Urbanovičs: Latvijā no lozunga "Krievi nāk" pat raudošiem bērniem ir jānoklust

© Sputnik / Sergey MelkonovЛидер партии "Согласие" Янис Урбанович
Лидер партии Согласие Янис Урбанович - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirms divsimt gadiem īpaša nozīme bija terminam "vācieši", ar to apzīmēja visu, ko ienīda. Tagad Latvijā plaukst cits lozungs – "Krievi nāk", raksta Jānis Urbanovičs.

RĪGA, 10. marts - Sputnik. Partijas "Saskaņa" līderis Jānis Urbanovičs, sekodams publicista Māra Krautmaņa piemēram, salīdzina šīsdienas latviešus ar valsts iedzīvotājiem 1796. gadā, kad klajā nāca Garlība Merķeļa grāmata "Latvieši". Tiesa, atšķirībā no Krautmaņa, kurš Merķeļa raksturojumu izmantoja Misānes lietā, izceļ gaidāmās Rīgas domes vēlēšanas. Taču slēdziens ir tāds pats – latviešos vēl joprojām mīt verdziskas bailes, viņi nejūt līdzi citiem, tikai agrāk visu lamāja ar vārdu "vāciešu", bet šodien mīda kājām visu krievisko, Urbanovičs stāsta rakstā, ko publicēja Press.lv.

"Ja vienā vārdā raksturot mūsdienās Latvijā valdošo noskaņojumu, tas būs vārds "neapmierinātība". Īsts latvietis vienmēr ir ar visu neapmierināts – ar laiku, radiem, kaimiņiem, valdību, parlamentu, Eiropu, ārstiem, skolotājiem, pārdevējiem un, protams, politiķiem," Urbanovičs norāda, ka tā jau ir tradīcija.

"Arvien viņš iztēlo sevi par nožēlojamu un nabagu; arvien tam ir uzskaitāma vesela virkne nelaimju, kas tam notikušas…" "Saskaņas" līderis citēja Garlība Merķeļa izteikumus par latviešiem XVIII gs.

Neskatoties uz visām savām nelaimēm, latvieši neko negrib mainīt, lai arī viņiem ir tiesības vēlēt, viņi var mainīt valdību un Saeimu.

"Šodien viena no latvieša lielākajām nelaimēm ir šausmīgie latviešu politiķi, ko viņš viņš pats ievēl un pret ko nepārprotami jūt kaut ko mistisku. Kā nu ne! Nu jau 30 gadus lielākā daļa nabadzīgās Latvijas pilsoņu spītīgi balso par labējām nacionālajām partijām, kuru politika izputina valsti," konstatēja Urbanovičs. Apstiprinot teikto, viņš atgādināja par situāciju ar elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponenti. Sistēma, ko Latvijā daudzi atklāti dēvē par afēru, likusi pārmaksāt par elektrību gandrīz divus miljardus eiro, taču pilsoņi joprojām balso par politiķiem, kuri to ieviesuši un tagad skaidro, ka atcelt to nav iespējams.

Янис Борданс на Большой толоке - Sputnik Latvija
Uztaisi ģenētisko analīzi, ja nu neesi 100% latvietis: tīklā izsmēja Bordānu

"Kā te atkal neatskatīties uz Merķeli, kurš atzīmēja, ka latviešiem vērojama šausmīga māņticība visdīvainākajās formās". Tāpēc ka nekādi, kā vien ar īpašam māņticības formām, nevar izskaidrot to, ka vēlētāji pirms vēlēšanām vienmēr viegli aizmirst, ko izdarījušas vai nav izdarījušas viņu labā konkrētas partijas, - viņi tikai noklausās jaunos "burvju vārdus"," raksta Urbanovičs.

Viņš atzīmēja, ka "burvju vārdi" ir pavisam vienkārši: pirms 200 gadiem īpaša nozīme bija vārdam "vācietis", kas skan kā ļaunākais lamuvārds. Šodien tā vietu ieņēmis lozungs "Krievi nāk!"

"Vācieši nāk!" – tas bija bieds, no kura apklust pat raudoši bērni. Nav gan zināms, vai no lozunga "Krievi nāk" raudoši bērni apklust tagad, taču skaidrs, ka šis lozungs ir tā, senā, reinkarnācija," ir pārliecināts politiķis.

Viņš atzīmēja, ka ar to Latvijā jau aizritējušas vairākas vēlēšanu kampaņas, to liek lietā arī tagad – pirms Rīgas domes vēlēšanām, ko sola padarīt latvisku.

"Kā tad bez ienaidnieka?! Kādam taču jāuzveļ vaina par visām problēmām un neveiksmēm, jābūt kādam, kas vainīgs pie visām jūsu nelaimēm. Ko tad var prasīt no paša nelaimīgākā? Viņš taču ir nelaimīgs..." raksta Urbanovičs.

Tāpat kā Krautmanis, politiķis pievērsies Merķelim, kurš atzīmē latvieša verdzisko psiholoģiju.

"Trīsdesmit soļu attālumā no sava kunga, pat tikai ejot garām tā namam, viņš noņem cepuri un saraujas čokurā, - par palocīšanos to nevar saukt, - kad vien viņam uzmet acis. Tad viņš ar nodurtu galvu velkas klāt, lai skūpstītu kungam vai nu svārkus, vai kāju," tā 1796.gadā Merķelis rakstīja par latviešiem.

Urbanovičs atzīmēja, ka tāda pazemība saglabājusies vēl joprojām – kunga nav, taču vēlme iztapt ir saglabājusies.

Первый снег в Риге. Прохожие - Sputnik Latvija
"It īpaši latvieši": apciemojusi Latviju un pārsteigta, tiekoties ar tautiešiem

"Visiem zināms, ka pret Krieviju vērstās sankcijas nodarījušas milzīgus zaudējumus daudziem latviešu uzņēmumiem, taču valdošie politiķi pat nemēģināja aizsargāt vietējo biznesu – kungs pavēlēja, tiks izpildīts, tāpēc nāksies paciesties. Pavēlēja cīnīties ar naudas atmazgāšanu, pilda visas pavēles, pat nemēģina noskaidrot, vai šie pasākumi nav postoši mums," Urbanovičs minēja vairākus piemērus.

Pie tam, atzīmēja politiķis, šis "latviešu viensētas gars lēnām, taču droši izplatās arī uz Latvijā dzīvojošajiem krieviem".

"Tātad patieso nacionāļu sapnis piepildās – visi Latvijā pamazām kļūst par latviešiem... Vismaz ticība labajam un varenajam austrumu kaimiņam un mītiskajai "krievu pasaulei" Latvijā dzīvojošajiem nelatviešiem kļūst par zināmu māņticību, kas atklāti neļauj saņemt rokās savu dzīvi. Kamēr tas nemainīsies, mēs visi būsim "merķeļa latvieši", kļūdaini nokļuvuši XXI gadsimtā," secināja politiķis.

Ziņu lente
0