīgu biologu un farmaceitu? Ko vērts jau bija kaut vai meldonijs!

Protams, vecais labais romiešu likums "meklē, kam tas ir izdevīgi", darbojas gandrīz vienmēr. Taču gadījumā ar koronavīrusa rašanos un izplatīšanos visā pasaulē... Noprast, kas un kā, ir tikpat grūti, kā šķaudīt elkonī – lieta, ko mums nupat iesaka valsts iestādes. Vai nu tāpēc, ka nav neviena, kam tas būtu izdevīgi, vai, gluži otrādi, tādu ir pārlieku daudz. Par to liecina milzums versiju, viena par otru ticamāka.

Молодые люди на станции железнодорожного вокзала - Sputnik Latvija
Atliek tikai kravas: Latvija slēdz visus pasažieru pārvadājumus

Dažs labs apgalvo, ka Ķīnas Komunistiskajai partijai "Covid-19" bija izdevīgs, lai pārtrauktu milzīgos protestus Honkongā. Pie viena ar tā palīdzību var apturēt visvisādu "dzelteno vestu" trakulības citās pasaules vietās.

Par ASV nav vērts pat runāt, tur jau tāpat viss ir skaidrs. Ne vārda arī par pasaules valdību. To neapsūdz tikai pēdējais sliņķis, lai arī tur sēž vieni vienīgi simtgadīgi sirmgalvji – koronaligas pirmie upuri. 

Milzum precīza bumba

Kāpēc koronavīruss Eiropā sāka ar Itāliju? Tāpēc, ka tur, tāpat ka citās "vecās Eiropas" valstīs ir par daudz pensionāru, kam maksā lielas pensijas. "Slinkas" demogrāfijas apstākļos viņi apdraud sociālo budžetu. Bet vīruss, gluži kā īsta neitronu bumba, izvēlīgi un akurāti pļauj iedzīvotājus vecumā no 65 gadiem. Sterils risinājums kutelīgai problēmai.

Лекарства - Sputnik Latvija
Šīs zāles nedrīkst lietot pret koronavīrusu! Brīdina Francijas veselības ministrs

Un kā tad ar jaunajām bēgļu ordām, kas sadrūzmējušās pie Turcijas robežām ar Eiropu? Lielisks iegansts teikt: laipni lūgti, taču pašlaik mēs esam aizvērti – koronavīruss. Piezvaniet pēc kāda gadiņa, vai – vēl labāk – nekad.

Zaļā tēma – zviedru meitenes Grētas sapņu piepildījums. Kārļa tilts, Barselonas pilis un Venēcijas tilti ir atbrīvojušies no trokšņainiem un paviršiem tūristu bariem, debesis – no dūmojošām lidmašīnām.

Dzimumu vienlīdzības tēma. Kā zināms, vīriešu mirstība no "Covid-19" ir divkārt augstāka nekā sievietēm. Lūk, kā iespējams krasi palielināt sieviešu skaitu korporāciju padomēs un valdēs!

Kultūras un sporta pasākumu atcelšana. Stāsta, ka epidēmijas dēļ atlikta filmas "Neiespējamā misija 5" pirmizrāde ar Tomu Krūzu. Grūti iedomāties, ka koronavīruss izgudrots tieši tālab, taču piektā daļa... nu, jā, domāju, tas patiešām ir par traku, vai ne?

Pie tam atcelts tenisa turnīrs Indiana Wells, un tajā nevarēja piedalīties tenisistes Aļona Ostapenko un Anastasija Sevastova. Ja būtu piedalījušās, visus būtu pārspļāvušas un tikušās finālā.

Un vēl Latvijai itin labi būtu pa spēkam savākt lielāko zelta medaļu ražu gaidāmajās Olimpiskajās spēlēs Tokijā. Taču tā jau ir "Neiespējamā misija 6".

Pēdas ved uz Latviju?

Mēs Latvijā sevi vērtējam zemu un jau iepriekš piekrītam – koronavīruss esot izgudrots kādā lielvalstī. Vai tad Latvijā nav talantīgu biologu un farmaceitu? Ko vērts jau bija kaut vai meldonijs, kas izsita no ierindas pulku sportistu kaimiņvalstī un, starp citu, arī pašu Mariju Šarapovu.

Сотрудница медицинского стационара на территории больничного комплекса в Коммунарке, коронавирус - Sputnik Latvija
PVO prognozē: tuvākajā laikā Eiropā augs mirstība koronavīrusa epidēmijā

Pagaidām nav vajadzības atlikt Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas koronavīrusa riska dēļ. Šādu viedokli intervijā radio Baltkom izteica Rīgas Stradiņa universitātes profesore, infektoloģe Angelika Krūmiņa.

