Lietuva aicina ES ieviest sankcijas pret Krievijas koncernu "Rosatom"

© Sputnik / Евгений Биятов / Pāriet pie mediju bankasXIV Всероссийский форум-выставка "Госзаказ - за честные закупки"
XIV Всероссийский форум-выставка Госзаказ - за честные закупки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas deputāti iesnieguši rezolūciju, kas prasa panākt Eiropas Savienības sankcijas pret Baltkrievijas AES operatoru – kompāniju "Rosatom" un citām kompānijām, kas piedalās atomelektrostacijas būvdarbos un mārketinga pasākumos.

RĪGA, 15. marts — Sputnik. Lietuvas Seimā reģistrēta rezolūcija ar prasību panākt no Eiropas Savienības sankcijas pret "Rosatom" un citām kompānijām, kas piedalās Baltkrievijas AES būvdarbos, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz Sputnik Lietuva.

Dokumentā, ko iesnieguši partijas "Tēvijas savienība – Lietuvas kristīgie demokrāti" deputāti, teikts, ka iepriekš Seims atzinis BelAES par nedrošu objektu, kas apdraudot Lietuvas nacionālo drošību. Šī iemesla dēļ partijas pārstāvji ierosina izmantot tehniskos pasākumus, kas ierobežo piekļuvi elektroenerģijai no Baltkrievijas, kā arī nodrošināt juridiski saistoša Eiropas Savienības lēmuma pieņemšanu par AES radītajiem riskiem un atbilstošiem soļiem pret Baltkrieviju un Krieviju.

Строящаяся БелАЭС - Sputnik Latvija
Lietuvas prezidents nodēvējis BelAES par "mūsdienu Černobiļu"

"Vēl vairāk, rezolūcijā formulēta prasība panākt sankcijas no Eiropas Savienības puses pret Baltkrievijas AES operatoru – kompāniju "Rosatom" un citām kompānijām, kas piedalās atomelektrostacijas būvdarbos un mārketinga pasākumos," piebilda ziņu aģentūra.

Līdztekus partija aicināja valdību censties panākt, lai ES atbalstītu Viļņas viedokli par to, ka elektroenerģijai no Baltkrievijas jāliedz piekļuve ES tirgos.

Vēl viena prasība – Lietuvas izstāšanās no Vīnes konvencijas, jo, pēc rezolūcijas autoru domām, tās prasības neļauj efektīvi cīnīties pret BelAES un panākt pilnu kompensāciju "kodolavārijas" gadījumā.

Strīdi ap BelAES

Atgādināsim, ka Baltkrievijas AES ar diviem reaktoriem VVER-1200 ar kopējo jaudu 2400 MW apmērā tiek būvēta pēc Krievijas projekta netālu no Astravjecas pilsētas Grodņas apgabalā, 50 km attālumā no Viļņas. BelAES otro energobloku plānots ievest ekspluatācijā 2021. gadā. Tajā jau veikti vairāk nekā 70% celtniecības un montāžas darbu.

Строящаяся БелАЭС - Sputnik Latvija
Lietuva plāno gatavoties avārijai BelAES par miljardu eiro

Lietuva ir ārkārtīgi neapmierināta ar vietas izvēli atomelektrostacijas būvdarbiem. Jau kopš projekta pirmsākumiem Viļņa apsūdz Minsku par nedrošu objektu un norāda, ka stacija apdraudot Lietuvu. Tāpat republikas valkdība iebilst pret enerģijas eksportu no BelAES – ziemā Seims pieņēma īpašu likumu, saskaņā ar kuru elektrība no stacijas nevar nonākt Lietuvas tirgū.

Minska noliedz visas apsūdzības un atzīmē, ka tās ir politizētas – valsts uzver, ka stacijas būvdarbos ievērotas visas drošības normas un par to liecina arī starptautisko organizāciju atskaites.

Ziņu lente
0