Viedoklis

Globalizācija mirst ne tikai ekonomikā, bet arī cilvēku prātos

© Foto : Unsplash / Daniil Vnoutchkov An aerial view on Las Vegas, the United States
An aerial view on Las Vegas, the United States - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Koronavīrusa dēļ Savienotās Valstis kļuvušas par pasaules kustības "sēdiet mājās, patērējiet pašmāju preces" vadītājiem.

No šodienas ar Donalda Trampa lēmumu ASV ir aizliegts iebraukt personām, kuras ir apmeklējušas Šengenas zonu 14 dienu laikā pirms ierašanās Savienotajās Valstīs, raksta Irina Alksnis portālā RIA Novosti. Pagaidām ierobežojums ir spēkā 30 dienas un ir saistīts, protams, ar PVO izsludināto koronavīrusa pandēmiju.

Eiropai Amerikas prezidenta solis kļuva par nepatīkamu pārsteigumu, jo no Vašingtonas puses "nav bijis nedz brīdinājuma, nedz koordinācijas". Taču šādi pasākumi ir absolūti raksturīgi daudzu valstu ieviesto pasākumu stilam.

Волейбольный мяч. - Sputnik Latvija
Igaunijā volejbola trenerim atveda vīrusu jubilejā

Izraēlā visus, kas ierodas no ārzemēm sūta mājas karantīnā uz divām nedēļām. Viesnīcās varasiestādes apmesties neļauj. Kopš vakardienas uz diviem mēnešiem aviokompānija "Pobeda" atcēla visus reisus uz šo valsti, nosūtīs tikai tukšas lidmašīnas pakaļ valstī palikušajiem Krievijas pilsoņiem.

Savukārt šodien stājies spēkā lēmums par aviosatiksmes ierobežošanu starp Krieviju un četrām Eiropas valstīm – Itāliju, VFR, Franciju un Spāniju. Saglabāsies atsevišķi regulārie maršruti – galvenokārt, uz galvaspilsētām. Turklāt tikai un vienīgi ar mērķi evakuēt Krievijas pilsoņus uz dzimteni lidos čarterreisi. Maskava ieviesa aizliegumu izsniegt ieceļošanas vīzu Itālijas pilsoņiem, izņemot dienesta vīzas vai citiem līdzīgiem mērķiem.

Valstu vidū, kuras pastiprinājušas vīzu režīmu, ir Indija, Taizeme un Šrilanka. Saraksts, visticamāk, paplašināsies.

Sarežģītā situācijā ir Ukraina. Ievērojamas Eiropas ekonomikas daļas apturēšana, sevišķi tūrisma un tirdzniecības nozarē, noveda pie tā, ka bez darba palikuši tūkstošiem ukraiņu viesstrādnieku, kuru ir ļoti daudz tajā pašā Itālijā. Daudzi atgriežas mājās, radot koronavīrusa uzliesmojuma draudus valstī. Ņemot vērā Ukrainas veselības aprūpes stāvokli un valsts rīcībspējas pakāpi kopumā, tas var novest pie smagām sekām.

День знаний в Рижской средней школе №88. Первоклассник плачет на торжественной линейке - Sputnik Latvija
Kaut vai pa telefonu: koronavīruss netraucēs Latvijas skolēniem mācīties

Veselām kaudzēm tiek atceltas starptautiskās tikšanās un pasākumi, tostarp īpaši svarīgi. Šajā virknē izrādījusies PTO ministriju konference, kurai bija jānotiek Kazahstānā.

Kanādā atteicās rīkot daiļslidošanas čempionātu, savukārt Savienotajās Valstīs – Slēpošanas sacīkšu pasaules kausa posmu. Nav līdz galam skaidrs vasaras Olimpiādes liktenis Tokijā. Gan SOK, gan Japānas varasiestādes pagaidām ir kategoriski noskaņoti saglabāt visus plānus un termiņus, kas ir saprotami, jo Spēļu pārcelšana vai pat atcelšana novedīs pie kolosāliem zaudējumiem.

Eksperti ir vienisprātis: šī brīža procesi nodara smagu triecienu nacionālajām ekonomikām – un pasaules globalizētajai ekonomikai.

Taču lieta nav tikai ekonomiskajās problēmās. Ne mazāk, un savā ziņā pat svarīgāks, ir globalizācijas cilvēciskais aspekts, kurš mūsu acu priekšā piedzīvo kardinālu transformāciju – tas mirst. Pareizāk sakot, to nogalina.

Открытие нового торгового центра Акрополь в Риге - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotājus aicina neskriet uz veikaliem un bez iemesla nezvanīt pa tālruni 113

Caurlaidīgas pasaules ideja, kur katrs var brīvi izvēlēties vietu, kur viņš vēlas atrasties (īslaicīgi vai pastāvīgi), ir mūsdienu civilizācijas fetišs, viena no tās galvenajām vērtībām, kas visnotaļ veiksmīgi tika īstenota dzīvē.

Jebkādi šī noteikuma izņēmumi vairākas desmitgades kalpoja par ieganstu izcelt gaismā attiecīgo valstu "barbarismu un tirāniju". Taču agrāk kauna zīme bija PSRS, kura bargi ierobežoja savu pilsoņu braucienus uz ārzemēm, taču pēdējo gadu laikā Rietumi paši norobežojas no veselām valstīm, kā, piemēram, to izdarīja ASV attiecībā pret Sīriju, Irānu un Irāku 2017. gadā: necienīgs režīms – tātad, arī valstspiederīgie nav pelnījuši tiesības izmantot brīvās pasaules labumus.

Priekšstats, ka katram ir tiesības dzīvot, strādāt vai atpūsties jebkurā planētas punktā, kur vien katrs vēlas, ir pārņēmis praktiski visu cilvēci. Šajā ziņā nav principiālas starpības starp bēgļiem, kuri šobrīd cenšas izlauzties cauri Eiropas Savienības robežām, un Davosas foruma pastāvīgajiem viesiem vai Krievijas vidusmēra ceļotāju, kurš devies atvaļinājumā uz Itāliju, un Ukrainas rietumu viesstrādniekiem, kuri apkalpo viņu Romas viesnīcā.

Мартин Гаусс, председатель правления национального авиаперевозчика airBaltic на выставке Balttour 2019 - Sputnik Latvija
Ja lidmašīnas nelido: airBaltic turpinās samazināt darbinieku skaitu

Taču šāds uzskats – un ieradumi, kas uz tā balstās – pārtrauc savu pastāvēšanu. Tiek izjaukti darba, atvaļinājuma un dzīves plāni, cilvēki cieš nopietnus finanšu zaudējumus un nonāk valsts sankcionēto ierobežojumu varā (no karantīnas līdz evakuācijai). Turklāt tas notiek valstīs neatkarīgi no to ieņemamās vietas demokrātijas un brīvības reitingos.

Vēl vairāk, fakts, Savienotās Valstis nostājušās pasaules kustības "sēdiet mājās, patērējiet pašmāju preces" vadībā, nogalina jebkādas cerības, ka notiekošajam ir īstermiņa raksturs un pandēmiskā ārkārtas stāvokļa beigās viss atgriezīsies savās sliedēs.

Visticamāk, esošie notikumi vairāk līdzinās brīdinājumam, ka tas ir tikai sākums – tālāk viss būs vēl nopietnāk.

Ziņu lente
0