Igaunijas valdība paziņoja par ekonomiskās krīzes sākšanos valstī

© Sputnik / Владимир ФедоренкоГосударственный флаг Эстонии
Государственный флаг Эстонии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijā sākusies ekonomiskā recesija, šāda mēroga katastrofas nav bijis kopš 2008. gada, paziņoja finanšu ministrs Martins Helme.

RĪGA, 12. marts – Sputnik. Igaunijas finanšu ministrs Martins Helme Televīzijas un radio kompānijas ERR ēterā paziņoja, ka valsts šobrīd ir iegājusi jaunas ekonomiskās krīzes fāzē. Pēc viņa sacītā, tik strauja recesija nav notikusi kopš 2008. gada, raksta "Rossijskaja gazeta".

Helme atzīmēja, ka jau pavisam drīz bankas sāks atsaukt kredītus, savukārt uzņēmumi nespēs ražot savas obligācijas.

"Skaitļi rāda, ka tik straujš kritiens nav bijis kopš 2008. gada. Un tam būs sekas reālajā dzīvē. Uzņēmumu bilances strauji samazināsies, savukārt bankas sāks atsaukt kredītus vai arī pieprasīt papildu nodrošinājumu," komentēja situāciju ministrs.

Pēc viņa domām, vienīgais, ko šobrīd spēj izdarīt Igaunijas valdība, ir minimizēt krīzes sekas un pacensties kaut kādā veidā gūt labumu no šīs situācijas. Taču nākotnes plānošanu apgrūtina arī tas, ka situācija ir neparedzama un mainās zibenīgā ātrumā.

Диаграмма - Sputnik Latvija
Viedoklis
Vispasaules panika. Kas un kāpēc to radījis? Kas tagad notiks?

"Plānošana uz priekšu ir praktiski neiespējama neparedzami mainīgās situācijas dēļ. Šobrīd mēs, acīmredzot, esam ekonomiskās recesijas fāzē, un pats sliktākais, ko var izdarīt šajā fāzē, ir valsts izdevumu samazināšana, kas pastiprina recesiju. Tomēr lielākā daļa ekonomikas ir saistīta ar valsts investīcijām un publiskā sektora algām. Ja mēs sāksim tās samazināt, tad pastiprināsim recesiju. To mēs noteikti nedrīkstam darīt," sacīja ministrs.

Taču Igaunijas finanšu ministrs uzskata, ka jau drīz, aptuveni pusgada laikā, cena par naftas barelu atkal paaugstināsies un atgriezīsies pie iepriekšējiem 60-65 dolāriem par barelu. Pērn Igaunijas IKP palielinājās par 4%, šogad tā izaugsme varētu palēnināties un sastādīt vien 2,2%.

Ziņu lente
0