VVC kaitē Latvijai vairāk, nekā visi koronavīrusi: Ušakovs lūdz informāciju krievu valodā

© Sputnik / Sergey MelkonovЦентр государственного языка
Центр государственного языка - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Frakcija "Saskaņa" Saeimā palūgs Veselības ministrijai nodrošināt informāciju par riskiem, kas saistīti ar koronavīrusa izplatīšanos, ne tikai latviešu valodā, bet arī Latvijā izplatītajās krievu un angļu valodās.

RĪGA, 13. marts – Sputnik. Latvijas valsts iestādes izsūta iedzīvotājiem informāciju par koronavīrusa izplatīšanos un par to, kā sevi pasargāt no saslimšanas, tikai un vienīgi latviešu valodā. Savu sašutumu šajā sakarā izteica gan Nils Ušakovs, gan "Saskaņas" deputāti, gan sabiedriskie aktīvisti.

Bijušais Rīgas mērs un esošais Eiropas Parlamenta deputāts Nils Ušakovs asi kritizēja Latvijas varasiestāžu rīcību, kuri neņem vērā krievvalodīgo iedzīvotāju intereses un nesniedz informāciju par jauno vīrusu viņu dzimtajā valodā.

"Cīņa ar koronavīrusu latviski. Igaunijā informāciju par vīrusu izplata trīs valodās - igauņu, angļu un krievu. Latvijā - protams tikai latviešu. Dažbrīd šķiet, ka visi koronavīrusi kopā nodara mazāku kaitējumu valstij, kā viens Valsts valodas centrs," uzrakstīja Ušakovs savā Facebook lapā.

Iepriekš informācijas par koronavīrusu krievu valodā trūkumam pievērsa uzmanību sabiedriskais aktīvists Degi Karajevs.

"Brīdinājumu saistībā ar koronavīrusu atsūtīja gan nodokļu inspektori, gan ceļu satiksmes drošības dienesta darbinieki. Taču pat Slimību profilakses un kontroles centram nav informācijas krievu valodā," uzrakstīja viņš savā Facebook lapā.

"Nāves riskam īpaši pakļauto savu iedzīvotāju – sirmgalvju – interešu ignorēšana – tas ir noziegums. Jūs varat cik vien jums tīk stāstīt par latviešu valodas zināšanas nozīmi, bet… lai gan, priekš kam saukt palīgā sirdsapziņu, ja valsts aparātā tās nevienam nav," uzrakstīja viņš, vēršoties pie Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas vadītāja Andreja Judina.

Savukārt Saeimas deputāts Valērijs Agešins frakcijas "Saskaņa" deputātu vārdā nosūtīja vēstuli veselības ministrei Ilzei Viņķelei ar piedāvājumu nodrošināt informāciju par riskiem, kas saistīti ar vīrusa izplatīšanos, arī krievu un angļu valodās.

Пассажиры в аэропорту Рига - Sputnik Latvija
Nākamreiz iesūdzēsim tiesā: Saeimas deputāts sašutis par uzrunāšanu krievu valodā lidostā

"Vienpadsmitajā martā Veselības ministrija izplatīja informāciju Latvijas iedzīvotājiem par to, kā jārīkojas COVID-19 vīrusa epidēmijas apstākļos. Informācija divu lappušu instrukcijā ir tikai latviešu valodā. Koronavīrusa epidēmija – tas ir drauds katra cilvēka dzīvībai un veselībai. Slimība neizvēlas upurus pēc dzimtās valodas vai pilsonības pazīmes, vīrus neiedala cilvēkus tautībās. Piemēram, kaimiņu Igaunijā to labi saprot: informācija iedzīvotājiem šobrīd tiek sniegta trijās valodās – igauņu, krievu un angļu. Epidēmijas apstākļos informācijas trūkums nes draudus ne tikai cilvēka dzīvībai un veselībai, kuri neprot valsts valodu pietiekamā līmenī, bet visai sabiedrībai. Tādēļ šodien "Saskaņas" Saeimas frakcijas deputātu vārdā nosūtīju attiecīgu vēstuli veselības ministrei I. Viņķelei ar piedāvājumu nodrošināt informāciju par riskiem, kas saistīti ar vīrusa izplatīšanos, ne tikai valsts valodā, bet arī Latvijā izplatītajās krievu un angļu valodās," paziņoja viņš savā Facebook lapā.

Ziņu lente
0