ASV cenšas iekļaut Ķīnu pārrunās par NEW START līgumu

© Sputnik / Sergey MelkonovФлаг США
Флаг США - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV vēstnieks Krievijā uzskata, ka Lielbritānijas un Francijas iesaistīšana šajā procesā nebūtu īpaši lietderīga.

RĪGA, 16. marts – Sputnik. ASV strādā ar mērķi iesaistīt Ķīnu pārrunās par stratēģisko uzbrukuma ieroču skaita samazināšanu un uzskata, ka Krievijai pret to nekas nav iebilstams, atklāja ASV vēstnieks Krievijā Džons Sallivans, vēsta Sputnik Baltkrievija.

"Mēs piedalāmies pārrunās ar Krievijas valdību. Tikšanos ietvaros tiek apspriesti bruņojuma kontroles jautājumi, ieskaitot NEW START līgumu un mūsu iniciatīvu iesaistīt tajā Ķīnu. Kā noprotu, Krievijai nav principiālu iebildumu pret Ķīnas dalību, taču, pēc Krievijas domām, tas ir Vašingtonas pienākums – pārliecināt Pekinu iesaistīties pārrunās par šo jautājumu. Mēs pie tā aktīvi strādājam," vēstnieks pastāstīja intervijā izdevumam "Kommersant".

ASV izvirzīja jaunus nosacījumus Krievijai New START pagarināšanai - Sputnik Latvija
Video
ASV ultimāts New START jautājumā

Diplomāts atzīmēja, ka ASV Drošības stratēģija paredz: Ķīnas militārā spēka nostiprināšanās ir izaicinājums ASV. "Man šķiet, tam vajadzētu satraukt arī Krieviju. Tāpēc mēs uzskatām, ka Ķīnas iekļaušana pārrunās par stratēģisko drošību atbilst ne tikai mūsējām, bet arī Krievijas interesēm," uzsvēra Sallivans.

Pēc viņa domām, Lielbritānijas un Francijas iesaistīšana šajā procesā nebūtu īpaši lietderīga.

"Mēs neiebilstam pret iespēju iesaistīt pārrunās arī viņus. Taču mums ir svarīgāk, lai tajās piedalītos Ķīna. Ķīnas valdība jau ir paziņojusi, ka netieksies pēc paritātes ar ASV vai Krieviju. Ja tā, mēs ceram, ka Pekina saskatīs prieksrocības, ko nestu vienošanās ar Vašingtonu un Maskavu triju galveno kodolvalstu trijstūra ietvaros, kam nāksies iezīmēt bruņojuma kontroles sistēmas aprises tuvākajiem desmit gadiem. Tā būtiski atšķirsies no iepriekšējā, kura sākumā tika parakstīts pašreizējais līgums par stratēģiskā buņojuma skaita samazināšanu," skaidroja vēstnieks. 

Līgums par stratēģiskā buņojuma skaita samazināšanu (NEW START), kas parakstīts 2010.gadā, patlaban ir vienīgais Krievijas un ASV spēkā esošais līgums par bruņojuma ierobežojumu. Vienošanās termiņš beidzas 2021.gada februārī, un pagaidām ASV administrācija nav paziņojusi, vai Vašingtona plāno to pagarināt.

Iepriekš ASV prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos Džons Boltons paziņoja, ka NEW START diezin vai tiks pagarināts, jo tam ir savi trūkumi. Krievija jau vairākkārt norādījusi, ka ir gatava to apspriest. ASV prezidents Donalds Tramps pauda vēlmi izstrādāt jaunu trīspusēju kodolvienošanos starp Krieviju, Ķīnu un Savienotajām Valstīm. Tomēr Pekina šo ideju noraidīja.

Ziņu lente
0