Taču tas ir tikai pagaidām. Vai tad valdībai nav milzīgs kārdinājums pielikt punktu ārkārtas vēlēšanu operetes farsam, kurās vēl joprojām pie varas galvaspilsētā atkal var atnākt "prokremliskie" spēki", un uz nenoteiktu laiku atstāt pie varas un daudzmiljardu budžeta siles Ministru kabineta iecelto administratoru trijotni?

Koronavīruss ir teicams iegansts, ar ko ierobežot brīvības. To saprot arī Nacionālās apvienības loceklis, viens no jauno konservatoru līderiem, tieslietu ministrs un daudzbērnu tēvs Jānis Bordāns, kurš klāsta, ka sakarā ar "Covid-19" ierobežošanu tiesiskās normas neliedz valstij noteikt saprātīgus ierobežojumus sabiedrībai.

Ja Bordāns runā par protestiem Hongongas stilā, nez vai tie draud Latvijai iedzīvotāju iedzimtās apātijas dēļ. Varbūt viņš runā par izredzēm ierobežot darba emigrāciju? Diezin vai Bordānu iepriecina SS leģionāru gājiena atcelšana 16. martā.

Nauda? Fu, kāda riebeklība!

Bet kā tad vecā labā fiksā ideja – atņemt iedzīvotājiem pēdējo skaidro naudu un organizēt viņu tēriņu totālu kontroli?

Ne velti taču finanisālo pakalpojumu piegādātāji koronavīrusa izplatīšanās kontekstā aicina klientus rūpīgi pārdomāt nepieciešamību ierasties pie viņiem personīgi un iespēju robežās izmanto bezkontakta maksājumus.

Банк Латвии - Sputnik Latvija
Latvijas Banka brīdina par ārkārtīgi nopietnām izmaiņām valsts ekonomikā

Finanšu nozares asociācija uzstāj: nauda gan nesmird, toties smērējas. Ierēdņi aicināja klientus izvēlēties bezkontakta maksājumus, nevis skaidro naudu, uz kuras mitinās vīrusi, - banknotes taču ceļo no rokas rokā, no viena naudas maka otrā.

Pēc skaidrās naudas lietošanas ieteicams mazgāt vai dezinficēt rokas, lietojot bankomātus, - uzvilkt cimdus, uzstāj asociācija.

Pie tam koronavīruss Latvijai dāvā lielisku iespēju aizbildināt ekonomikas kritumu, ko daudzi eksperti prognozēja jau pirms epidēmijas sākuma (tā galvenie iemesli – uz nāves gultas nonākušais tranzīts un eirofondu naudas plūsmas izsīkšana).

Latvijas ekonomikas izaugsme palēnināsies koronavīrusa izplatības dēļ, telekanāla TV3 pārraidē "900 sekundes" brīdināja Fiskālās disciplīnas padomes priekšsēdētāja Inna Šteinbuka.

Ne pensiju, ne algu

Bet kā tad apsolītās algas ārstiem un skolotājiem? Premjerministrs Kariņš paziņoja, ka likums par algu pielikumu mediķiem paredz, ka nākamgad tam būs vajadzīgi 320 miljoni eiro.

Фуры скопились на белорусско-литовской границе - Sputnik Latvija
Baltkrievu robežsargi stāsta, kas notiks ar kravas automašīnām pēc robežu slēgšanas

Taču, pēc premjerministra vārdiem, valsts ekonomikā iestājusies lēnāka fāze, turklāt tagad to ietekmē "Covid-19".

Tātad viss ir pareizi. Ja tiksiet galā ar vīrusu, dabūsiet algas pielikumu.

Starp citu, finanšu ministrs Jānis Reirs, atbildot uz Latvijas pensionāru federācijas prasību palielināt pensijas, atklāti paziņoja, ka vajadzēšot vēl paskatīties, kā koronavīruss ietekmēs Latvijas ekonomiku.  

Šprotfronte

Taisnības labad jāpiebilst, ka ir nozares, kam Ķīnas vīruss tapis par glābšanas riņķi un nesis kompensāciju par zaudējumiem, ko nesušas pret Krieviju ieviestās sankcijas.

Илон Маск. Архивное фото. - Sputnik Latvija
Ilons Masks nedēļas laikā zaudējis 5,5 miljardus dolāru

Piemēram, koronavīrusa izplatīšanās dēļ būtiski audzis zivju konservu pieprasījums, savā lapā Twitter konstatēja Latvijas Zivrūpnieku savienības prezidents Didzis Šmits.

"Konservu laiks ir klāt. Pieprasījums aug kosmosā. Līdz šim vēsturē tas ir liecinājis par smagu ekonomikas krīzes priekšvakaru vai arī karu," viņš teica.

Kā redzat, daudziem pasaulē un Latvijā ir izdevīgs koronavīruss. Pie tam, kā jau vienmēr, var par visu apsūdzēt Krieviju.

Ziņu lente
0